Όπισθεν ολοταχώς

Standard

Οι πρόσφυγες «υπό την αιγίδα» του ΝΑΤΟ-1

της Μάρθας Πασχαλίδου

Xαρακτικό του Λώρενς Χάιντ, από το λεύκωμα «Σταυρός του Νότου», 1951

Xαρακτικό του Λώρενς Χάιντ, από το λεύκωμα «Σταυρός του Νότου», 1951

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στις 11.2.2016, σε πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι «η νατοϊκή δύναμη (η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης. Τα νατοϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την Frontex, και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο νατοϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία». Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε, σε πρώτη μορφή, στο facebook, ως σχόλιο πάνω στην είδηση αυτή.

Όταν πρωτοάκουσα τον Π. Καμμένο να λέει πως θα στέλνονται όλοι αμέσως πίσω στην Τουρκία, πίστεψα πως δεν κατάλαβα καλά, έμεινα με ένα κενό. Δεν έχω πια κενά. Όλοι (μετανάστες, πρόσφυγες) θα επιστρέφονται άμεσα. O Γ. Μουζάλας έλεγε πως οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Ταυτόχρονα όμως υπογράφουμε συμφωνία, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να προβλέπει αυτό, κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών για τους πρόσφυγες. Κατά τα άλλα, τη Δευτέρα ο ίδιος, πάλι, δήλωνε πως δεν καταλάβαινε προς τι ο ντόρος με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ξαφνικά τη διαδικασία αναγνώρισης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας. Υιοθετείται, λοιπόν, με τη συμφωνία, «χαλαρά» και όλη η ρητορική της αντιπολίτευσης (αλλά και όλο και περισσότερων εντός Ε.Ε.) ότι για τους πνιγμούς στο Αιγαίο δεν φταίει η ανυπαρξία νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες, αλλά η ίδια η απελπισμένη τους ανάγκη να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τον θάνατο και ότι δεν «φυλάσσουμε τα σύνορά μας». Ξαφνικά, τα θαλάσσια σύνορα μπορούν, υποτίθεται, να ελεγχθούν. Και ο Π. Καμμένος δηλώνει ότι έτσι, με την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ, «κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης»…

Η Ευρώπη ενδίδει, oλοένα και περισσότερο, στην ακροδεξιά ρητορική (ρητορική που εξυπηρετεί συγκεκριμένες κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή, και όχι τη λογική ή έστω τους αριθμούς), πιστεύοντας ότι το μέγα πρόβλημά της είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Δεν είναι η λιτότητα, δεν είναι η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των πλουσίων, που συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων. Ούτε το ότι έχει μείνει, σε σχέση με τις δυνατότητές της, πίσω στην ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ούτε ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια κρίση που η ίδια η προβληματική δομή της ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν την αφήνει να την ξεπεράσει, ούτε ότι γερνάει με κάθε σημασία του όρου. Το πρόβλημά της είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες — αυτοί ακριβώς, δηλαδή, που θα μπορούσαν, εντέλει, να τη βοηθήσουν πολλαπλώς να βγει από το οικονομικό τέλμα και να διασώσει έστω το ανθρωπιστικό της, προοδευτικό –πραγματικό ή υποτιθέμενο– δυτικό πρόσωπό της. Ας κλειστούμε μες στα σύνορά μας λοιπόν, αλλά μετά να μη μας κακοφανεί όταν το μόνο που θα έχει μείνει εντός των τειχών θα είναι η φτώχεια, η μιζέρια και η (ντροπή για τη) σκατοψυχιά μας.

Η Μάρθα Πασχαλίδου είναι φιλόλογος και μέλος των Δομών Αλληλεγγύης του Οικόπολις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s