Κάτι πολύ περισσότερο από την «επανάκτηση των Εργατικών»

Standard

Το φαινόμενο Κόρμπυν-4

της Χίλαρυ Γουέινραϊτ

Μετάφραση Γιάννης Χατζηδημητράκης

Πέραν, όχι εναντίον, των εκλογών. Χρειάζεται μια διαφορετικού τύπου πολιτική οργάνωση από εκείνη που αντιπροσώπευε τους εργαζόμενους κατά την κεϋνσιανή εποχή: μια οργάνωση που θα δίνει μικρότερη σημασία στην προεκλογική εκστρατεία και περισσότερη στην ανάπτυξη και τη διασύνδεση των ικανοτήτων των ανθρώπων για μετασχηματισμό σε διεθνική κλίμακα, διασυνδέοντας το τοπικό με το παγκόσμιο.

Θα έλεγα ότι, ενώ το Εργατικό Κόμμα σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να «ανακτηθεί», οι τοπικές οργανώσεις συχνά έχουν φτιαχτεί από τοπικούς αγώνες. Δεν μπορούν να πεταχτούν ούτε να μαντρωθούν σε ένα ομοιογενές κόμμα της πρωτοπορίας. Μπορούν, ωστόσο, να γίνουν –και μάλιστα σε πολλές περιοχές έχουν ήδη γίνει– μέρος της συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα και υπέρ των δημοκρατικών εναλλακτικών λύσεων.

Τρεις έφηβοι σκαρφαλωμένοι σε ένα παράθυρο για να δουν τον Τζέρεμυ Κόρμπυν, στον λόγο του στο Κάμπντεν (πηγή: twitter, Ellie Mae O’Hagan)

Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας νέας πολιτικής, που ξεκινά από την αναγνώριση ότι μόνος πόρος μας είναι οι δημιουργικές δυνατότητες των ανθρώπων και η προθυμία να συνειδητοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες προς όφελος όλων. Ως εκ τούτου, ένα κίνημα τόσο για τη λαϊκή εκπαίδευση και την αυτομόρφωση, όσο και για τη εκλογική νίκη· ένα κίνημα που θα ασχολείται λιγότερο με τις ενδοκομματικές διαμάχες και περισσότερο με την αποδοχή της πολυμορφίας, δημιουργώντας χώρο για προβληματισμό και συζήτηση, αντιμετωπίζοντας τη δράση ως πειραματική πράξη από την οποία αποκτούμε εμπειρίες. Μια οργάνωση, λοιπόν, που θα είναι λιγότερο μια κεντρική ιεραρχία και πρωτοπορία και περισσότερο μια πλατφόρμα που θα συνδέει, θα υποστηρίζει και θα βοηθά τη διασύνδεση των αγώνων.

Ένας καλός ηγέτης. Ο Τζέρεμυ Κόρμπυν είναι ένας καλός τύπος ηγέτη, ένας από τους πολλούς, γι’ αυτό το είδος της πλουραλιστικής και μη ιεραρχικής οργάνωσης. Ο ίδιος είναι πάντα διαθέσιμος για τους αγώνες των άλλων και ποτέ δεν υπερεκτιμά τη δική του δύναμη.

Είναι πρόθυμος να πει «δεν ξέρω» και πάντα «σέβεται τις γνώσεις των άλλων ανθρώπων, είτε πρόκειται για ακαδημαϊκούς είτε όχι», ενώ τάσσεται υπέρ της πολυμορφίας. Υποστηρίζει μια εντυπωσιακή σειρά από αγώνες αλλά υφαίνει έναν ιστό δικτύων, ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους, αντί να τους ποδηγετήσει. Επί του παρόντος, μπορεί να δει ότι κάτι νέο συμβαίνει, που υπερβαίνει τις παραδοσιακές πολιτικές πεποιθήσεις. «Σε τοπικό επίπεδο», λέει, «οι άνθρωποι που είναι υποστηρικτές των Εργατικών και του Κόμματος των Πρασίνων, πράγματι εργάζονται από κοινού σε πολλά θέματα — ίσως και με Φιλελεύθερους Δημοκράτες μερικές φορές. Πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική στο μέλλον — δείτε, για παράδειγμα, την ανάπτυξη οργανώσεων, όπως το δίκτυο κινημάτων κατά της λιτότητας UK Uncut. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηθική δύναμη».

Υποστηρίζοντας τον Τζέρεμυ Κόρμπυν, δεν επιδιώκουμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αριστερά στο Ηνωμένο Βασίλειο –κατακερματισμό, σεχταρισμό, τοπικισμό, ήττες από μια εξαιρετικά σίγουρη άρχουσα τάξη– με την εναπόθεση της πίστης μας σε έναν χαρισματικό ηγέτη. Σε αντίθεση με τη λογική που βρίσκεται πίσω από την υποστήριξη υποψηφιοτήτων όπως του Άρθουρ Σκάργκιλ, του Τζωρτζ Γκάλαγουεϊ και ακόμη, κατά καιρούς, του Τόνυ Μπεν, υποστηρίζουμε κάποιον που δεν έχει καμία επιθυμία να είναι ο ηγέτης, αλλά είναι πρόθυμος να προσφέρει τις δυνατότητες και την νομιμοποίηση του ως βουλευτής, ως πόρους, για ένα κίνημα που μπορεί συνειδητά να δημιουργήσει μια πραγματικά μετασχηματιστική πολιτική, μέσα και έξω από το Εργατικό Κόμμα, με βάση αρχές της αυτοδιαχειριζόμενης δημοκρατίας. Είναι μια ευκαιρία για να ξεφύγουμε από μια πολιτική παγίδα, βγαίνοντας έξω σε έναν χώρο συζήτησης και νέας ριζοσπαστική σκέψης. Ας την αρπάξουμε!

Η Hilary Wainwright είναι συνεκδότρια του Red Pepper και διευθύντρια του New Politics. To άρθρο (εδώ με περικοπές) δημοσιεύθηκε στο http://www.redpepper.org.uk (Iούλιος 2015)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s