Γράμμα από την Ισπανία: παρατηρήσεις από την πλευρά του πλήθους

Standard

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ-5

της Πεϊνέτα

peineta2«Το ελληνικό χρέος είναι παράνομο 100%. Η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία προς όφελος των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βγαίνει από τους θεσμικούς περιορισμούς της, ασκεί στρατευμένη πολιτική και χρησιμοποιείται σαν όπλο εκβιασμού της δημοκρατίας. Αν έχουμε ένα Μινώταυρο, ένα τέρας των συμφερόντων των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί κάτι ανάλογο με το Μίτο της Αριάδνης για να σώσει την ελληνική κοινωνία».

Μεταφέρω από μνήμης τα λόγια του Diego Borja, του πρώην υπουργού οικονομικών του Ισημερινού που κατάφερε να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας, να μειώσει τον πληθωρισμό και να αναγκάσει τις πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώνουν υψηλούς φόρους προς όφελος της τόνωσης των δημοσίων δαπανών, για την τόνωση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και των δημοσίων υποδομών. Ο Diego Borja, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή παρουσίαση των πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, στη Μαδρίτη. Εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα, ψύχραιμα, στο κοινό, τις διαφορετικές εκδοχές στέρησης ρευστότητας, τα λεγόμενα corralitos, τα οποία έχουν εφαρμοστεί από τους διεθνείς οργανισμούς επιβολής προγραμμάτων λιτότητας προκειμένου να εκβιαστεί η δημοκρατία και οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Εξήγησε ότι υπάρχει ζωή, κοινωνία και οικονομία και μετά από αυτούς τους εκβιασμούς.  

Η αίθουσα στον πέμπτο όροφο του Circulo de Bellas Artes, του κεντρικού και παλαιού μαδριλένικου πολιτιστικού χώρου, ήταν κατάμεστη από κόσμο, κατάμεστη από δημοσιογράφους, κατάμεστη από κάμερες μαγνητοσκόπησης των ομιλιών. Το ζεστό χειροκρότημα, οι συγκινητικές παρεμβάσεις και η σύνδεση με την Αθήνα μέσω skype έφτιαξαν το κλίμα μιας εικόνας από το επιθυμητό μέλλον. Μιας εικόνας των κοινωνιών που από χώρα σε χώρα, σε κάθε άκρη της Ευρώπης στηρίζουν η μία την άλλη, σε επίπεδο ανθρωπιάς και δικαίου.

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Daniel Munevar, σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Guiomar Morales, μέλος της Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda Μαδρίτης (PACD), Diego Borja, τέως Υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Daniel Albarracín, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας και μέλος του Podemos, Rocío Galindo μέλος της Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda (PACD). Πηγή: goo.gl/7LrLqg

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Daniel Munevar, σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Guiomar Morales, μέλος της Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda Μαδρίτης (PACD), Diego Borja, τέως Υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Daniel Albarracín, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας και μέλος του Podemos, Rocío Galindo μέλος της Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda (PACD). Πηγή: goo.gl/7LrLqg

Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη σύμπραξη οργανώσεων για τα δικαιώματα των πολιτών, για τη διαφάνεια των θεσμών, για την αλλαγή στην Ευρώπη και με σύνθημα ‘Peoples of Europe Rise Up’. Το εγχείρημα για την επιτροπή δημοσίου ελέγχου του χρέους στην Ελλάδα έχει ήδη αποτελέσει το πρότυπο για τα επόμενα που πολύ σύντομα πρόκειται να δούμε να αναδύονται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις κλίμακες διακυβέρνησης (δημοτική, περιφερειακή και κεντρική). Ήδη η Ανδαλουσία και η Μαδρίτη έχουν προχωρήσει στις πρώτες πράξεις συγκρότησης επιτροπών για τη διερεύνηση του δημοσίου χρέους. Έπονται πολλές ακόμη πρωτοβουλίες (μπορείτε για περισσότερα να ψάξετε πληροφορίες για την Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda). Στόχος όλων αυτών των κινητοποιήσεων είναι η Πανευρωπαϊκή Σύσκεψη για το Χρέος. Οποιοσδήποτε διαθέτει κοινή λογική, αντιλαμβάνεται ότι σαφώς και αυτό είναι το ευρωπαϊκό μέλλον. Η προσπάθεια της Ελλάδας όχι μόνο δεν αποτελεί προσπάθεια απόσχισης από την Ευρώπη, όπως παρουσιάζουν ψευδώς τα ελληνικά ΜΜΕ, διαμέσου του δημοψηφίσματος, αλλά, αντιστρόφως, αποτελεί δημοκρατικό παράδειγμα που συνυπολογίζει το μέλλον όλων των λαών της Ευρώπης.

pein2Πολυπληθείς, συγκινητικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο κέντρο των ισπανικών πόλεων (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μούρθια, Χιχόν, Βαλένθια, Γρανάδα, Θαραγόθα, Λας Πάλμας κ.α.), οργανωμένες ομιλίες ενημέρωσης, διαδικτυακές πλατφόρμες συλλογής υπογραφών, συζητήσεις στις γειτονιές, άρθρα τον ανεξάρτητο τύπο, είναι μερικά μόνο δείγματα των κινητοποιήσεων υπέρ της προσπάθειας της Ελλάδας να βγει πρώτη από τα δεσμά και τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας. Η ισπανική κοινωνία και κυρίως εκείνα τα στρώματα που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση αντιλαμβάνονται ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα τους αφορούν άμεσα. Η προσπάθεια της Ελλάδας αντανακλά τη δική τους δυνατότητα να αρνηθούν τη συνέχιση της λιτότητας, τη συνέχιση της διάβρωσης των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει κινητοποιήσεις υπέρ του ΟΧΙ στο προσεχές ελληνικό δημοψήφισμα. (δείτε εδώ, εδώ και εδώ).

Τα καθεστωτικά ισπανικά ΜΜΕ αναπαράγουν τη ρητορική των ευρωπαϊκών ελίτ και στήνουν τον προεκλογικό εγχώριο (επί ισπανικού εδάφους) διχασμό. Πρώτο χτύπημα των αντιδραστικών δυνάμεων είναι η εφαρμογή του Νόμου Φίμωτρο που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου (ψηφίστηκε μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο). Η διαφορά όμως είναι ότι αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν μια κοινωνία που έχει οργανωθεί σε χιλιάδες συλλογικότητες κοινωνικής αλληλεγγύης, συμμετέχει καθημερινά στη δημόσια σφαίρα, υποστηρίζει καθημερινές δράσεις, ενημερώνεται και επεξεργάζεται την πληροφορία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η οργανωμένη αυτή κοινωνία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως τον φορέα μιας καινούριας Ευρώπης, δημοκρατικής, συμβιωτικής, πολιτισμικά σύνθετης και ανεκτικής. Ότι και αν ακούγεται ή γράφεται στα γνωστά και συντασσόμενα με τις δυνάμεις που προκάλεσαν την κρίση ΜΜΕ, αυτά που ακούγονται στους δρόμους των πόλεων της Ισπανίας είναι:

Solidaridad con Grecia! (Αλληλεγγύη με την Ελλάδα)

No a la Austeridad! (Όχι στη Λιτότητα)

Si a la Democracia! (Ναι στη Δημοκρατία)

Yo voy con Grecia!( Είμαι με την Ελλάδα)

Todos somos Grecia! ( Είμαστε Όλοι Ελλάδα)

και όπως ήδη έγραψα,

Peoples of Europe Rise Up! (Λαοί της Ευρώπης Ξεσηκωθείτε)

Αγωνιστικούς και ψύχραιμους χαιρετισμούς από την Ισπανία

Πεϊνέτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s