Οι τοπικές «γλώσσες» του Εθνικού Μετώπου

Standard

Γαλλία, περιφερειακές εκλογές 2015: Ένα ακόμα βήμα στην πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία;-3

Συνέντευξη της Σεσίλ Αλντύ

μετάφραση: Ελένη Καλαφάτη

 

Σε ποιο βαθμό ο λόγος του Εθνικού Μετώπου διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή της Γαλλίας στην οποία απευθύνεται;

Καταρχάς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του Εθνικού Μετώπου που μιλάνε. Ως πρόεδρος, η Μαρίν Λε Πεν χρησιμοποιεί διαφορετικό λεξιλόγιο και θεματικές ανάλογα με το αν απευθύνεται σε μια βιομηχανική περιοχή του Βορρά ή σε ένα μικρό χωριό στα νοτιοανατολικά, με τις κοινότητές του των Γάλλων της Αλγερίας ή των χαρκί[1] (harki). Από την άλλη μεριά, το Εθνικό Μέτωπο είδε να αναδεικνύονται νέα πρόσωπα με τοπική βάση: ένας Steeve Briois[2] στο Hénin ενσαρκώνει ένα Μέτωπο προσαρμοσμένο στο χώμα που γεννήθηκε· ένας Philippot[3] που πέφτει σαν αλεξιπτωτιστής στο Forbach[4] παίζει το χαρτί του γκωλισμού εισάγοντας τον σταυρό της Λωραίνης στις αφίσες του. μια Marion Maréchal-Le Pen[5] στον Νότο ξαναπιάνει τον ακροδεξιό λόγο του παππού της.

Ποιο είναι το περιεχόμενο καθενός από αυτούς τους λόγους;

Η Λεπέν με τον Steeve Briois, 22.3.2015

Η Λεπέν με τον Steeve Briois, 22.3.2015

Στον Βορρά και στην Ανατολή, οι θεματικές είναι οικονομικές και κοινωνικές· τα στελέχη του Εθνικού Μετώπου επιμένουν στην απειλή που συνιστά η «παγκοσμιοποίηση» για το εθνικό οχυρό, με ένα σοσιαλίζον λεξιλόγιο που θα μπορούσε να ήταν αυτό του Ζωρζ Μαρσαί την δεκαετία του 1970. Πρόκειται για ένα παιχνίδι πάνω στην ιστορική μνήμη αυτών των περιοχών, που έχει κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές αγκυρώσεις. Το θέμα της μετανάστευσης, ωστόσο, δεν απουσιάζει, σε καμιά περίπτωση. Στα Νοτιοανατολικά, ο λόγος επηρεάζεται από την κληρονομιά της αποαποικιοποίησης, απευθυνόμενος κατά προτεραιότητα στο μικρομάγαζο, τους μικρεμπόρους, τους τεχνίτες, τους Γάλλους της Αλγερίας και στους χαρκί. Το ΕΜ εκεί αντιπαρατίθεται μετωπικά και κατά προτεραιότητα στη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική, με κάποιες αποχρώσεις ανάλογα με τις πόλεις και τις επαρχίες.

Στη Δύση, τέλος, βρισκόμαστε σε ένα πεδίο πιο ανθεκτικό απέναντι στο ΕΜ, το οποίο δεν έχει υποφέρει τόσο από την παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο, μια αίσθηση εύθραυστου και επισφάλειας έχει εμφανιστεί πρόσφατα και εδώ: η ιδέα ότι τα προβλήματα των άλλων περιοχών κτυπούν την πόρτα – για παράδειγμα ότι με κάποιο τρόπο θα μετακινηθούν πληθυσμοί μεταναστών από το Seine-Saint-Denis προς τη Rennes ή το Saint-Brieuc. Ο φόβος αυτός σκιάζει μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που είναι ακόμη συνολικά θετική.

Αυτή η κατάτμηση του λόγου είναι ίδιον του Ε.Μ.;

Όχι, όλα τα κόμματα το κάνουν. Αλλά είναι κάτι καινούριο για το Εθνικό Μέτωπο το οποίο, ιστορικά, δεν έδινε ποτέ δεκάρα για το τοπικό επίπεδο. Για λόγους στρατηγικής και λόγους που συνδέονταν με το «εγώ» του, ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν αποδεκάτιζε πάντα όποιον προσπαθούσε να ανέβει στο κόμμα ή να οικοδομήσει μια τοπική βάση για τον εαυτό του. Το Ε.Μ., για τον Λεπέν, αποτελούσε ένα βήμα για να εξαπολύσει θεματικές στη δημόσια συζήτηση, όχι για να κερδίσει προπύργια. Η Μαρίν Λε Πεν άλλαξε αυτή την προσέγγιση: επιθυμεί να κατασκευάσει μια «πολεμική μηχανή» για να κερδίσει την εξουσία από τη βάση. Την Κυριακή, το κόμμα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις του στις πόλεις που είχε κερδίσει το 2014.

Η λέξη «ρίζωμα» δεν είναι η λέξη-κλειδί του Ε.Μ. σε αυτές τις εκλογές;

Μην μπορώντας ακόμη να αυτοπροβληθεί ως «πρώτο κόμμα της Γαλλίας», το ΕΜ προβάλλει την πρωτοφανή τοπική παρουσία που του επέτρεψαν αυτές οι εκλογές. Ο όρος «ρίζωμα», που χρησιμοποιεί, μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα, να ακουστεί διαφορετικά ανάλογα με το κοινό. Υπάρχει αρχικά ένα «ουδέτερο» επίπεδο ανάλυση:, η απλή διαπίστωση μιας καλύτερης παρουσίας στο τοπικό επίπεδο. Το δεύτερο επίπεδο είναι εκείνο των συνδηλώσεων του όρου σε ένα κόμμα που εξυμνεί τις «χιλιετείς ρίζες» της Γαλλίας. Αντηχεί επίσης αυτό τον «αρχικό πυρήνα» από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχονται οι αληθινοί Γάλλοι.

Τι πρέπει να συγκρατήσουμε από τον λόγο που εκφώνησε η Μαρίν Λε Πεν το βράδυ της Κυριακής;

Εκτός από αυτό τον όρο, το «ρίζωμα», ήταν ένας λόγος αρκετά φτωχός, στερούνταν ισχυρά στοιχεία. Η Μαρίν Λε Πεν ξέπεσε σε μια μικροπρεπή πολεμική ενάντια στον Μανουέλ Βαλς θέτοντάς τον στο στόχαστρο και υποσχόμενη να πάρει τη ρεβάνς. Δεν υπήρχε ευρεία θέαση του διακυβεύματος της ψηφοφορίας. Ξαναπέσαμε λίγο σε αυτή την πολιτικάντικη πολιτική που εξοργίζει γενικά τους Γάλλους, του τύπου: «Κερδίσαμε, χάσανε».

Συνολικά, ποια εικόνα του εαυτού του επιδιώκει να δώσει το ΕΜ με τον πρόσφατο λόγο του;

Το σύνθημα «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» είχε την ικανότητα να κινητοποιεί στο εσωτερικό του ΕΜ. Έφερνε στο προσκήνιο ένα νέο στοιχείο: μπορεί πλέον κανείς να καμαρώνει δημόσια για την ένταξή του στο ΕΜ. Επίσης, επέβαλλε την ιδέα ενός οδοστρωτήρα, μιας αναπόφευκτης πορείας προς την εξουσία. Είναι μια σημαντική ιδέα, γιατί κάνει να συμπέσει το εθνικό μυθιστόρημα με εκείνο του ΕΜ. Η πρόσφατη ιστορία της χώρας παρουσιάζεται σαν μια παρακμή, και το ΕΜ σαν το μόνο κόμμα που μπορεί να της προσφέρει μια αναγέννηση.

Σημειώσεις της μεταφράστριας

Η Cécile Alduy διδάσκει γαλλική λογοτεχνία και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και έχει μελετήσει τον λόγο της Ακροδεξιάς. Η συνέντευξη δόθηκε στον Dominique Albertini και δημοσιεύθηκε στη «Liberation», 24.3.2015

[1] Άραβες μουσουλμάνοι που είχαν υπηρετήσει ως βοηθητικοί στον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.

[2] Αντιπρόεδρος του ΕΜ, περιφερειακός σύμβουλος στο Nord-Pas-de-Calais από το 1998, δήμαρχος του Hénin-Beaumont και ευρωβουλευτής από το 2014. Γεννήθηκε στον Βορρά, είναι εγγονός ανθρακωρύχου και γιος εργάτη. Μέχρι το 2014 η δημαρχία του Hénin-Beaumont ανήκε σε συνδυασμούς της αριστεράς.

[3]Ο Florian Philippot γεννήθηκε στο Βορρά. Εντάχθηκε στο ΕΜ το 2010 και από το 2012 είναι αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την στρατηγική και την επικοινωνία. Το 2014 εκλέγεται ευρωβουλευτής επικεφαλής της λίστας του ΕΜ στην Ανατολική εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει και η Λωρραίνη.

[4] Το Forbach είναι γαλλικός δήμος στο διαμέρισμα της Μοζέλ στην περιοχή της Λωρραίνης. Την δημαρχία του Forbach διεκδίκησε χωρίς επιτυχία ο Florian Philippot το 2014.

[5] Εγγονή του Ζαν-Μαρί Λε Πεν και ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι τοπικές «γλώσσες» του Εθνικού Μετώπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s