Από προβληματικό παιδί, φορέας της ελπίδας

Standard

Γιατί η νέα Ελλάδα δεν είναι συμφορά, αλλά μια ευκαιρία για την Ευρώπη 

του Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε το κείμενο-έκκληση της πρωτοβουλίας «Για την επανίδρυση της Ευρώπης», με πρώτες τις υπογραφές των προέδρων και μελών των ΔΣ των μεγαλύτερων γερμανικών συνδικάτων. Το κείμενο, που υπάρχει ήδη σε 5 γλώσσες προς υπογραφή και διάδοση (η ελληνική του εκδοχή στο bit.ly/1D5OK94), υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μια αλλαγή παραδείγματος στην ευρωπαϊκή πολιτική και τάσσεται σαφώς κατά της λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ, με πρώτη την κυβέρνηση Μέρκελ. Με δεδομένο ότι τα συνδικάτα στη Γερμανία αριθμούν μερικά εκατομμύρια μέλη, αλλά και ότι ήταν ως τώρα μάλλον βαλτωμένα από πολιτική άποψη, μια τέτοια πρωτοβουλία κάνει πραγματικά πάταγο και δείχνει πως κάτι αρχίζει να κινείται στο συνδικαλιστικό κίνημα στην καρδιά της Ευρώπης. Ζητήσαμε από ένα μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μετάλλου, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, ένα μικρό σχόλιο για την πρωτοβουλία αυτή.

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται οι πολύ εχθρικές φωνές των ΜΜΕ στη Γερμανία, η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη! Γιατί το πρόγραμμα λιτότητας που είχε επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα έχει αποτύχει εντελώς. Οδήγησε σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Τα επιβαλλόμενα μέτρα καμία σχέση δεν είχαν με «μεταρρυθμίσεις». Τα δισεκατομμύρια που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα – μεταξύ άλλων και των γερμανικών τραπεζών. Αντίθετα, τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα δείχνουν από τις πρώτες αυτές εβδομάδες προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Με την αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία για μια πολιτική αλλαγή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη μοιραία πολιτική λιτότητας στην ΕΕ, η Γερμανία, με την επιστημονική και πολιτική της δύναμη, παίζει κρίσιμο ρόλο. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης της Άνγκελας Μέρκελ. Η πολιτική του εκβιασμού που συνεχίζει τώρα η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απαράδεκτη. Επικρατεί η επίδειξη δύναμης και το αγκίστρωμα σε μια αποτυχημένη πολιτική, εκεί που χρειάζεται ετοιμότητα για συνεργασία και βούληση για μια σαφή πολιτική στροφή.

Solidarity - Kathe Kollwitz, 1932

Solidarity – Kathe Kollwitz, 1932

Δεν υπάρχει όμως μόνο η Μέρκελ και οι δικοί της, υπάρχει και η άλλη Γερμανία. Μια χώρα, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται για μια καλύτερη Ευρώπη, ενάντια στη γερμανική πολιτική ισχύος. Αυτό αποδεικνύει και το κείμενο-έκκληση «Η Ελλάδα µετά τις εκλογές δεν συνιστά κίνδυνο αλλά ελπίδα για την Ευρώπη», μια πρωτοβουλία του προέδρου της DGB (Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων Γερμανίας) Ράινερ Χόφμαν και όλων των προέδρων των μεγάλων συνδικάτων της Γερμανίας. Στο δικό μου συνδικάτο, το IG Metall (Συνδικάτο Βιομηχανικών Εργατών και Εργατών Μετάλλου), συντάχθηκε ολόκληρο το προεδρείο με το κείμενο αυτό. Η έκκληση συνάντησε τεράστια ανταπόκριση στη Γερμανία και υποστηρίζεται από δύο αντιπροέδρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), καθώς και από πολυάριθμους γνωστούς επιστήμονες. Μέσα στις δυο πρώτες μέρες από τη δημοσίευσή της, συγκέντρωσε υπογραφές από χιλιάδες συνδικαλιστές και μέλη συνδικάτων.

Η στιγμή απαιτεί αλληλεγγύη με την Ελλάδα! Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το δικό μας συμφέρον: η έως τώρα πορεία της ΕΕ απειλεί εξίσου και το κοινωνικό κράτος και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στη Γερμανία. Μετά τον παγωμένο χειμώνα της λιτότητας, η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ζεστή άνοιξη της αλληλεγγύης. Και η πολιτική στροφή στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πράξη της αλλαγής. Αυτό όμως δεν θα γίνει από μόνο του. Είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα, στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Ένα κίνημα αντίστασης απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των ευρωκρατών και των τραπεζών, ένα κίνημα μεταρρυθμίσεων για μια διαφορετική, μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη των ανθρώπων. Η Ελλάδα μας δίνει θάρρος! 

Ο Hans-Jürgen Urban είναι μέλος του ΔΣ του IG Metall και μέλος της πρωτοβουλίας «Για την επανίδρυση της Ευρώπης» (www.europa-neu-begruenden.de).

2 σκέψεις σχετικά με το “Από προβληματικό παιδί, φορέας της ελπίδας

 1. Ένα άλλο γραπτό του Hans-Jürgen Urban:
  Η Γερμανία στην ευρωπαϊκή κρίση : Ο καθοδηγούμενος ηγεμόνας
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/06/blog-post_18.html

  (απόσπασμα απο το δοκίμιό του «Οικονομική σταθερότητα με παραίτηση από τη δημοκρατία; Ο δρόμος της Ευρώπης προς τον απολυταρχισμό»).
  Περιέχεται στο συλλογικό τόμο: Δημοκρατία ή Καπιταλισμός – Η Ευρώπη σε κρίση, Τόμος Α’ που κυκλοφορεί σε ελληνική έκδοση με επιμέλεια της Ρούλας Γκόλιου και μετάφραση Γ. Β. Ριτζούλη (με συνεργασία του γνωστού αριστερού γερμανικού περιοδικού «Blätter für deutsche und internationale Politik» και των εκδ. «Επίκεντρο»).
  Στον Α΄ Τόμο του βιβλίου περιέχονται και κείμενα των Ulrich Beck, Hauke Brunkhorst, Christian Calliess, Henrik Enderlein, Joschka Fischer, Claudio Franzius, Ulrike Guérot, Jürgen Habermas, Oskar Negt, Ulrich Κ. Preuss. Στον Β’ τόμο (θα κυκλοφορήσει σύντομα) θα περιέχονται μεταξύ των άλλων κείμενα των Elmar Altvater, Peter Bofinger, Paul Krugman, Claus Offe, Stefan Schulmeister, Wolfgang Streeck.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s