Μας διδάσκετε πώς να αγωνιζόμαστε

Standard

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ-1

της Καταρίνα Πρινσίπε

Καταρίνα Πρίνσιπε

Καταρίνα Πρίνσιπε

Το να είσαι Νοτιοευρωπαίος σήμερα δεν είναι εύκολο. Όχι μόνο οι κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές ελίτ (με τη σιωπηρή συνενοχή των δικών μας δεξιών κυβερνήσεων!) αντικατέστησαν την κυρίαρχη αφήγηση ότι οι λαοί μας είναι τίμιοι, σκληρά εργαζόμενοι και καλόκαρδοι από μια νέα αφήγηση που τους θέλει διεφθαρμένους, τεμπέληδες και αντιπαραγωγικούς. Οι ευρωπαϊκές ελίτ αποφάσισαν επίσης ότι δεν αξίζουμε πλέον να ζούμε σύμφωνα με τα αποκαλούμενα «ευρωπαϊκά πρότυπα».

Δεν αξίζουμε πια να έχουμε ούτε δουλειά ούτε παιδεία ούτε υγεία ούτε πολιτισμό ούτε δικό μας σπίτι ούτε φαγητό στο τραπέζι μας. Δεν αξίζουμε καν να ζούμε στις χώρες μας πια, ανάμεσα στις οικογένειές μας, τους φίλους μας, σε όσους αγαπάμε. Αντίθετα, οι τράπεζες αξίζουν όλα μας τα χρήματα και όλες μας τις θυσίες προκειμένου να σωθούν — εμάς, αλήθεια, ποιος μας σώζει;.

Έργο του Jose de Almada-Negreiros, 1929

Έργο του Jose de Almada-Negreiros, 1929

Οι αγορές πλέον αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι (οι αγορές είναι χαρούμενες, λυπημένες, ανήσυχες και πρέπει να τις καθησυχάσουμε) και εμείς, οι άνθρωποι, αντιμετωπιζόμαστε σαν αριθμοί, στατιστικές, εκθέσεις. Αξίζουμε μόνο αν δώσουμε τις ζωές μας και αναβάλουμε το μέλλον μας στο όνομα ενός συστήματος που δεν δίνει δεκάρα για μας, που έχει δείξει επανειλημμένα ότι έχει το κέρδος ως τη μεγαλύτερη αξία, κι εμείς και οι ζωές μας είναι απλές απώλειες στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει στο όνομα του κεφαλαίου.

Μας έκαναν φτωχούς, πρεκάριους, νομάδες· ανθρώπους που περιφέρουμε αυτό το βαθύ νοσταλγικό συναίσθημα που εμείς οι Πορτογάλοι αποκαλούμε «saudade». Αλλά εσείς, οι Έλληνες μας δείξατε κάτι ανεκτίμητο: μας δείξατε ότι αν αντιπαλέψουμε μπορούμε πραγματικά να κερδίσουμε. Μας δείξατε ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που κυβερνιέται από τραπεζίτες και οικονομικές ελίτ, τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο. Ότι, αν ενωθούμε, αν παλέψουμε και οργανωθούμε, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο και να διεκδικήσουμε πίσω την αξία των ζωών μας. Μας διδάσκετε πώς να αγωνιζόμαστε.

Η εκλογή μας αριστερής κυβέρνησης που αρνείται να εφαρμόσει τη λιτότητα, που αρνείται να ακολουθήσει τυφλά τις προσταγές αντιδημοκρατικών, μη εκλεγμένων δομών και θεσμών, που αρνείται να ανταλλάξει τις ζωές των ανθρώπων που την εξέλεξαν με λίγα παραπάνω χρήματα στις τράπεζες (και τις τσέπες) είναι κάτι που θεωρούσαμε αδύνατο. Αλλά εσείς το κάνατε: αρνηθήκατε τον φόβο και την υποταγή και ανοίξατε έναν χώρο αυτοδιάθεσης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Ανοίξατε έναν χώρο στην ελπίδα. Όχι μόνο για σας, αλλά για όλους μας. Μας διδάσκετε πώς να αγωνιζόμαστε.

Το δημοψήφισμα είναι μια από τις υψηλότερες μορφές δημοκρατίας που είναι ακόμα εφικτές στον κόσμο που ζούμε σήμερα. Είναι η απόφαση του λαού, η δική σας απόφαση, ενάντια στις προσταγές εκείνων που μας έκριναν ανάξιους να αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Ενάντια σε εκείνους που ξέρουν ότι η λιτότητα είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να αλλάξει βαθιά τη σχέση μεταξύ των τάξεων, να καταστρέψει όλα τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, να μας κάνει φοβισμένους, υποταγμένους, φτωχούς και ήσυχους. Το γνωρίζουν ότι αυτό το πολιτικό πρόγραμμα είναι τόσο ολέθριο που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν η δημοκρατία αποτύχει και οι άνθρωποι πάρουν απόφαση πως τίποτε άλλο δεν είναι εφικτό. Αλλά εσείς διαλέξατε τη δημοκρατία. Και όταν κάνατε αυτή την επιλογή, μας δείξατε στην πράξη ότι είναι εφικτή. Μας διδάσκετε πώς να αγωνιζόμαστε.

Το Όχι την Κυριακή δεν είναι απλώς ο μόνος τρόπος να απαιτήσετε πίσω τις ζωές σας — είναι ο μόνος τρόπος να απαιτήσουμε κι εμείς τις ζωές μας πίσω. Όταν αγωνίζεστε, δεν αγωνίζεστε μόνο για σας — αγωνίζεστε για όλους μας. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αγωνιστούμε στο πλευρό σας και να πούμε ότι η άρνηση της λιτότητας και των αντιδημοκρατικών αποφάσεων των «θεσμών» είναι ο μόνος τρόπος να πάνε μπροστά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Ανοίγετε έναν πολιτικό χώρο για όλους μας. Μας διδάσκετε πώς να αγωνιζόμαστε.

Δεν είστε μόνοι, γιατί είμαστε μαζί σας. Δεν είστε μόνοι γιατί ξέρουμε ότι όταν είμαστε όλοι μαζί, είμαστε πολύ περισσότεροι και πολύ πιο δυνατοί από εκείνους. Το Όχι έχει γίνει συνώνυμο της αντίστασης και το Μαζί το αληθινό νόημα της αλληλεγγύης. Οπότε, σας λέμε «Ευχαριστώ» και συνεχίζουμε τον αγώνα. Μαζί.

Η Catarina Príncipe είναι Πορτογαλίδα ακτιβίστρια. Είναι μέλος του Bloco de Esquerda (Πορτογαλία) και του Die Linke (Γερμανία). Ζει στο Βερολίνο και είναι contributing editor του περιοδικού «Jacobin».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s