Ιθαγένεια και παιδική παχυσαρκία

Standard

Αξιότιμοι κύριοι συντάκται των «Ενθεμάτων»,

Όπως πληροφορήθηκα από τα δημοσιεύματα του Τύπου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ ζήτησαν η ιθαγένεια, για τα παιδιά «δεύτερης γενιάς», να μη δίνεται στην πρώτη Δημοτικού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά στην έκτη. Επιχείρημά τους, ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η «σχολική διαρροή», αφού οι γονείς, προκειμένου τα τέκνα να λάβουν την περιπόθητη ιθαγένεια, θα φροντίζουν να ολοκληρώνουν το δημοτικό.

Τάσος Μισούρας - Αλβανός εφημεριδοπώλης, γερμανίδα νοσοκόμα, καλόγρια και χασάπης

Τάσος Μισούρας – Αλβανός εφημεριδοπώλης, γερμανίδα νοσοκόμα, καλόγρια και χασάπης

Πρόκειται, φρονώ, περί λαμπράς, ευφυεστάτου και λυσιτελούς προτάσεως, που αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα πορίσματα της παιδαγωγικής και της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, όμως, είναι ελλιπής. Μια ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος υποδεικνύει ότι πρέπει να προστεθεί μία δεύτερη ρήτρα: η ιθαγένεια να χορηγείται μόνο στα παιδιά με κανονικό σωματικό βάρος, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία — αφού οι γονείς, αλλά και τα ίδια, προκειμένου να λάβουν την περιπόθητη ιθαγένεια, θα φροντίσουν να διατηρούν το επιθυμητό σωματικό βάρος. Ακόμα προτιμότερο, η ιθαγένεια να δίνεται με την ενηλικίωση στα 18 (ή και στα 21, ακόμα καλύτερα, όπως παλιότερα) — αφού, αν δίνεται στην Α΄ Δημοτικού, μπορεί στη συνέχεια τα παιδιά να βάλουν μερικά κιλά. Υγιεινή διατροφή για όλους και όλες, Έλληνες και ξένους, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, βουδιστές και μουσουλμάνους!

Ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα αντιταχθεί πιστεύω, σε ένα τέτοιο καλοζυγισμένο μέτρο. Μέτρο τολμηρό, που χτυπάει τον ρατσισμό αλλά και την παιδική παχυσαρκία — δύο αληθινές Μάστιγες της Εποχής μας. Μέτρο το οποίο θα καταστήσει την ιθαγένεια επίζηλο έπαθλο, συνώνυμο των σπουδών και του πουλιού της σοφίας, της κουκουβάγιας, αλλά και της σωστής και ισορροπημένης διατροφής (πλούσιας σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 και φτωχής σε πολυακόρεστα).

ΥΓ. Ως φαίνεται, Κύριοι Συντάκται, ο Σύριζα επιθυμεί να μας μετατρέψει όλους όχι σε σοφές κουκουβάγιες, αλλά σε μπούφους, ήγουν το πουλί της αμάθειας!

ΥΓ2. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ρέθυμνο, κουκουβάγια καλείται ο ντάκος, ένα θαυμάσιο έδεσμα από παξιμάδι, ξινομυζήθρα, ντομάτα, και παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι η αγαπημένη μας κουκουβάγια, η γλαυξ των αρχαίων, συνοψίζει επιτυχώς την πρόταση που μόλις κατέθεσα, και στα δύο της σκέλη: ελληνική παιδεία και μεσογειακή διατροφή.

Μετά τιμής,

Ευθύμιος Νομικάκης

ποινικολόγος-διατροφολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s