Η σημασία του Όχι

Standard

Για μια καλύτερη συμφωνία, για να μείνουμε στην Ευρώπη 

της Μυρσίνης Ζορμπά

Δεν ενθουσιάστηκα όταν άκουσα το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.  Κατανόησα την πολιτική δυσκολία, αλλά  δεν  δεν θεωρώ ότι ένα δημοψήφισμα μπορεί να λύσει προβλήματα. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα είναι ένα δημοψήφισμα, μια δημοκρατική διαδικασία που έχει  δικαίωμα να  επιλέξει μια κυβέρνηση  όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει σε αδιέξοδο. Σ’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία.  Μένει στους πολίτες  να προβληματιστούν για το δίλημμα που τίθεται και για τη δική τους  απάντηση.

Φωτο: Mάριος Λώλος

Φωτο: Mάριος Λώλος

Με αυτό τον προβληματισμό  παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες τις ελληνικές και ξένες  εφημερίδες,  τις ειδήσεις, τις συζητήσεις στη Βουλή, τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι το σαφές  ερώτημα του ναι ή όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας των δανειστών, που αποτελεί  το ερώτημα με βάση το οποίο θα ψηφίσουμε την Κυριακή, έχει δεχτεί ένα τεράστιο  τσουνάμι  διαστρεβλώσεων, εκβιασμών, μηχανορραφιών, παρερμηνειών, συκοφαντιών, ψεμάτων και προκλήσεων σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το τελεσίγραφο θεωρήθηκε μη γενόμενο από κείνους που είχαν κηρύξει το  «game  is over»,  εξαφανίστηκε  δια μαγείας, οι σκληρές προτάσεις εξαερώθηκαν,  οι μάσκες του ευρωπαϊσμού  κάλυψαν  τα απειλητικά πρόσωπα, η υποκρισία περίσσεψε, οι τακτικισμοί συνεχίστηκαν. Είναι αυτή η δημοκρατική Ευρώπη κι αυτό το πολιτικό προσωπικό που μπορεί να  οδηγήσει τα κράτη και τους λαούς της στο κοινό μέλλον και  στην ευημερία; Κι όσοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει έστω και πάνω σε αυτή τη  βάση συμφωνίας γιατί επιστρατεύουν τόσο φανατισμό και κινδυνολογία; Ας μείνουμε στα επιχειρήματα, ας μείνουμε στο διάλογο, ας μείνουμε  σε μια δημοκρατική διαδικασία κι ας αποφύγουμε όλοι την εκτροπή των λόγων, των πράξεων, των πολιτικών τυχοδιωκτισμών που αμφισβητούν τη νόμιμη κυβέρνηση προετοιμάζοντας  γκρίζες λύσεις.

Επειδή συνεχίζω να πιστεύω στην ευρωπαϊκή ιδέα, επειδή συνεχίζω να πιστεύω ότι η θέση της χώρας είναι μέσα στην Ευρώπη, επειδή  πιστεύω ότι αν περάσει η συμφωνία των δανειστών οδηγεί σε αδιέξοδη λιτότητα, επειδή  πιστεύω ότι μια καλύτερη συμφωνία είναι δυνατή με ενισχυμένη  την ελληνική κυβέρνηση από το Όχι του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό θα ψηφίσω Όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s