Χρησιμοποιώντας μια βαριοπούλα για να σπάσουμε καρύδια

Standard

της Μπάρμπαρα Βέζελ

μετάφραση: Στρ. Μπουλαλάκης

Κάποιες ιδέες  δεν μπορούν παρά να εξηγηθούν μόνο από την απογοήτευση που αισθάνονται οι εμπνευστές τους. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, πρέπει και οι δύο να νιώθουν εξουθενωμένοι – ο καθένας για τους δικούς τους λόγους.

 

09_sel32

Από την «Τσιγγάνικη Ορχήστρα» του Γιάννη Καλαϊτζή (εκδ. Πολύτυπο, 1984)

Και οι δύο ηγέτες ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, και το θέμα δεν απαιτεί πρακτικά οφέλη, αλλά αντ’ αυτού, πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο ηγέτες να χτυπούν την πόρτα μιας άλλης συμμαχίας.

Δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ. Πρώτα απ’ όλα, τα μέλη του ΝΑΤΟ αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν την πρόταση: Η καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων δεν είναι στρατιωτικό καθήκον, και σίγουρα επίσης δεν είναι μια αρμοδιότητα που μπορεί να επωμιστεί η στρατιωτική συμμαχία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας von der Leyen, ωστόσο, σημείωσε ότι θα μπορούσαν πράγματι να αναπτυχθούν ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που ήδη σταθμεύουν στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουν τεθεί σε λειτουργία για να ανακουφίσουν τους Τούρκους όσον αφορά την παρουσία των ρωσικών βομβαρδιστικών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Τώρα, η ιδέα είναι ότι μερικά από αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ελληνικές και τουρκικές ναυτικές δυνάμεις για να κυνηγήσουν τους διακινητές λαθρεμπόρους στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών. Με βάση την αντίληψη της Γερμανίας, τα φουσκωτά σκάφη θα πρέπει να τραβηχτούν  έξω από τη θάλασσα, οι πρόσφυγες να σωθούν και στη συνέχεια να σταλούν ξανά πίσω στην τουρκική ακτή.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα αποσπάσει την προσοχή από την αποστολή της Ε.Ε. Αυτή η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος· πρόκειται κυρίως για μια πολιτική συμβολική. Οι συζητήσεις κατά βάση χρησιμεύουν για να κάνουν τους ανθρώπους στις εμπλεκόμενες χώρες να πιστεύουν ότι έχει αναληφθεί αποφασιστική δράση

Εν τω μεταξύ, το επόμενο δράμα των προσφύγων έχει ήδη αναδυθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι από το Χαλέπι αναζητούν καταφύγιο. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας τους, αντί να σπαταλάει τις ενέργειές τους σε λανθασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον λαθρεμπόρων. Είναι το μικρότερο πρόβλημα, και αν οι πρόσφυγες αποκλείονται από τη μία πλευρά, θα βρίσκουν μια άλλη οδό διαφυγής. Η προσφυγική κρίση καταδεικνύει κυρίως τη βασική αδυναμία της Ε.Ε. να δράσουν από κοινού, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Η Barbara Wesel είναι δημοσιογράφος. Το κείμενο (εδώ με περικοπές) δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, 10.2.2016

4 σκέψεις σχετικά με το “Χρησιμοποιώντας μια βαριοπούλα για να σπάσουμε καρύδια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s