Παρουσίαση της «Θεωρίας του χρήματος» του Ι. Ρούμπιν την Τρίτη

Standard

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής  (ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου, που μας έχει χαρίσει και άλλες ωραίες εκδόσεις, με πιο πρόσφατη το «Για τον Μαρξ» του Αλτουσέρ),  μάς  προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν, «Μελέτες για τη θεωρία του χρήματος στον Μαρξ» (μετάφραση: Δημήτρης Δημούλης  και Τάσος Κυπριανίδης, πρόλογος: Γιάννης Μηλιός). Θα μιλήσουν: Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος, δημοσιογράφος), Γιάννης Μηλιός (καθηγητής πολιτικής οικονομίας, ΕΜΠ), Σάββας Μιχαήλ (συγγραφέας), Δημήτρης Παπαφωτίου («Εκτός Γραμμής»). Η παρουσίαση γίνεται την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30, στο Art Garage (Σολωμού 13, Εξάρχεια, 3ος όροφος).

Όπως σημειώνουν οι εκδότες, «στο ανά χείρας δοκίμιο ο Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν αναλύει τις βασικές έννοιες της μαρξικής θεωρίας ως το αποτέλεσμα μιας δομής σχέσεων παραγωγής, όπου το χρήμα δεν αποτελεί ένα απλό μέσο αντιπραγματισμού/ανταλλαγής αλλά το στοιχείο συγκρότησης της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. Το έργο του Σοβιετικού θεωρητικού αποτελεί καθοριστικό σημείο αναφοράς για όλες τις σύγχρονες αναγνώσεις του Κεφαλαίου του Μαρξ, εγκαινιάζοντας μια νέα πρόσληψη του μαρξικού έργου, επιστημονική και όχι ιστορικιστική, και αναδεικνύοντας την έννοια της αξιακής μορφής σε ακρογωνιαίο λίθο της μαρξικής θεωρίας».

Εικόνα: Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από τον «Τυφώνα»

Ο Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν γεννήθηκε το 1896. Νεαρός  προσχώρησε στην Bund, και  αργότερα έγινε μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των μενσεβίκων. Σπούδασε νομικά, έγινε καθηγητής στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Μόσχας (1921) και συμμετείχε στη Λαϊκή Επιτροπή Εκπαίδευσης, ενώ δίδαξε πολιτική οικονομία στο Ινστιτούτο Κόκκινης Καθηγεσίας, στο Ινστιτούτο Οικονομίας και στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Σβερντλόφ. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρξ-Ένγκελς της Μόσχας υπό τον Νταβίντ Ριαζάνοφ (1926-30), η συνεργασία με τον οποίο καθόρισε το έργο αλλά και τη ζωή του. Δημοσίευσε σειρά μελετών, ενώ μετέφρασε στα ρωσικά σημαντικά έργα του Μαρξ. Έπειτα από διαδοχικές συλλήψεις και φυλακίσεις, καταδικάστηκε σε θάνατο από το σταλινικό καθεστώς και εκτελέστηκε στις 27.11.1937.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s