Στα «Ενθέματα» αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου

Standard

Κείμενα των Στρατή Μπουρνάζου, Χίλαρι Γουεϊνράιτ, Μαρίνας Πρεντουλή, Μάρτιν Γουλφ, Άντριου Σιτσόκι, Μάικλ Γουίλιαμς, Αδάμου Ζαχαριάδη, Βασιάννας Κωνσταντοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Τσαλακού

Αγόρι που κοιμάται. Πίνακας του Σύριου ζωγράφου Louay Kayyali

Αγόρι που κοιμάται. Πίνακας του Σύριου ζωγράφου Louay Kayyali

Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: Όχι πια πρόσφυγες, μόνο «παράτυποι». Γράφει ο Στρατής Μπουρνάζος: «Για την συμφωνία, εύγλωττη είναι η άμεση αντίδραση, στο twitter, της Iverna McGowan, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: τη χαρακτηρίζει τρομακτική συμφωνία, που ντροπιάζει την Ευρώπη. Βασική επιδίωξη, άξονας και κορμός της συμφωνίας είναι η ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, και όχι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πολλώ δε μάλλον η παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους δικαιούνται. Έτσι, ψάχνουμε με τον φακό για τη λέξη «πρόσφυγες»· ο λόγος είναι παντού για μετανάστες και «παράτυπους μετανάστες». Δεν είναι διπλωματική επιτυχία, λοιπόν, αλλά μεγάλη ήττα και ντροπή. Και πιστεύω ότι, από αύριο κιόλας, οφείλουμε, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στη συμφωνία. Refugees Welcome!

Ντορίν Μάσεϊ (3.1.1944-11.3.2016).

Δύο άρθρα για την μεγάλη γεωγράφο και διανοούμενη που πέθανε πρόσφατα

Ο μετασχηματισμός των γεωμετριών της εξουσίας, της Χιλαρυ Γουεϊνραϊτ. « H Ντορίν Μάσεϊ, σοσιαλίστρια και φεμινίστρια, αφοσιωμένη γεωγράφος και δημόσια διανοούμενη μεγάλη επίδραση, πέθανε τη νύχτα της 11ης Μαρτίου, στα 72 της. Τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν αφιερώσεις: «Τώρα καταλαβαίνουμε τι ένιωσε ο υπόλοιπος κόσμος όταν πέθανε ο Μπόουι», έγραψε κάποιος σε μια προσπάθεια να δείξει το μέγεθος της απώλειας. Το σώμα της Ντορίν μπορεί να έμοιαζε εκ κατασκευής εύθραυστο, αλλά το μυαλό της ήταν λαμπρό και αλύγιστο. Ως χαρακτήρας ήταν δυνατή, παθιασμένη, ξέχειλη από περιέργεια αλλά και μετριοφροσύνη κι ευγένεια. Ακτινοβολούσε πολιτική ενεργητικότητα και ανθρωπισμό, που τα συνδύαζε με ένα πνεύμα οξυδερκές και ασεβές. Με μια σταθερή ροή βιβλίων (For Space, The anatomy of job loss, και Space, Place and Gender) και πολύτιμες συνεισφορές σε βιβλία άλλων όπως το Digging Deeper του Χιου Μπέινον (μια συλλογή άρθρων για τη μεγάλη απεργία των Βρετανών μεταλλωρύχων το 1984-85), δούλεψε μαζί με συναδέλφους της όπως ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ για να καθιερώσει τη γεωγραφία ως πολύτιμη διανοητική πηγή μιας ισχυρής και συνεκτικής κριτικής του αρπακτικού καπιταλισμού στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της ελεγχόμενης από τις πολυεθνικές παγκόσμιας αγοράς». (μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου)

Μια γυναίκα επαναπροσδιορίζει τον χώρο, της Μαρίνας Πρεντουλή. «Το εύθραυστο σώμα της ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τον εκρηκτικό και δυναμικό της χαρακτήρα, το ερευνητικό πνεύμα, την αστείρευτη προθυμία και γενναιοδωρία να μοιραστεί και να υποστηρίξει νεότερους ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές. Η νέα σχέση με τον χώρο, τον δημόσιο χώρο που είχε γίνει επικίνδυνος καθώς ένα σπρώξιμο ήταν αρκετό για να της προκαλέσει ένα νέο σπάσιμο, άλλο ένα τραύμα, ήταν και αυτή αντικείμενο προβληματισμού: Η γυναίκα, η φεμινίστρια, η πολεμίστρια, τώρα ήταν εύθραυστη: «Η σχέση σου με τον χώρο αλλάζει, η ταυτότητά σου αλλάζει», έλεγε. Γιατί για τη Μάσεϊ ο χώρος και ο τόπος είναι έμφυλες κατασκευές, και το φύλο σημαντικός παράγοντας των γεωγραφικών διαχωρισμών, των συγκρούσεων και της αναδιάρθρωσης νέων κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών».

.

ΠΓΔ της Μακαρονάδας (ο τίτλος δάνειο από ένα άρθρο της Μ. Λυκούρα στην «Εποχή»). Γράφει ο Στρατής Μπουρνάζος: «“Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας παραιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή αποκάλεσε Μακεδονία τη Μακεδονία» (πηγή: businessinsider.com). O τίτλος συμπυκνώνει, νομίζω, τον τρόπο με τον οποίο όλος ο πλανήτης (δεν) αντιλαμβάνεται την “υπόθεση Μουζάλα”, καθώς και τον τραγέλαφο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της γειτονικής χώρας. Όποια εγκυκλοπαίδεια ή ξένη εφημερίδα κι ανοίξει κανείς, με όποιον κι αν μιλήσει στο εξωτερικό διαπιστώνει ότι όλος ο κόσμος αποκαλεί τη γειτονική χώρα Macedonia. Δεν ξέρω πώς ακριβώς το χειρίζονται οι Έλληνες συνομιλητές. Είμαι πάντως σίγουρος ότι δεν βγάζουν λογύδρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας ούτε τους διαβάζουν εκλεκτές περικοπές του Μέρτζου. Πιθανότατα, και οι ίδιοι τον ίδιο ακατανόμαστο όρο χρησιμοποιούν. Γιατί, σύμφωνοι, να πεις FYROM (παρότι, βέβαια, όπως αναρωτιόταν η Μαρία Λυκούρα, το “Μ” της FYROM σημαίνει Μακαρονάδα;) Αλλά μετά; Θα λες για φυρομιανή κυβέρνηση, φυρομιανές αρχές, ελληνοφυρομιανά σύνορα;».

Oι ελίτ και ο φόβος των μαζών

Συζήτηση που αναπτύχθηκε στις στήλες των «Financial Times»με αφορμή σχετικό άρθρο του Martin Wolf

Οι χαμένοι εξεγείρονται εναντίον των ελίτ, του Μάρτιν Γουλφ. «Οι ελίτ έχουν σταματήσει να ασχολούνται με ανησυχίες που αφορούν εσωτερικά ζητήματα, σχηματίζοντας μια παγκόσμια υπερ-ελίτ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι απλοί άνθρωποι, κυρίως οι γηγενείς άνδρες, αισθάνονται αποξενωμένοι. Είναι χαμένοι, τουλάχιστον συγκριτικά. Δεν μοιράζονται εξίσου τα κέρδη. Αισθάνονται ότι τους εκμεταλλεύτηκαν και τους καταχράστηκαν. Μετά την οικονομική κρίση και την αργή ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου, θεωρούν τις ελίτ ανίκανες και επιθετικές. Η έκπληξη δεν έγκειται στο ότι πολλοί είναι θυμωμένοι, αλλά το γεγονός ότι πολλοί δεν είναι».

Οι ελίτ ακούν τους λάθος ανθρώπους, του Άντριου Σιτσόκι. «Όταν ο Φράνκλιν Ρούσβελτ υλοποιούσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Νew Deal, θεωρήθηκε προδότης από κάποιους της τάξης του, άλλοι όμως ήταν πιο λογικοί. Η Μεγάλη Ύφεση δημιουργούσε προϋποθέσεις λαϊκής υποστήριξης για κάποια μορφή κομμουνιστικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Συνεπώς, η πιο ρεαλιστική ελίτ είδε την ανάγκη να σωθεί ο καπιταλισμός από τον εαυτό του. Ενώ η αύξηση των φόρων και η μείωση των κερδών ήταν ένα πικρό χάπι για πολλούς, σίγουρα το κατάπιαν πιο εύκολα παρά μια ύφεση χωρίς ορατό τέλος, ακολουθούμενης από κάποιου είδος Μπολσεβίκικης Επανάστασης στην αυλή τους».

Οι ελίτ έχουν χάσει τον υγιή φόβο τους για τις μάζες, του Μάικλ Γουίλιαμς. «Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την εξάπλωση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, οι σημερινές ελίτ έχουν χάσει την αίσθηση του φόβου που ενέπνεε στους προκατόχους τους έναν υγιή σεβασμό για τις μάζες. Τώρα μπορούν να τις περιφρονούν ως χαμένες, όπως η αριστοκρατία του Παλαιού Καθεστώτος της Γαλλίας περιφρονούσε τους αγρότες, οι οποίοι σύντομα θα έκαιγαν τα κάστρα τους. Σίγουρα, οι σημερινές ελίτ πρόκειται να μάθουν πώς να φοβούνται, πριν δούμε οποιαδήποτε αντιστροφή της τωρινής συγκέντρωσης πλούτου και εξουσίας».

.

«Pass-world»: Ξεκλειδώνοντας τον κόσμο. Ένα νέο σάιτ κριτικής ενημέρωσης και ανάλυσης για τη διεθνή πραγματικότητα. Συνέντευξη των Αδάμου Ζαχαριάδη, Βασιάννας Κωνσταντοπούλου, Γιάννη Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Τσαλακού « Η ιδέα προέκυψε το καλοκαίρι του 2015 και βασίστηκε στην κοινή μας διαπίστωση ότι η εμβάθυνση και η εποπτεία εξελίξεων και δυναμικών του διεθνούς πλαισίου, που κινείται πέρα από το πρώτο επίπεδο της είδησης, αποτελεί αναγκαίο αναλυτικό εργαλείο για την κατανόηση των πολιτικών και κοινωνικών διακυβευμάτων της συγκυρίας. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στο κλίμα της μνημονιακής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων της διαπραγμάτευσης, κυριάρχησε –ως έναν βαθμό και τουλάχιστον από τα κυρίαρχα μέσα– ένας ελληνοκεντρισμός στην προσέγγιση της πληροφορίας, αφήνοντας μεγάλο κενό στο επίπεδο μιας πιο διεθνοποιημένης οπτικής. Ταυτόχρονα, ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν το άνοιγμα του ορίζοντα και πέραν του δυτικού πλαισίου: στα κοινωνικά κινήματα, τις μορφές αντίστασης και τους ιστορικούς μετασχηματισμούς που γεννιούνται για παράδειγμα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, αμφισβητώντας ή διαταράσσοντας το ηγεμονικό δυτικό «βλέμμα». […] Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από αυτές τις αφετηρίες και με τη διάθεση να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό τόπο που να προσφέρει μια τέτοιου είδους πρόσβαση μέσα από μεταφράσεις αλλά και πρωτότυπο υλικό. Το σάιτ ξεκίνησε τον Νοέμβριο και φιλοδοξία μας είναι να πλουτίσει και να διευρυνθεί από ανθρώπους και υλικό. Επίσης, μια ακόμα κατεύθυνσή μας είναι η δικτύωση με εναλλακτικά μέσα, ηλεκτρονικά ή έντυπα, που δεν έχασαν ποτέ από τη ματιά τους το διεθνές πλαίσιο, καθώς και οι συνεργασίες με άλλα διεθνή σάιτ που κινούνται σε αυτή τη λογική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s