Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο

Standard

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την πολιτική φαντασία της Αριστεράς στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη-4

 Anastas Vangeli (πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Πολωνία)

Πίνακας του Francisc Șirato

Πίνακας του Francisc Șirato

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση τους μήνες που έρχονται. Με δεδομένη τη δυσμενή θέση εκκίνησης και την πίεση που δέχεται στις διαπραγματεύσεις από τους πιστωτές, θα ήμουν αχάριστος αν είχα εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες ή αν ήμουν υπερβολικά επικριτικός, ειδικά από μακριά. Τούτου λεχθέντος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Αριστεράς –συμπεριλαμβανομένης και της αριστεράς στη Μακεδονία– δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το τι αποτελεί επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσεις θα ακούσεις τα πάντα: το Grexit, η αναδιάρθρωση του χρέους, ένα λίφτινγκ του καθεστώτος, θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιτυχίες. Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τη βασική γραμμή που ασπάζονται εκατομμύρια των υποστηρικτών του, και αυτή είναι ο τερματισμός της πολιτικής της λιτότητας. Πέρα από αυτό, η επιτυχία του εξαρτάται από τη διατήρηση της ενότητας και της σύσφιξης των σχέσεων του με άλλα αριστερά κινήματα και κόμματα. Έτσι μπορεί να εξισορροπήσει την επιρροή του δεξιού συνεργάτη του στον κυβερνητικό συνασπισμό, και να εκπληρώσει την υπόσχεση να καταπολεμήσει το άδικο οικονομικό σύστημα και τη διαφθορά. Αλλά το πιο σημαντικό, να κάνει την Ελλάδα ένα πιο ανθρώπινο μέρος για εκείνους που ζουν εκεί.

2. Και πάλι, υπάρχουν διάφορες απόψεις του τι μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. Πολλοί ακτιβιστές ανησυχούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραμείνει πιστός σε ένα συγκεκριμένο σύνολο αρχών και μια συγκεκριμένη ιδεολογία και θα θεωρήσουν οποιονδήποτε συμβιβασμό ως «προδοσία», ως αποτυχία. Ωστόσο, δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική. Για μένα, το χειρότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την εκλογική του στήριξη και χάσει πρόωρα την εξουσία, φέρνοντας την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα είδος terra incognita, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις για σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει επιδείξει ισχυρή θέληση να ακολουθήσει τις αρχές και τις ιδέες του. Αυτό είναι λόγος που πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το έργο του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

4. Η νίκη ενός αυθεντικά αριστερού κόμματος σε μια γειτονική χώρα, αποτελεί σίγουρα ενδυνάμωση για την αριστερά στη Μακεδονία. Με τον ερχομό του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει το στερεότυπο ότι η θέση της Αριστεράς είναι στο περιθώριο. Επιπλέον, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε το εδραιωμένο δικομματικό μοντέλο των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάνει πολλούς πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας –όχι μόνο αριστερούς– να ελπίζουν ότι το δικό μας δικομματικό μοντέλο των VMRO-DPMNE/ SDSM μπορεί να πάψει να υφίσταται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιοριστικοί παράγοντες που οριοθετούν τις θετικές επιδράσεις της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ειδικοί τείνουν να αναλύουν την ελληνική πολιτική μόνο μέσα από το πρίσμα της διαφωνίας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ πγΔΜ και Ελλάδας, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θεωρεί ως προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί ακτιβιστές ανησυχούν βαθύτατα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ — μια ενδεχόμενη αποτυχία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την εμπιστοσύνη στις αριστερές ιδέες, και θα μπορούσε να αντιστρέψει τον ενθουσιασμό που γεννήθηκε από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s