Κορυδαλλός, Αύγουστος 1972: Τιμή στη μεγάλη Άννα Συνοδινού

Standard

Αφορμή για το σύντομο αυτό σημείωμα στάθηκε ο θάνατος της Άννας Συνοδινού, στις αρχές της χρονιάς, που ξύπνησε μνήμες παλιών εποχών και αγαπημένων ανθρώπων και συναγωνιστών. Ας είναι, λοιπόν, ένας ακόμα, όψιμος, φόρος τιμής στη μνήμη της.

«Ε»

του Θανάση Καλαφάτη

Οι πολιτικοί κρατούμενοι, παλιότεροι και νεότεροι, πίσω από τα σίδερα των φυλακών, από τα χρόνια του Εμφυλίου μέχρι το 1974, υψηλά το αγωνιστικό φρόνημα, καλλιεργούσαν μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις τέχνες και τα γράμματα και τιμούσαν με κάθε τρόπο όλους εκείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έβρισκαν τρόπο να αντισταθούν στο χουντικό καθεστώς.

Ιδιαίτερα στις φυλακές της χούντας το παράνομο περιοδικό των πολιτικών κρατουμένων, Τετράδια της φυλακής, που εναπόκεινται σήμερα στα αρχεία της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), καταπιάνονταν πολλές φορές με τις αντιστασιακές φωνές και παρεμβάσεις των πνευματικών δημιουργών της χώρας μας. Αναφέρουμε εδώ το τεύχος αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Γιώργο Σεφέρη καθώς και το πορτραίτο που φιλοτέχνησε στις φυλακές Κορυδαλλού ο πολιτικός κρατούμενος Βασίλης Μπαλωμένος και το οποίο κόσμησε το τεύχος 21 των Τετραδίων του Αυγούστου του 1972 με τη λεζάντα ως αναφέρεται στη σελίδα 3, «Εξώφυλλο: Η Άννα Συνοδινού. Αφιερωμένο στην εξαίρετη ηθοποιό, τόσο ευαίσθητη στο σημερινό δράμα της χώρας μας, στην επανεμφάνισή της μετά πέντε χρόνια “σιωπής”».

Πρόκειται για μια δυνατή παρουσία της ελληνίδας δραματουργού με την κυκλοφορία ενός δίσκου όπου γίνεται διάπυρος κήρυκας της ελευθερίας. Στο δίσκο αυτό διαβάζει κείμενο και στίχους Ανδρέα Κάλβου, Ρήγα Φεραίου, Διονυσίου Σολωμού και Μακρυγιάννη με μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή και της  Μαρίας Δημητριάδη.

6 σκέψεις σχετικά με το “Κορυδαλλός, Αύγουστος 1972: Τιμή στη μεγάλη Άννα Συνοδινού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s