Μια κυβέρνηση που την εμπιστεύονται οι πολίτες είναι κάτι επαναστατικό

Standard

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την πολιτική φαντασία της Αριστεράς στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη-1

Claudia Ciobanu (Ρουμανία-Πολωνία)

Έργο της Νίνα Μπατάλι Κοσμοβίκι (Ρουμανία)

Έργο της Νίνα Μπατάλι Κοσμοβίκι (Ρουμανία)

1. Όλοι οι φίλοι μου από την Ελλάδα μου είπαν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξαναφέρει την ελπίδα και την αίσθηση της αξιοπρέπειας, έπειτα από πολλά χρόνια απόγνωσης. Αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχουν άλλες δύο τουλάχιστον επιτυχίες. Πρώτον, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Αριστερά σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεύτερον, υπάρχει πλέον μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία απορρίπτει τη λιτότητα, με βάση ένα καλά μελετημένο πολιτικό πρόγραμμα. Πιο μακροπρόθεσμα, βέβαια, το δύσκολο έργο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του είναι να καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Πρώτα απ’ όλα, προς όφελος των Ελλήνων οι οποίοι έχουν υποφέρει αρκετά. Και έπειτα, για το ξαναζωντάνεμα της ελπίδας στην Ευρώπη· της ελπίδας ότι αριστερές κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν υλοποιήσιμες αριστερές πολιτικές. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση (όπως έδειξε και η συμβολική κίνηση να απομακρυνθούν τα κάγκελα έξω από το Κοινοβούλιο). Αυτή την εποχή, που οι πολίτες παντού απορρίπτουν εξ ολοκλήρου το πολιτικό κατεστημένο, το να υπάρχει μια κυβέρνηση την οποία οι πολίτες να αισθάνονται ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να εμπιστεύονται, μοιάζει επαναστατικό.

2. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Οι προσδοκίες που έχουν γεννηθεί είναι τεράστιες, αλλά και οι δυσκολίες μεγάλες. Δεν θα το θεωρούσα αποτυχία το να μην εκπληρωθούν όλα τα όνειρα των αριστερών ανά τον κόσμο. Σίγουρα θα παρακολουθώ στενά τα περαιτέρω βήματα και τις πολιτικές προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ,και θα αναλύω λεπτομερώς τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν μπορώ να ορίσω από τώρα τις παραμέτρους αποτυχίας.

3. Πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι στο χέρι μας, στην Ελλάδα και αλλού, να το κερδίσουμε. Είτε πρόκειται για το μέλλον των οικονομιών μας, είτε των πολιτικών μας συστημάτων είτε του περιβάλλοντος. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή παρά να ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τις κοινωνίες μας και να τις κάνουμε πιο συνεργατικές και δημοκρατικές, πιο στέρεες και βιώσιμές. Οι εναλλακτικές επιλογές είναι τρομακτικές.

4. Όπως και στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο αριστερός ακτιβισμός στην Πολωνία είναι αρκετά περιθωριακός, αν και αυξάνεται σταθερά. Αλλά τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο εξαιτίας της επίδρασης των παγκόσμιων κινημάτων όπως του Occupy και των Αγανακτισμένων, οι Πολωνοί ακτιβιστές έχουν στο μυαλό τους ένα μοντέλο κοινωνικής αλλαγής, που θα περιλαμβάνει καταρχάς την οικοδόμηση ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος που θα αγωνίζεται για τη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, και στη συνέχεια τη δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος που θα δώσει την εκλογική έκφραση σε μια τέτοια κίνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos έχουν σίγουρα τροφοδοτήσει αυτά τα σενάρια, και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχει δημιουργήσει πολλές ελπίδες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s