Ένας φρέσκος άνεμος φυσάει από τα αριστερά σε όλη την Ευρώπη

Standard

Από το βράδυ κιόλας της Κυριακής, ένας ούριος άνεμος άρχισε να φουσκώνει τα πανιά της Αριστεράς και των κινημάτων όχι στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τον κόσμο. Η δημιουργία της κυβέρνηση την επόμενη μέρα, και οι εξαγγελίες της ενίσχυσαν τον άνεμο, παρά την ανησυχία που δημιούργησε, σε αρκετούς Ευρωπαίους κυρίως αριστερούς, η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε τέσσερις εξέχουσες μορφές της δημοσιογραφίας, στον χώρο του αριστερού και εναλλακτικού Τύπου: τον Σερζ Αλιμί, τον Μπασκάρ Σανκάρα, τον Ζερόμ Ρόος και τον Ντάνιελ Τρίλιγκ. Τους ζητήσαμε να απαντήσουν, ελεύθερα, στο ερώτημα «ποιο είναι (αν υπάρχει τέτοιο) το “ελληνικό μάθημα” για τις αριστερές και ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, καθώς και τα κινήματα, στην Ευρώπη και όλο τον πλανήτη». Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή τους. 

 

2015: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ένας φρέσκος άνεμος φυσάει από τα αριστερά σε όλη την Ευρώπη 

του Ζερόμ Ρόος (ROAR magazine) 

Η Συριζοσκουφίτσα πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Στο διάβα της, οι (κακοί) λύκοι, αλαφιασμένοι, τρέχουν να σωθούν. Σκίτσο του Thibaut Soulcié («La Revue Dessinée», 26.1.2015 — από τον τοίχο της Μαγδαληνής Βαρούχα στο facebook).

Ένας φρέσκος άνεμος φυσάει σε όλη την Ευρώπη — και φυσάει από τα αριστερά! Όταν, πριν από λίγες μέρες, ξηλώθηκαν τα κάγκελα γύρω από την ελληνική Βουλή και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ανέκοπτε τα μέτρα λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και ότι θα έδινε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, εξέπεμψε ακριβώς το σήμα που έπρεπε: πως αυτή η λαϊκή κυβέρνηση είναι πολύ αποφασισμένη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών αξιών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά πια μεγάλο βάρος στους ώμους της. Η νίκη της και οι δεσμεύσεις της επανέφεραν την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο — αλλά επίσης ενστάλαξαν τον φόβο στην ελληνική ολιγαρχία και την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία. Στις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις θα συμμαχήσουν για να ασκήσουν τεράστια πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να υποταχθεί και να υποχωρήσει. Κάποια από τα στελέχη της Αριστεράς, οι πιο καριερίστες και οπορτουνιστές, θα το κάνουν ευχαρίστως. Αυτή η τάση προς τη μετριοπάθεια πρέπει να βρει μανιασμένη αντίσταση.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη μακρά ιστορία ηττών και αυτοκαταστροφής της Αριστεράς, είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστικό χειραφετητικό εγχείρημα χωρίς διαρκή μαζική κινητοποίηση και ενεργή λαϊκή συμμετοχή. Τώρα είναι η στιγμή που τα ελληνικά κινήματα πρέπει να επανέλθουν στη δράση και οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν με πράξεις την αλληλεγγύη τους. Η παρουσία μας στους δρόμους θα είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να τραβήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο αριστερά γίνεται, για να δυναμώσουμε τις ριζοσπαστικές φωνές εντός της κυβέρνησης και για να δημιουργήσουμε νέους αυτόνομους χώρους, μετα-καπιταλιστικές δομές και δημοκρατικούς θεσμούς από τα κάτω.

Ενώ εκτυλίσσονται αυτές οι συναρπαστικές εξελίξεις, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουμε στρέψε τα μάτια στην Ελλάδα, με μεγάλες ελπίδες και θαυμασμό. Γνωρίζουμε πως έχουμε πολλά να μάθουμε από εσάς: για τη σημασία ακτιβιστικών και δυναμικών κινημάτων στη διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού· για την αναγκαιότητα υπέρβασης σεκταριστικών διαχωρισμών και οικοδόμησης ενός ευρέως κοινού μετώπου ριζοσπαστικών, αγωνιστικών και προοδευτικών δυνάμεων· για την ανάγκη να υπάρχει ελπίδα και ενθουσιασμός σε καιρούς γενικευμένης απελπισίας και αποθάρρυνσης — και, το πιο σημαντικό, για την ενεργητική επιθυμία που απαιτείται για να δυναμώνεις και το καθαρό θράσος που απαιτείται για να κερδίσεις.

Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο, πολύ παλιότερο ελληνικό μάθημα που η Ευρώπη πρέπει να ξαναθυμηθεί: ότι η ακύρωση του χρέους και η δημοκρατία πάνε χέρι-χέρι. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα του Σόλωνα τον 6ο π.Χ. Αιώνα προέκυψε από την αποκήρυξη των νόμων του Δράκοντα, οι οποίοι επέτρεπαν την υποδούλωση των φτωχών Αθηναίων χωρικών στους γαιοκτήμονες πιστωτές τους. Όλοι ξέρουν στην Ευρώπη πως η δημοκρατία των κλασικών Ελληνικών χρόνων, με όλα του τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς, ήταν ένα γιγάντιο άλμα μπροστά. Αλλά λίγοι γνωρίζουν πως αυτό το άλμα έγινε δυνατό από τη θεαματική εξέγερση των οφειλετών χωρικών που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της δουλείας λόγω χρεών και την «αποτίναξη των βαρών».

Τώρα που η Ελλάδα παράγει ξανά παγκόσμια ιστορία, αμφισβητώντας την απολυταρχική εξουσία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αντιδημοκρατική απόκλιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ας πάρουμε έναν διεθνή όρκο να μην υποχωρήσουμε έως ότου ικανοποιηθούν οι πιο ριζοσπαστικές απαιτήσεις μας. Είναι καιρός να κάνουμε τους πιστωτές και τους ολιγάρχες να ιδρώσουν ξανά.

 

Ο Jerome Roos είναι ιδρυτής και εκδότης τoυ ηλεκτρονικού περιοδικού ROAR (roarmag.org).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s