Γράμμα από τη Μαδρίτη: Δεν είναι αλληλεγγύη και δεν είναι με μηδενικό αντάλλαγμα

Standard

του Πάμπλο Ελορδούι

(Diagonalperiodico.net)

μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρία Καλαντζοπούλου

0madrΜαδρίτη, 5.7.2015 Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ. Η επικοινωνιακή του αδεξιότητα έφτασε στο απόγειό της όταν, μιλώντας για τη διαφθορά που χαρακτηρίζει το κόμμα του, είπε ότι «όλα είναι ψέματα […] εκτός από κάποια πράγματα», αλλά αυτή την εβδομάδα ο Ραχόι μας ξαναέδωσε δείγματα της ικανότητάς του να λέει αδιανόητες φράσεις μιλώντας για την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ: «Ένα πράγμα είναι να είμαστε αλληλέγγυοι, κι άλλο είναι να το κάνουμε χωρίς αντάλλαγμα» είπε ο Ραχόι κι όπως πάντα, όλοι όσοι δεν είναι ακόλουθοι του Λαϊκού Κόμματος τραβούσαν τα μαλλιά τους και σκέφτηκαν πως ο πρωθυπουργός  μας είναι ένας ηλίθιος.

Δυστυχώς, ο Ραχόι δεν είναι μόνος στην προσέγγισή του σχετικά με το θέμα. Ούτε είναι και εντελώς λάθος: δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όχι μόνο εκείνη που αντιπροσωπεύεται από τον πρωθυπουργό, θεωρεί ότι η Ισπανία πρέπει να κερδίσει από την υποδούλωση της Ελλάδας στις επιταγές της Τρόικας και της Γερμανικής κυβέρνησης. Αδιάφορο το ότι από τα μέσα εναλλακτικής ενημέρωσης υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα του χρέους που καταστρέφει την Ελλάδα αναπαρήχθη εξίσου στην Ισπανία μετά το 2010. Αδιάφορο το ότι υπενθυμίζεται πως η θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρώπης είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατική κι ότι και μόνο αυτή η έλλειψη αρκεί για να απειλήσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες κάτω από την δικτατορία του δόγματος για την μείωση των ελλειμμάτων. Αδιάφορο το να εξηγεί κανείς πως δεν είναι μόνο αλληλεγγύη αυτό που ζητάμε όσοι στηρίζουμε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου. Μια υπνωτιστική ομιλία του Ραχόι συνοδεύτηκε κι από τα λόγια και τη στήριξη και του άλλου πυλώνα του καθεστώτος που εγκαταστάθηκε στην Ισπανία από το 1978.

Το Λαϊκό Κόμμα δεν είναι μόνο στη δουλική του συμμόρφωση στις επιταγές των αγορών. Ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα έθεσε το παραμικρό όριο στην τιμωρία της Ελλάδας όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης επέλεξε είτε, δυστυχώς, να αγνοήσει τη αναγκαία διασταύρωση των πορειών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μάχη που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε να δεχτεί τους όρους όπως ακριβώς τους διατυπώνει ο οικονομικός τύπος.

Όμως, και στην Ισπανία, απέναντι στο λόγο που λέει «δεν υπάρχουν εναλλακτικές» έναντι της υφαρπαγής του χρόνου, των πόρων και της ζωής μας, υπάρχουν κάθε μέρα περισσότερες απαντήσεις και η περίπτωση της Ελλάδας επέτρεψε να δούμε πως αυτός ο λόγος που απαιτεί μια άλλη κατασκευή για την Ευρώπη συνεχίζει να δυναμώνει και να αμφισβητεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Οι Ποδέμος και άλλα κόμματα της Αριστεράς έδωσαν φωνή σε αιτήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που ήρθαν από την Ελλάδα αλλά μεταμορφώθηκαν σε κινήματα βάσης, όπως η Πλατφόρμα Πολιτών για την Διερεύνηση του Χρέους, που οργάνωσαν την αντίσταση που διαμορφώνεται στην Ισπανία απέναντι στην παράνομη απόπειρα του Γιούρογκρουπ να αποκαθηλώσει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας.

Από αυτή την Πλατφόρμα ξεκίνησαν δράσεις ώστε να γνωστοποιηθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις ώστε να μεταδοθεί στον ισπανικό πληθυσμό ότι όλοι είμαστε Έλληνες σ’ αυτή τη μάχη κι ότι «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» ένα χρέος που δεν είναι δικό μας, αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πολιτικών οργανισμών που το υπηρετούν. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για ένα ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά για το ότι η μάχη που διεξάγεται στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή εκείνης που πρέπει να διεξάγουμε σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Νότο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γράμμα από τη Μαδρίτη: Δεν είναι αλληλεγγύη και δεν είναι με μηδενικό αντάλλαγμα

  1. Πίνγκμπακ: Γράμμα από τη Μαδρίτη: Δεν είναι αλληλεγγύη και δεν είναι με μηδενικό αντάλλαγμα | Lefteria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s