Ανδρέας Μαλλιώρης, πολίτης της Πάτρας και της αριστεράς

Standard
Πορτρέτο του Ανδρέα Μαλλιώρη, από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

Πορτρέτο του Ανδρέα Μαλλιώρη, από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

Ο Ανδρέας Μαλλιώρης γεννήθηκε πριν 92 χρόνια, τον Απρίλιο του 1923. Γόνος πολυμελούς οικογένειας, πέρασε γρήγορα, στα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, στην εαμική αντίσταση αρχικά ως Επονίτης και μετά ως μέλος του ΚΚΕ.

Τα χρόνια της νιότης του τα πέρασε με διώξεις, καθώς εστάλη να υπηρετήσει τη θητεία του στο Α΄ Τάγμα της Μακρονήσου, όπου βρέθηκε στη δίνη της πιο αιματηρής περιόδου, με τη σφαγή της 29ης Φλεβάρη 1948. Ακολούθησε τρίχρονη κράτηση στο «σύρμα», καθώς δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας. Και, όπως οι άλλοι αγωνιστές αυτής της δρακογενιάς, είχε την τύχη  και το προνόμιο να λέει: Ναι, ήμουν εκεί, ήμουν στον αγώνα, έμεινα όρθιος και ζω.

Τα μετεμφυλιακά χρόνια περνά στις γραμμές της ΕΔΑ. Πάντοτε μαχητής της Αριστεράς και με ιδιαίτερη παρουσία στο τοπικά δημοτικά πράγματα, εκλέχθηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και υποδείχθηκε για βουλευτής της ΕΔΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στις 21 Απριλίου 1967 από τις πρώτες συλλήψεις στην Πάτρα ήταν η σύλληψη του Ανδρέα Μαλλιώρη και η μεταγωγή του  στην Γυάρο.

Μετά τη δικτατορία, έχοντας περάσει στις γραμμές του ΚΚΕ αναδείχθηκε για τρίτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 παλεύει για τη σπορά της σύγχρονης σκέψης στην Αριστερά. Έτσι, το 1996, έχοντας μπει στα μεγάλα του χρόνια, δίνει πάλι το «παρών», ως υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας στην Αχαΐα. Τα επόμενα χρόνια είχε έντονη παρουσία σε συλλογικότητες της πόλης μας για την πρόληψη της μάστιγας των ναρκωτικών, παλεύοντας παράλληλα για την κατίσχυση των πολιτικών ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή πατραϊκή κοινωνία χρωστάει πολλά στον Ανδρέα Μαλλιώρη. Και κυρίως η πατραϊκή πολιτική, και ειδικότερα η Αριστερά: γιατί πάνω στις θυσίες και στο προσωπικό παράδειγμα του Μαλλιώρη στηρίχτηκε στο πολύχρονο ταξίδι της, μέσα από διακυμάνσεις, μέσα από νίκες αλλά και ήττες,  για να φθάσει στο πολύ δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο κυβερνητικό αποτέλεσμα μετά από δεκαετίες στην πολιτική και εκλογική απομόνωση και εξορία.

Καλό ταξίδι Ανδρέα! Σε ευχαριστούμε, γιατί υπήρξες.

Ηλίας Γρηγόρης

(Από τον επικήδειο που εκφώνησε ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Ηλίας Γρηγόρης, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s