Κι όμως ήρθαμε να γιορτάσουμε!

Standard

30 Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

της Αγγελικής Τόμπρου 

Παρά το πρόθεμα «αντί» στον τίτλο του 3ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών (Θέατρο «Εμπρός», 19-29 Μάρτη), αυτό που προσδιόρισε τη γιορτή αυτή δεν είναι ούτε ο «εχθρός», ούτε ο αγώνας μας εναντίον του, αλλά πρώτα απ’ όλα η επιθυμία μας να ζήσουμε και να υπερασπιστούμε τη χαρά της ζωής μέσα σε όλη της την ποικιλομορφία. Γράφοντας ως μία από τους δεκάδες καλλιτέχνες που οργάνωσαν το Φεστιβάλ και συμμετείχαν σ’ αυτό, γεμάτοι ελπίδα κι αγωνία για την δύναμη της τέχνης ως πολιτική αντίσταση, καταθέτω την παρακάτω σκέψη.

Σε μια εποχή που αναζητά ήρωες και θυσίες, χρειάζεται θάρρος να μιλάμε για πράγματα απλά, όπως το φαί και η στέγη, η δουλειά και η χαρά για τη ζωή. Αντίστοιχα μπροστά στο τέρας του φασισμού χρειάζεται το θάρρος να μιλάμε για την ίδια τη ριζική μας επιθυμία για ζωή, ως απλή και τεράστια διαφορά από τις απροκάλυπτες ή καμουφλαρισμένες πρακτικές θανάτου που επιβάλλει ο φασισμός ως αντίδοτο στην απελπισία. Μέσα από τη δεκαήμερη διαδρομή του Φεστιβάλ, ακολουθούσα το νήμα της εμψυχωτικής λειτουργίας να αναδύεται ριζικά πολιτικό μέσα στην απλότητά του.

Αναζητώντας μορφές αντίστασης μέσα από τις παραστατικές τέχνες, αυτό το νήμα της «εμψύχωσης» διέτρεχε μια πρωτόγνωρη πλατφόρμα εξαιρετικών θεαμάτων και συζητήσεων. Μερικές από τις πιο εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς συνδέθηκαν με την παράσταση των πρώην κρατουμένων της Αμυγδαλέζας, οι πιο avant-garde συναυλίες πολιτικού τραγουδιού συνδέθηκαν με τις μαρτυρίες των μεταναστών-θυμάτων της Χρυσής Αυγής, τις συζητήσεις για τον αποκλεισμό στην αναπηρία, τους οροθετικούς, το ψυχικό νόσημα, τη συζήτηση για το sex trafficking και την κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων της κοινωνίας, αλλά και με την αντιφασιστική κίνηση Διστόμου, τα δεκάδες σχολεία που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ με ταινίες, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες…

Βέβαια, η συστηματοποιημένη εκδοχή του μίσους, όπως τη γεννά και αναπαράγει ο καπιταλισμός στο πρόσωπο του φασισμού, δεν ξορκίζεται με γιορτές και πανηγύρια, ούτε με στοχασμούς κι ακτιβισμούς, θα μπορούσε να αντιλέξει κανείς.

Κι όμως, κι αν ακόμα δεν έχουμε τα εργαλεία και τη μέθοδο να κάνουμε την τέχνη πιο αποτελεσματική, μέσα στη γιορτή υπάρχει κάτι που δεν έχει χαθεί. Η «διονυσιακή» πλευρά της τέχνης δεν είναι απολίτικη ούτε μπορεί να συρρικνώνεται στην έννοια της «κοσμικής εκδήλωσης». Η χαρά για τη ζωή, όπως ξεσπά και διαχέεται αυθόρμητα στο πλαίσιο μιας γιορτής τέχνης, μοιάζει περισσότερο με τομή παρά με «διάλειμμα» από τη μεθοδική, στρατευμένη σκέψη. (Ίσως μάλιστα ένα διαλεκτικό «πήγαινε-έλα» ανάμεσα στη γιορτή και τη συστηματική σκέψη, να θρέφει το φαντασιακό μας πιο αποτελεσματικά από την απαραίτητη «δουλειά μεθόδου», η οποία θρέφει τη συνείδηση· το φαντασιακό δεν τρέφεται τόσο με εντολές, όσο με όνειρο και ελπίδα…).

Σίγουρα πάντως μια γιορτή, ως γνήσιο ξέσπασμα χαράς υπέρ της ζωής και των αξιών της, συνιστά μια τομή στην επικράτεια των φασιστικών πρακτικών θανάτου. Γιατί αν η γνώση δεν μας κάνει πιο χαρούμενους, τότε δεν είναι γνώση, αν το τραγούδι δεν μας «σμίγει με τον κόσμο» δεν είναι τραγούδι, αν την επανάσταση δεν μπορούμε να την χορέψουμε τότε δεν είναι επανάσταση.

Με ανοιχτή μπροστά μας την ανάγκη για μεθοδικά εργαλεία και συνεκτική εργασία, εμείς, οι καλλιτέχνες της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας παραστατικών τεχνών αρθρώνουμε ως πρώτο υλικό τη βούλησή μας για ζωή και επιμένουμε. Όσο ο φασισμός συσκοτίζει και διαστρέφει τον φόβο του θανάτου κάνοντάς τον οίστρο καταστροφής, τόσο εμείς θα κάνουμε αυτόν, τον ίδιο φόβο του θανάτου, χαρά και οίστρο της ζωής. 

Η Αγγελική Τόμπρου είναι ηθοποιός, μια από τους καλλιτέχνες που οργάνωσαν το 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και μετείχαν σε αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s