Τα κινήματα να στηρίξουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ

Standard

2015: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-2

του Νάνιελ Τρίλινγκ («Νew Humanist»)

μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Λίγο πριν τις εκλογές πήρα έναν συνέντευξη από έναν ακτιβιστή στην Ελλάδα. Με προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι μεσσίας» και ότι το εγχείρημά του θα αποτύχει αν οι άνθρωποι που θέλει να εκπροσωπεί δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό: όταν οι πολιτικοί παίρνουν διαζύγιο από τα κινήματα που τους ανέδειξαν στην εξουσία, αρχίζουν να συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν μια αποκομμένη ελίτ και να παίρνουν αποφάσεις ενάντια στα συμφέροντα των απλών ανθρώπων. Τα κινήματα αρχίζουν να σαπίζουν από τις ρίζες τους, οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη στους πολιτικούς, κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για διαιρετικές και ρατσιστικές πολιτικές. Μια τέτοιου είδους εξέλιξη παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία.

Από την συγκέντρωση του Podemos στην Μαδρίτη την 31.01.2015

Από την συγκέντρωση του Podemos στην Μαδρίτη την 31.01.2015

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε αρκετές έδρες, ώστε να κυβερνήσει χωρίς να χρειαστούν συνεργασίες με άλλα κόμματα. Καταλαβαίνω γιατί η ηγεσία του αποφάσισε να συνασπιστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του δύναμη σε σχέση με το χρέος και να αναχαιτίσει τις πολιτικές λιτότητας στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, όπως και πολλοί αντιφασίστες ακτιβιστές μέσα και έξω από την Ελλάδα, δεν μπορώ να πω ότι η εξέλιξη αυτή με χαροποιεί. Η άποψη ότι ο ρατσισμός είναι απλώς και μόνο ένα σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης φαντάζει πολύ ελκυστική — και άρα, αν θεραπεύσεις την κρίση, θα εξαφανιστεί κι ο ρατσισμός. Δυστυχώς όμως δεν νομίζω πως τα πράγματα έχουν έτσι. Η συνεργασία με ρατσιστές δεν υπονομεύει απλώς τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασίζονται τα προοδευτικά κινήματα, αλλά και αποκλείει τα ίδια τα θύματα του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Και ο κίνδυνος αυτός υπονομεύει την αλληλεγγύη και τον ενθουσιασμό των ακτιβιστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι ακτιβιστές αυτοί είναι εκείνοι που μπορούν να εξασφαλίσουν την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου πολιτικού εγχειρήματος όπως του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη γνώμη μου αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί στην Ελλάδα είδαμε πολύ καθαρά πώς οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών δυνάμωσαν το ανερχόμενο φασιστικό κίνημα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κατέκτησε την τρίτη θέση στις εκλογές, μολονότι η ηγεσία της είναι προφυλακισμένη και υπόδικη. Μας προειδοποιεί επίσης για τις αντιδράσεις που μπορούμε να περιμένουμε αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ευρύτερα προοδευτικά κινήματα. Γι’ αυτό και δεν γίνεται να καθυστερήσουν άλλο σημαντικά βήματα, όπως η κατάργηση του βίαιου συστήματος αντιμετώπισης και κράτησης μεταναστών, η υποστήριξη των αιτούντων άσυλο και η αναχαίτιση των ρατσιστικών ιδεών που διαδίδει η Χρυσή Αυγή σε σχολεία και γειτονιές.

Όμως, παρά τις ανησυχίες μου αυτές, δεν είμαι αποκαρδιωμένος — αντίθετα, με γεμίζει ελπίδα το γεγονός ότι θα αποδοθεί άμεσα ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών (σε συνέχεια του Nόμου 3636/2008 του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου). Αλλά και γενικότερα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Όπως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιβάλει μια αλλαγή στην παντοκρατορία της οικονομίας, έτσι ακριβώς μπορεί να παίξει και καθοριστικό ρόλο ώστε να αλλάξει η σκληρή πολιτική στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό που κρατάω ως συμπέρασμα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση προς τους δικούς μας πολιτικούς ηγέτες, γιατί εμείς μόνο μπορούμε να αξιώσουμε μια καλύτερη πολιτική ηγεσία.

Ο Daniel Trilling είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «New Statesman»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s