Στο χρόνο Πάνο

Standard

Στο χρόνο Πάνο

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Πάνου Οικονόμου

του Κωστή Παπαϊωάννου

Θα μιλήσουμε πιο φωναχτά, πιο σωστά, όταν έρθει εκείνη η ώρα; Και αν ναι, γιατί; Οι λέξεις μας θα διαθέτουν ακόμη άρθρωση ή δε θα είναι παρά βογκητά, ψελλίσματα; […]

Και μήπως εκεί βρίσκεται η αληθινή πλευρά των ανθρώπων; Μήπως ο θάνατος μπορεί να νικηθεί αν ειπωθεί καλά;

Michel Schneider, Morts imaginaires, 2003 

Αυτά τα λόγια διάλεξε ο Πάνος Οικονόμου ως εισαγωγικό μότο στην ποιητική του σύνθεση «Το εξώφυλλο δέρμα του χρόνου» που εκδόθηκε πέρσι, λίγους μόνο μήνες πριν τον θάνατό του. Τριγυρνώ στη σκέψη για τη νίκη του λόγου επί του θανάτου, «αν ειπωθεί καλά» ή –ρισκάροντας μια βλάσφημη ανάγνωση της φράσης– «λόγω θάνατον πατήσας». Ανασκαλεύοντας τα γραπτά του Πάνου, ακούγοντας τις εκπομπές του Καίσαρα, διαβάζοντας τα tweets του Contrabbando και μιλώντας με παλιούς μαθητές του Οικονόμου (πρόκειται για μερικά από τα πολλά του δημόσια πρόσωπα) τους μήνες που μεσολάβησαν ταλαντεύομαι διαρκώς ανάμεσα στον αποχαιρετισμό και στη συνάντηση. Και ενώ το εξόδιο Γεγονός είναι ανεπίστρεπτο, η πιθανότητα της συνάντησης καιροφυλακτεί διεκδικώντας μια post mortem ρεβάνς. Ή, όπως το έγραψε ο ίδιος:

— Παλεύεται το μηδέν;

Ένα

Άρθρωσα με έπαρση

Και μετά

ένα  συν  ένα

κάνουν

δύο

λες κι ήταν κεκτημένο από αιώνες

το συν

για να μας πάει παραπέρα…

Αυτές τις μέρες της συλλογικής επώδυνης αγωνίας, αναρωτιέμαι πώς θα σχολίαζε από μικροφώνου ετούτο το μακρύ καλοκαίρι των πιστωτών. Ίσως έτσι: «Ο ιατροδικαστής απεφάνθη: Το τραύμα στα όνειρα προήλθε από αμβλύ αντικείμενο».

Ένα χαρακτηριστικό των σημαντικών και πλούσιων ανθρώπων είναι ότι αφήνουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα σε καθέναν από όσους συνάντησαν. Έτσι και οι λίγες πιο πάνω σκέψεις δεν αντιστοιχούν παρά μόνο σε ψήγματα του δικού μου Πάνου. Όμως στις 23 Ιουνίου, 9 μ.μ., στο Polis art café, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, όλοι οι φίλοι τιμούμε τον Πάνο Οικονόμου, ο καθένας με τον τρόπο του. Ίσως εντέλει κι ο καθένας τον δικό του Πάνο, ένα χρόνο από το ταξίδι του στα άστρα. Θα μιλήσουν ο Νίκος  Ξυδάκης, ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο Αποστόλης Καπαρουδάκης, ο Θανάσης Τσιρταβής, ο Γιάννης Νταουλτζής. Θα απαγγείλουν η Μάνια Παπαδηµητρίου, ο Ανδρέας Μαυραγάνης, ο Αντώνης Φωστιέρης. Δραματοποιημένη ποίηση του Π. Οικονόμου θα παρουσιάσουν η  Αγάθη Κάλτσα, η Καλλιόπη Τακάκη και μελοποιημένη ποίηση η Σοφία Καµαγιάννη. Θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους των Αλέξανδρου και Χρήστου Χαντζή για τον ποιητή. Τραγούδια τους θα παρουσιάσουν οι μουσικοί Θάνος Μικρούτσικος, Κλεονίκη Δεµίρη, Κατερίνα Παπαχρήστου, Νίκος Βεργέτης, Τζιµ Σταρίδας, Μανώλης Νανούρης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στο χρόνο Πάνο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s