Στόχος ζωής η έκδοση του «Κεφαλαίου»

Standard

Βασίλης Γραμέλης, Δημήτρης Γκόβας, εκ μέρους των εκδόσεων ΚΨΜ

Παραδώσαμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια νέα μετάφραση και έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ. Μια προσπάθεια πολλών χρόνων και ένας από τους μεγάλους στόχους μας, ένα «έργο ζωής» για τις εκδόσεις μας, πραγματοποιείται με αυτό τον τόμο. Ήταν μια εργασία με πολλές παραμέτρους, άγνωστα εμπόδια, πολλές δυσκολίες και μεγάλες προκλήσεις, την οποία οφείλουμε στην ακούραστη ομάδα των ανθρώπων που για χρόνια εργάστηκαν μεθοδικά, με επιμονή και επιστημονική αρτιότητα πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Μαρξ: του Θανάση Γκιούρα, του Διονύση Γράβαρη, του Θωμά Νουτσόπουλου, του Διονύση Γράβαρη, της Βάσως Μπαχούρου και του Ηλία Γεωργαντά.

Για τη σημασία του ίδιου του μαρξικού έργου δεν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιδρύματος Μαρξ-Ένγκελς και διευθυντής του προγράμματος MEGA, Γκέραλντ Χούμπμαν, στο σημείωμα-χαιρετισμό του για τη νέα ελληνική έκδοση, όπως και ο πρόλογος των συντελεστών, παρουσιάζουν με πληρότητα την ιστορική θέση του μείζονος μαρξικού έργου, αλλά και τη σημασία που έχει μια νέα επιστημονική έκδοση του Κεφαλαίου στον 21ο αιώνα.

Η νέα ελληνική έκδοση είναι βασισμένη στην τελευταία έκδοση του Κεφαλαίου (2013) από το Μarx-Εngels Gesamtausgabe (ΜEGA), όπου δημοσιεύονται όλα τα χειρόγραφα, οι τυπωμένες εκδοχές και οι μεταφράσεις του Κεφαλαίου σε πλήρη και αυθεντική μορφή. Το εκδοτικό εγχείρημα της επιστημονικής έκδοσης των Απάντων των Μαρξ-Ένγκελς λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Ιδρύματος Μαρξ-Ένγκελς, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Η νέα αυτή έκδοση, η πρώτη στον 21ο αιώνα, είναι έργο ανθρώπων. Γι’ αυτό θα επαναλάβουμε και τη φράση του δημιουργού τού έργου, στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του 1867: «Κάθε κρίση επιστημονικής κριτικής είναι ευπρόσδεκτη».

Επιδίωξή μας είναι το έργο να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης χιλιάδων ανθρώπων, έναυσμα για ένα νέο ταξίδι στις επιστήμες της κριτικής και στους δρόμους της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Οι συντελεστές της έκδοσης

Τη νέα –εξαρχής– μετάφραση του κειμένου έκανε ο Θανάσης Γκιούρας. Την επιστημονική επιμέλεια του κειμένου, των παραρτημάτων και συνολικά του τόμου ανέλαβαν, μαζί με τον Θανάση Γκιούρα, ο Θωμάς Νουτσόπουλος σε συνεργασία με τον Διονύση Γράβαρη. Τη γλωσσική επιμέλεια έκανε η Βάσω Μπαχούρου, ενώ η επιλογή του εποπτικού υλικού και η επιμέλειά του (οι εκατοντάδες φωτογραφίες και λεζάντες που περιέχονται στο CD που συνοδεύει την έκδοση με τον τίτλο «Τα είδωλα του Κεφαλαίου»), έγινε από τον Ηλία Γεωργαντά.


 

Διεθνές Συνέδριο: Ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Γκάζι) / Δεξαμενές καθαρισμού 

Με την ευκαιρία της νέας ελληνικής μετάφρασης του Κεφαλαίου, οι εκδόσεις ΚΨΜ οργανώνουν το διεθνές συνέδριο «Ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα» (επιστημονική επιτροπή: Θανάσης Γκιούρας, Θανάσης Μανιάτης, Παναγιώτης Σωτήρης, Αλέξανδρος Χρύσης). Στόχος, όπως λένε οι οργανωτές, «η κριτική ανάδειξη των αποτελεσμάτων της πρόσφατης γραμματολογικής και θεωρητικής έρευνας στο έργο του Μαρξ, φιλοδοξώντας να φέρουμε και στη χώρα μας όσο γίνεται περισσότερο κόσμο σε επαφή με τους γενικότερους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις γύρω από το μαρξικό έργο και να αναδείξουμε την επικαιρότητά του για την εποχή μας, τις αρχές του 21ου αιώνα». 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 18.30-21.30: Αλέξανδρος Χρύσης, Ο σκοπός και το περιεχόμενο του συνεδρίου. Παναγιώτης Σωτήρης, Ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα: τάσεις και προοπτικές. Gerald Hubmann (συντονιστής MEGA, Διεθνές Ίδρυμα Μαρξ Ένγκελς), Το περίγραμμα και οι προοπτικές της έκδοσης των Απάντων Μαρξ-Ένγκελς (MEGA2).

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 12:00-14:30: Θανάσης Γκιούρας, Θωμάς Νουτσόπουλος, Το Κεφάλαιο ως κριτικό έργο και ως ερευνητικό πρόγραμμα (με αφορμή τη νέα μετάφρασή του στα ελληνικά). 18:30-21:30: Διονύσης Γράβαρης, Θανάσης Μανιάτης, Γιώργος Οικονομάκης, Ο Μαρξ ως μελετητής των καπιταλιστικών κρίσεων. Η τρέχουσα κρίση». 

Οργάνωση: Εκδόσεις ΚΨΜ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s