Μαθήματα ελληνικών

Standard

2015: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-3

του Μπασκάρ Σουνκάρα Jacobin»)

μετάφραση: Γιάννης Χατζηδημητράκης 

Είναι μάλλον σύνηθες η αμερικανική Aριστερά να ψάχνει στο εξωτερικό για να αντλήσει έμπνευση. Αλλά, περισσότερο από έμπνευση, η εξιδανίκευση πιο προηγμένων μορφών πάλης σε άλλα μέρη του πλανήτη, χρησιμεύει συχνά ως δικαιολογία αποφυγής τη σκληρής και δυσάρεστης δουλειάς της οργάνωσης των εργαζόμενων στην καρδιά του καπιταλισμού.

Οι σοσιαλιστές, εδώ στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να οικοδομήσουν έναν «αμερικανικό ΣΥΡΙΖΑ» στο εγγύς μέλλον. Δεν έχουμε ούτε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις γι’ αυτό ούτε τις βαθιές κοινωνικές ρίζες που απέκτησε η ελληνική Αριστερά στην πορεία αυτή. Η δουλειά μας είναι, απλά, να προσφέρουμε αλληλεγγύη σε διεθνείς συντρόφους μας και συνεχίζουμε να χτίζουμε σιγά σιγά ένα αντιπολιτευτικό κίνημα που μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να διεκδικήσει την εξουσία.

Τα δάκρυα της χαράς. Οι απολυμένες καθαρίστριες μαθαίνουν ότι επαναπροσλαμβάνονται. Υπουργείο Οικονομικών, 28.1.2015. Φωτογραφία του Μάριου Λώλου.

Τα δάκρυα της χαράς. Οι απολυμένες καθαρίστριες
μαθαίνουν ότι επαναπροσλαμβάνονται. Υπουργείο
Οικονομικών, 28.1.2015. Φωτογραφία του Μάριου Λώλου.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ο ενθουσιασμός για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των σοσιαλιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προφανής. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά εδώ, αλλά το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό για την Αριστερά από ό,τι ήταν μια γενιά πριν. Έχουμε κάνει άλματα στην οργάνωση στον δημόσιο τομέα και αλλού και μάλιστα έχουμε να επιδείξουμε και κάποιες νίκες, όπως η απεργία των εκπαιδευτικών του Σικάγο το 2012. Η εμφάνιση του κινήματος Occupy Wall Street και πιο πρόσφατα η εξέγερση ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα δείχνουν ότι οι νέοι σε αυτή τη χώρα είναι μαχητικοί και αναζητούν τους αίτιους για την εκμετάλλευση και την καταπίεση που βιώνουν σε καθημερινή βάση.

Πολλοί απ’ αυτούς είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη σύνδεση μεταξύ φαινομενικά μεμονωμένων αδικιών και του καπιταλισμού ως συστήματος, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση, η οποία να φαίνεται και πραγματοποιήσιμη και ριζικά διαφορετική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ένα ισχυρό παράδειγμα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην προπαγάνδα και την οργάνωση μας: μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι εφικτή, η μάχη για την εξουσία, αντί της προσφυγής στη lifestyle πολιτική, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε. Η εμπειρία από την Ελλάδα δείχνει ότι η μεθοδική δουλειά οικοδόμησης του κινήματος μπορεί να αποφέρει κάτι περισσότερο από αξιοπρεπείς ήττες.

Αν υπάρχει ένα μάθημα από την Ελλάδα, είναι αυτό που ο Α. Philip Randolph[1] συνήθιζε να υπενθυμίζει στις ομιλίες του: «Στο τραπέζι δεν υπάρχουν κρατημένες θέσεις και παίρνεις ότι μπορείς να πάρεις. Εάν δεν μπορείς να πάρεις κάτι, έμεινες νηστικός. Και χωρίς οργάνωση δεν πρόκειται να πάρεις τίποτα».

[1] Α. Φίλιπ Ράντολφ (1889-1979): σοσιαλιστής, ηγετική μορφή του κινήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και του εργατικού κινήματος (Σ.τ.Μ.)

Ο Bhaskar Sunkara είναι εκδότης του περιοδικού «Jacobin»

Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μας Κωστή Καρπόζηλο, που μας έφερε σε επαφή με τον Μπασκάρ Σουνκάρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s