Το E΄ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης

Standard

της Τιτίνας Κορνέζου

Το E΄ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης με γενικό τίτλο «Ζητήματα ιστορίας, μεθοδολογίας, ιστοριογραφίας» που διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ) σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει συμπληρώσει πλέον μια δεκαπενταετία μετρά ήδη τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της επιστημονικής φυσιογνωμίας της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα.

Το Α΄ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης το οποίο διοργανώθηκε το 2000 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτέλεσε το απαραίτητο εκείνο πρώτο βήμα για την συγκρότηση του –τυπικά, αλλά και επί της ουσίας, ανύπαρκτου έως τότε –επιστημονικού πεδίου της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα.[1] Ταυτόχρονα, έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, του επίσημου επιστημονικού και επαγγελματικού φορέα των ελλήνων ιστορικών τέχνης.

Η ΕΕΙΤ αριθμεί σήμερα πάνω από εκατόν πενήντα μέλη, έχει ήδη στο ενεργητικό της τη διοργάνωση πλήθους επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα προωθεί τα επαγγελματικά αιτήματα του κλάδου. Υπό την αιγίδα της και σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα (2005 Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 2007 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2012 Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) διοργανώθηκαν τα επόμενα τρία Συνέδρια Ιστορίας της Τέχνης, των οποίων τα πρακτικά έχουν δημοσιευτεί.[2]

Στις τριήμερες εργασίες του Ε΄ Συνεδρίου θα παρουσιαστούν σαράντα πέντε ανακοινώσεις από ιστορικούς τέχνης που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εργάζονται σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής έρευνας (υποψήφιοι διδάκτορες, ανεξάρτητοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί, επιμελητές μουσείων κ.ά.).

Τα θέματα των ανακοινώσεων προέρχονται από διάφορες ερευνητικές περιοχές της ιστορίας της νεότερης τέχνης με ιδιαίτερη έμφαση σε μεθοδολογικά και ιστοριογραφικά ζητήματα του επιστημονικού πεδίου της. Ας σημειωθεί επίσης ότι, δεδομένων ακριβώς των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι έλληνες ιστορικοί τέχνης να παρουσιάσουν και να συζητήσουν την έρευνά τους σε θεσμικό περιβάλλον, οι διοργανωτές επιδιώκουν κάθε φορά η θεματική του Συνεδρίου να έχει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος. Το Συνέδριο στοχεύει όχι μόνο σε ένα ειδικό ακροατήριο αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα.

[1] Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος-Νίκος Χατζηνικολάου (επιμ.), Η ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα (Πρακτικά Α´ Συνεδρίου ιστορίας της τέχνης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 6-8 Οκτωβρίου, 2000), Ηράκλειο, ΠΕΚ, 2003.

[2] Νίκος Δασκαλοθανάσης (επιμ.), Προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας: από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας (Πρακτικά Β´ Συνεδρίου ιστορίας της τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Τομέας Θεωρητικών, Αθήνα, 25-27.11.2005), Αθήνα, Νεφέλη, 2008. Μάρθα Ιωαννίδου (επιμ.), Η τέχνη του 20ού αιώνα: ιστορία-θεωρία-εμπειρία, ΑΠΘ, 2009. Παναγιώτης Ιωάννου-Άρης Σαραφιανός (επιμ.), Ερευνητικά ζητήματα στην ιστορία της τέχνης από τον ύστερο μεσαίωνα έως την εποχή μας (Πρακτικά Δ΄ Συνεδρίου ιστορίας της τέχνης, ΑΣΚΤ, Τομέας Θεωρητικών, Αθήνα, 30.11-2.122012), Αθήνα, εκδ. Ασίνη (υπό έκδοση).

H Tιτίνα Κορνέζου διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ). 

Το συνέδριο διεξάγεται στο νέο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Παρασκευή 15 Ιανουαρίου (ώρες 9.30-14.00, 16.30-20.10), Σάββατο 16 Ιανουαρίου (ώρες 10.00-14.30 και 16.30-20.30), Κυριακή17 Ιανουαρίου (ώρες 10.00-14.30, και 16.30-20.15). Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s