N. Μιχαλολιάκος: η ομολογία

Standard

του Στρατή Μπουρνάζου

4b-stratisΜαθαίνοντας, την ώρα που στήναμε τα «Ενθέματα», ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μια μέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, είπε επί λέξει ότι η Χρυσή Αυγή «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» του εγκλήματος αυτού, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Πώς εξηγείται η δήλωση; Μήνυμα προς τα μεσαία στελέχη ότι δεν θα τα αδειάσει; «Πατάτα»; Τακτική για την απόσειση της ποινικής ευθύνης; Επίδειξη «αυτοκριτικής»; Σκέφτηκα και ρητά όπως «μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι» ή «Λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του» (και την παραλλαγή της, «Λαγός πιπέριν έτριβε κλπ.») — αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μας βοηθάνε εν προκειμένω.

Γράφτηκαν πολλά επί του ζητήματος, ξεχωρίζω δύο. Του (κλασικού) Δημήτρη Ψαρρά («“Πολιτική” ομολογία Μιχαλολιάκου», Η εφημερίδα των συντακτών, 18.9.2015 και το editorial του RedNotebook («Τι σκεφτόταν ο Μιχαλολιάκος;», 18.9.2015). Πάντως, όσο περνάνε οι ώρες, η ερμηνεία στην οποία κλίνω, προσωπικά είναι ότι ο Μιχαλολιάκος θέλησε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη να αποσείσει την ποινική ευθύνη. Βεβαίως, νομίζω, δεν του «βγήκε», δεν τα είχαν μετρήσει καλά, ο θόρυβος που σηκώθηκε δεν έδειξε να επιβεβαιώνεται το σχέδιο – αυτό μου δείχνουν οι εσπευσμένες ανασκευές, λίγες ώρες αργότερα τόσο του συνήγορου αδελφού του «ηγέτη» Τάκη Μιχαλόλια όσο και του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει καθόλου να πέσαν έξω, αν ισχύει αυτή η ερμηνεία: παρά τις ικανότητες που έχουν δείξει οι χρυσαυγίτες στο πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ούτε αλάνθαστοι ούτε μάγοι είναι (ούτε φαντάζομαι ότι έχουν συγκεντρώσει τους αριστείς της νομικής επιστήμης ή το επικοινωνιακό επιτελείο του Ομπάμα).

Η ερμηνεία των δηλώσεων Μιχαλολιάκου, σίγουρα αξίξει να μας απασχολήσει, όχι τόσο σαν αίνιγμα ή κουίζ για δυνατούς λύτες, αλλά στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τον τρόπο που κινείται και (ανα)σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της η νεοναζιστική οργάνωση. Ωστόσο, ακόμα περισσότερο από την ερμηνεία, μας ενδιαφέρει να την αξιοποιήσουμε. Και εδώ δεν έχω καμία απορία ή αμφιβολία: η ομολογία πρέπει να αποτελέσει όπλο στα χέρια του αντιφασιστικού κινήματος. Όπως τονίζουν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, «με τον τρόπο αυτό, ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης». Αποδέχτηκε δηλαδή, όπως τονίσουν χαρακτηριστικά, τη θέση της πολιτικής αγωγής «για όλες τις δολοφονικές επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής, είτε στον Παύλο Φύσσα είτε στους Αιγύπτιους ψαράδες, είτε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είτε σε εκατοντάδες άλλα θύματα της φασιστικής βίας: η ευθύνη ανήκει στην οργάνωση και όχι σε κάποιους υποτιθέμενα “θερμόαιμους” οπαδούς». Και ας κρατήσουμε και την επισήμανση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ, το οποίο, για άλλη μια φορά επιδεικνύει αξιοσημείωτα και σωστά πολιτικά αντανακλαστικά, στο θέμα της Χρυσής Αυγής: «η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά ενισχύει τις ποινικές ευθύνες».

Όταν ο «αρχηγός» τα λέει αυτά, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπρακτοι. Και ενόψει των αυριανών εκλογών, και ενόψει της συνέχισης της δίκης και ενόψει των πάντων πρέπει να το βροντοφωνάξουμε παντού: η Χρυσή Αυγή ομολόγησε! Και οι μεταγενέστερες προσπάθειες Μιχαλόλια και Μιχαλολιάκου να ανασκευάσουν, όχι μόνο δεν αμβλύνουν τη σημασία της δήλωσης, αλλά, αντίθετα, την υπογραμμίζουν.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “N. Μιχαλολιάκος: η ομολογία

  1. Ο Μιχαλολιάκος μάλλον δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς ομολόγησε… 12λεπτά42δεύτερα

    Για την αντανάκλαση που έχει στο νομικό – δικαστικό πεδίο η ομολογία του Β. Μιχαλολιάκου, ότι η «Χρυσή Αυγή» αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη των στελεχών της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s