Ο Τζούλιο, ο Αμάρ και οι άλλοι φίλοι της κόρης μου

Standard

της Ειρήνης Βλάχου

7-blaxoy

«Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά!». Από τη συναυλία στο Σύνταγμα, 24.6.2015. Φωτογραφία του Μάριου Λώλου

 Η κόρη μου γεννήθηκε και μεγαλώνει στο κέντρο της Αθήνας. Στα Εξάρχεια, μια γειτονιά με πολλά προβλήματα, πολλά σχολεία, πολλά παιδάκια. Γεννήθηκε πριν έξι χρόνια. Πάει στο νηπιαγωγείο, και πριν το νηπιαγωγείο πήγε στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς. Πριν πάει στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς πηγαίναμε μαζί στην παιδική χαρά και παίζαμε με άλλα παιδιά που μετά ήταν συμμαθητές της στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς και στο νηπιαγωγείο και παίζουν ακόμα μαζί στο δρόμο κάθε απόγευμα. Τα λένε Γιώργο, Νίκο, Μάρκο, Τζούλιο, Αμάρ, Αποστόλη, Ναθαναήλ, Γαβριέλλα, Χρήστο, Δέσποινα, Αθηνά, Λου, Αλιέσα. Αυτοί όλοι έχουν οι περισσότεροι και μεγάλα αδέλφια που πάνε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, κάποια και στο λύκειο. Τα τελευταία είναι εκνευριστικά παιδιά, γιατί σου δείχνουν πώς θα γίνουν τα δικά σου όταν μεγαλώσουν, μερικά διαβάζουν συνέχεια, για να μπουν σε σχολές, για τις οποίες αλλάζουν γνώμη κάθε εβδομάδα, έχουν όλη την ώρα ένα κινητό στο χέρι και δεν ασχολούνται ποτέ με τα μικρά. Στη γειτονιά έχουμε και μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τελειώσει και το λύκειο, πάνε, ας πούμε, στο πανεπιστήμιο ή και το έχουν τελειώσει.

Στη γειτονιά έχουμε όλοι πραγματικούς δεσμούς, και μεταξύ μας και με τη χώρα. Κρατάμε η μία το παιδί της άλλης, όταν η άλλη πρέπει να δουλέψει, καθαρίζουμε μόνοι μας το δρόμο, βάφουμε μόνοι μας τον τοίχο του παιδικού σταθμού, κάνουμε συγκεντρώσεις γονέων, βρισκόμαστε υπερβολικά συχνά και συζητάμε πάντα τα ίδια: για τα παιδιά, τα μπαλέτα, τα κολυμβητήρια, την πολιτική, πολύ για την οικονομία, τη δουλειά, τα χρήματα, τα νοίκια, τα φάρμακα, τους γιατρούς, τα σχολεία.

Η κόρη μου και οι φίλοι της θα πάνε τον Σεπτέμβρη στο δημοτικό. Όλοι οι φίλοι της έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά όχι και όλοι οι γονείς των φίλων της, ούτε όλα τα αδέρφια όλων των φίλων της. Κάποιοι γονείς ήρθαν κάποτε εδώ και δουλεύουν, ζουν, φροντίζουν τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, όπως και εγώ, ενίοτε φροντίζουν τα δικά μου παιδιά, όπως και εγώ τα δικά τους.

Με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που κατέβηκε επιτέλους στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, τα παιδιά που πάνε στο πανεπιστήμιο ή το έχουν τελειώσει, τα παιδιά που πάνε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και οι φίλοι της κόρης μου που γεννήθηκαν εδώ και θα πάνε δημοτικό θα μπορούν με μια αίτηση των γονιών τους να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια: να αποκτήσουν δηλαδή και τον νομικό δεσμό με τη χώρα, εκτός από τον απολύτως πραγματικό δεσμό που έχουν ήδη και αυτά και οι γονείς τους. Και το νομοσχέδιο αυτό έχει αλλάξει και τις κουβέντες μας στον απογευματινό καφέ που πίνουμε, όταν τα παιδιά παίζουν στο δρόμο. Οι γονείς των φίλων της κόρης μου, με δέκα και είκοσι χρόνια ήδη στην Ελλάδα, αισθάνονται ήδη ακόμα πιο ίδιοι με εμάς, πιο περήφανοι, πιο ανακουφισμένοι. Μαζί με τον προβληματισμό για την πρώτη δημοτικού και τα σχέδια για το χειμώνα, είναι έκδηλη η χαρά και η αναμονή τους για την αίτηση που θα κάνουν για την ιθαγένεια των παιδιών. Και αυτή η χαρά τους, η περηφάνια και η ανακούφισή τους είναι διαμορφωτική της σχέσης τους με τα παιδιά τους και μαζί μας, με τη γειτονιά και την πόλη. Και αυτό είναι παραπάνω από φανερό.

Το μόνο που μας στενοχωρεί είναι που η φίλη μας η Λουσία, που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια και η μαμά της η Τερέζα και ο μπαμπάς της ο Χρήστος και η αδελφή της η Βανέσσα που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, πιο Έλληνες από πολλούς από μας κι ας ήρθαν από μακριά, αναγκάστηκαν να φύγουν το περασμένο καλοκαίρι στον Καναδά για δουλειά. Γιατί δεν θα κάνει και εκείνη την αίτηση αυτή, για να πάρει κάτι που ήδη έχει και που φαίνεται πάντα στο εβδομαδιαίο τηλεφώνημα όπου μαζεύεται όλη η γειτονιά, για να μιλήσει στους ξενιτεμένους πια φίλους, τη συνείδηση ότι είναι Eλληνίδα.

Η Ειρήνη Βλάχου είναι δικηγόρος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s