Ένα Όχι, πολλά Ναι

Standard

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ-2

του Ζερόμ Ρους 

Αύριο, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

roosΗ γενναία απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καλέσει σε δημοψήφισμα για τα απάνθρωπα τελεσίγραφα των δανειστών ανέτρεψε την κατάσταση. Η επιμονή της κυβέρνησης μπροστά στις ακραίες πιέσεις που δεχόταν –τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό– ανανέωσε την ελπίδα των λαών σε όλη την Ευρώπη.

Θα ήταν πιο εύκολο για την κυβέρνηση να υποχωρήσει στην πιστωτική ασφυξία που της επέβαλαν οι δανειστές και στην τρομοκρατική εκστρατεία των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. Αλλά ως τώρα η Ελλάδα έχει επιμείνει στις θέσεις της, και σήμερα στέκει όρθια και δυνατή, καθώς εκατομμύρια πολίτες της κατευθύνονται στις κάλπες για το πιο σημαντικό δημοψήφισμα στην ιστορία της Ε.Ε.

Η ευθύνη πλέον πέφτει στον ελληνικό λαό, που πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκφράσει ένα Όχι περηφάνιας και αξιοπρέπειας έναντι σε όλους όσοι επιδιώκουν να στερήσουν από την Ευρώπη την ίδια της την ψυχή.

Αν νικήσετε, δεν θα επανακτήσετε απλώς ένα αίσθημα αξιοπρέπειας και αυτοδιάθεσης· θα ρίξετε επίσης ένα κατσαβίδι στα γρανάζια της εγκληματικής νεοφιλελεύθερης μηχανής των πιστωτών, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο έμμεσα και εκατομμύρια Ευρωπαίων στους δικούς τους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που σας φοβούνται. Η νίκη της δύναμης του λαού σε αυτή τη μακρινή γωνία της ηπείρου –η απόδειξη ότι υπάρχει εναλλακτική και ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή— θα δοκίμαζε την ίδια τη λογική και λειτουργικότητα του νεοφιλελευθερισμού στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Και, γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουν να σας συντρίψουν κάτω από τη μυλόπετρα της ατελεύτητης λιτότητας και να σας θάψουν κάτω από ένα βουνό χρέους που δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Μην τρομοκρατείστε από αυτούς που υποστηρίζουν ότι μια ψήφος που θα λέει Όχι στη βαρβαρότητα και τον εξευτελισμό θα είναι με κάποιο τρόπο «αντι-ευρωπαϊκή». Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευρωπαϊκό από μια δημοκρατική εξέγερση κάτω από την Ακρόπολη. Αν διαχωρίζετε τη θέση σας με κάτι σήμερα, αυτό δεν είναι η Ευρώπη, αλλά ο ακραίος παραλογισμός που εκφράζεται από τους ηγέτες της.

Όπως σωστά είπε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό διάγγελμα της Τετάρτης, μια ψήφος για το Όχι δεν είναι μια ψήφος εξόδου από την Ευρώπη, αλλά μια ψήφος «επιστροφής στις ευρωπαϊκές αξίες». Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξωθηθεί από το ευρώ, ας γίνει έτσι. Από πότε δηλαδή αυτή η μεγάλη ήπειρος των καλλιτεχνών, των ανταρτών και των φιλοσόφων έγινε συνώνυμη με το χρήμα;

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της εδώ και καιρό. Έχει διολισθήσει προς το σκοτάδι κι έχει εκφυλιστεί σε έναν τερατώδη, αντιδημοκρατικό Μολώχ. Κάποιος πρέπει να την επαναφέρει στον δρόμο του φωτός. Αποτελεί ίσως ειρωνεία της Ιστορίας ότι το ηράκλειο αυτό καθήκον έπεσε στους ώμους της μικρής Ελλάδας, αλλά δεν είναι αδικαιολόγητο: είναι μια χώρα καλλιτεχνών, ανταρτών και φιλοσόφων.

Όλοι μαζί, κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου. Θα περιοριστεί αυτό το σχέδιο στο οικονομική μαστίγωμα και την τεχνοκρατική κατατρομοκράτηση; Ή θα συμπεριλάβει και πάλι τις ελπίδες και προσδοκίες των λαών της Ευρώπης;

Μη γελιέστε: αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί μια καθοριστική στιγμή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία. Η επιλογή είναι σκληρή: είτε ψηφίζετε Ναι, για μια ζωή λιτότητας και για βύθιση της χώρας στο σκότος για δεκαετίες, είτε βρυχάστε μπροστά στην επίδειξη απανθρωπιάς των δανειστών με ένα περήφανο και ηχηρό Όχι!, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για χιλιάδες «Ναι» σε μια νέα, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη.

Ένα όχι, πολλά ναι: το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο.

Ο Jerome Roos είναι ιδρυτής και εκδότης του ROAR Magazine (www.roarmag.org).

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ένα Όχι, πολλά Ναι

  1. Πίνγκμπακ: Oxi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s