Παντελής Βαηνάς: τραγική μορφή ή επαναστάτης διεθνιστής;

Standard

του Κωστα Αλεξίου

Ο Παντελής Βαηνάς, με τη στολή του ΔΣΕ

Στις 12 Ιουνίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον θάνατο του αντιστράτηγου του ΔΣΕ Παντελή Βαηνά. Η ιστορία του φαντάζει τραγική, ο ίδιος την αντιλαμβανόταν ως διεθνιστικό και πατριωτικό χρέος. Γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Ασπρόγεια Φλώρινας, πολέμησε με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό τον κατακτητή ,έφυγε από την Ελλάδα με τη λήξη του Εμφυλίου ως αντιστράτηγος του ΔΣΕ και πέθανε στη Σόφια ως αντιστράτηγος του Βουλγαρικού στρατού.

Τον Παντελή Βαηνά δεν τον μνημονεύει κανένας ιστορικός, τον «στολίζουν» με μίσος τα εθνικιστικά sites, δεν τον θυμήθηκαν ούτε οι σύντροφοί του στο ΚΚΕ. Τον θυμούνται όμως στις μαρτυρίες τους οι μαχητές του ΔΣΕ που επέζησαν και συνήθως διαβίωσαν στην «υπερωρία», τον θυμούνται οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συγχωριανοί του. Κανένας απ’ όσους τον γνώρισαν δεν τον κατηγόρησε ως Βούλγαρο, κανένας δεν μιλάει άσχημα γι’ αυτόν. Ο Βαηνάς είχε βαθειά πατριωτική συνείδηση και αγάπη για την Ελλάδα, είχε βαθειά γνώση και πίστη στις κομμουνιστικές ιδέες τις οποίες υποστήριζε μέχρι τον θάνατό του. Παρά την πικρία του και την αποστασιοποίησή του το 1958 από τα κομματικά πόστα, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ. Στην 6η ολομέλεια της ΚΠΕ του ΚΚΕ το 1956 που καθαίρεσε τον Ζαχαριάδη, βρέθηκε στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του, όπως και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές. Με τον αρχηγό του ή με το κόμμα; Πώς να σταθεί απέναντι σε συμπολεμιστές του όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Κολιγιάννης και άλλοι; Προτίμησε τη σιωπή αλλά δεν προτίμησε την αποστράτευση, συνέχισε την ενεργό δράση ως μέλος της ΚΕ.

Ο Παντελής Βαηνάς τιμήθηκε για την ανδρεία του με το ένα από τα δύο όλα κι όλα ύψιστα μετάλλια που απένειμε η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση το 1948, και ανέλαβε τη διοίκηση της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ που αποτέλεσε την επίλεκτη μονάδα του.

Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας και διακρίθηκε σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εξαιρετικές του στρατιωτικές αρετές τον οδήγησαν στη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα της Ευρυτανίας. Σε σύντομο χρόνο θα μετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στη περιοχή Βιτσίου- Καϊμακτσαλάν. Θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις καταδίωξης των Σνοφίτικων ταγμάτων Γκότσε και Πέγιωφ. Συμμετείχε σε ελληνόφωνα τάγματα παρότι ήταν δίγλωσσος και συνέβαλε τα μέγιστα στη στρατολόγηση χιλιάδων σλαβόφωνων στις γραμμές του ΕΛΑΣ και στην απομάκρυνση των συμπατριωτών του από την επιρροή της βουλγαρικής Οχράνα. Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος και η οικογένειά του θα χαρακτηριστούν από τις βουλγαρικές αρχές ως σλαβόφωνοι «γραικομάνοι». Ο Παντελής Βαηνάς είχε ασπαστεί πλήρως τη θέση του ΕΑΜ περί ισονομίας και ισοπολιτείας των Σλαβομακεδόνων στο πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας. Τη θέση μάλιστα αυτή τη διατύπωσε με άρθρο του στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (Δεκέμβριος 1948). Σε άρθρο απάντηση, ο Ζαχαριάδης λίγους μήνες αργότερα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους κομουνιστές, «αδειάζοντας» τον Βαηνά και θα επαναφέρει το αίτημα της ανεξάρτητης λαϊκοδημοκρατικής Μακεδονίας.

Ο Παντελής Βαηνάς (δεύτερος από αριστερά)

Ο Παντελής Βαηνάς εντάχθηκε νωρίς στις γραμμές του ΚΚΕ και κατά την απελευθέρωση ήταν στέλεχος της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας. Στις εκλογές του 1946 συνελήφθη. Ήταν από τους πρώτους αντάρτες-μαχητές στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάχθηκε στις μονάδες Βιτσίου. Στο Βίτσι αναδείχτηκε, διαδοχικά, «διοικητής Συγκροτήματος, διοικητής Τάγματος, διοικητής της 18ης Ταξιαρχίας και διοικητής της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγος του ΔΣΕ», όπως θα γράψει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση της ΚΕ για τον θάνατό του.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ο Βαηνάς συμμετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις του Εμφυλίου. Έφερε σε πέρας με επιτυχία όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που του ανατεθήκαν. Το 1947, κατά τις πρώτες επιχειρήσεις, τραυματίστηκε βαριά στη Βασιλειάδα Καστοριάς. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, θα ηγηθεί της διείσδυσης του ΔΣΕ στο Σινιάτσικο (9.10-12.12.1948) και θα δώσει σειρά νικηφόρων μαχών. Συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης των Γρεβενών (ανεπιτυχής) χωρίς απώλειες για τους αντάρτες τον Απρίλιο του 1948. Ταυτόχρονα σχεδίασε και εκτέλεσε με επιτυχία την επιχείρηση κατάληψης του στρατοπέδου του κυβερνητικού στρατού στην Εράτυρα της Κοζάνης (31.10-1.11.1948), με στόχο τη συλλογή πολεμικού υλικού, ειδών επισιτισμού και εφοδίων. Ακολούθησε η κατάληψη της Πτολεμαΐδας στις 16.10.1948, η ανακατάληψη της 2128 κορυφής του Βιτσίου, η απόκρουση της διείσδυσης των Λοκατζήδων του κυβερνητικού στρατού στη γραμμή Κούλα-Πλατύ (20.10.48), η κατάληψη της Σιάτιστας (12-13.11.48) καθώς και η κατάληψη της Νάουσας (12.1.49).

Η μαρτυρία του Ν. Κυρίτση μιλά με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον νεαρό αξιωματικό του ΔΣΕ, ειδικά κατά την υπεράσπιση του στρατηγικού υψώματος Λέσιτς στο Βίτσι και περιγράφει αναλυτικά τις μάχες, που έδωσε η 18η ταξιαρχία του ΔΣΕ στη φονική μάχη της Φλώρινας, την κατάληψη μετά από σφοδρές μάχες των στρατηγικής σημασίας υψωμάτων (Πατώματα), τη διάνοιξη διόδου και τη μεταφορά των τμημάτων του ΔΣΕ στο Γράμμο, μετά την πτώση του Βιτσίου. Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί για την 18η Ταξιαρχία η κατάληψη του Μάλι-Μάδι (8.10.1948) και η πλήρης διάλυση του εθνικού στρατού. Ο Παντελής Βαηνάς πήρε μέρος στη 2η συνδιάσκεψη του ΝΟΦ στους Ψαράδες των Πρεσπών και έπαιξε ενεργό ρόλο στη συνεργασία του ΝΟΦ με τον ΔΣΕ.

Στην προσφυγιά εγκαταστάθηκε αρχικά στην Τασκένδη, ενώ αργότερα το 1958 μετοίκησε μόνιμα στη Βουλγαρία, με δική του πρωτοβουλία. Στη Σοβιετική Ένωση φοίτησε στη σχολή αξιωματικών του Φρούντζε, από όπου απεφοίτησε με άριστα. Φοίτησε επίσης στην Ανωτάτη σχολή στελεχών της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η εκλογή του ως αναπλ. μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ το 1953 θα τον οδηγήσει στην έδρα της ΚΕ στο Βουκουρέστι. Από εκεί ταξιδεύει σε όλες τις χώρες, από την Τασκένδη μέχρι τη Λειψία, ως υπεύθυνος για «τη δουλειά του κόμματος στους Σλαβομακεδόνες». Το 1950-54 ήταν πρόεδρος της σλαβομακεδονικής οργάνωσης «Ήλιντεν», που σύστησε το ΚΚΕ στις χώρες της Αν. Ευρώπης, καταγγέλλοντας το ΝΟΦ σαν προβοκατόρικη και προδοτική τιτοϊκή οργάνωση.

Ο Π. Βαηνάς ήταν αυτός που έστειλε στην Τασκένδη ο Ζαχαριάδης για να διερευνήσει από κοντά την κατάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση Φωκά-Βαηνά, ο Ζαχαριάδης προχώρησε στην κοοπτάτσια της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης που οδήγησε στα γνωστά γεγονότα.

Αντί επιλόγου

Συνάντησα τον Παντελή Βαηνά το 1996 στη Σόφια εντελώς τυχαία, ξαφνιάστηκε που γνώριζα γι’ αυτόν. Δεν ήθελε να πει τίποτα για τον εαυτό του. Ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο κομμουνισμός που ευαγγελίστηκε είχε μόλις καταρρεύσει. Τον απασχολούσε τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, είχε μόλις πέντε χρόνια αποστρατευθεί. Τον προκάλεσα για μια κουβέντα, αρνήθηκε· «ότι έχω να πω τα είπα στο κόμμα», μου είπε. Είχε όμως μια πικρία, «δεν μπορώ να καταλάβω πως ο Χαρίλαος έκανε τέτοιο λάθος και συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη». Όταν τον ρώτησα για τον επαναπατρισμό του, γελώντας μου είπε «θα αφήσουν ποτέ ένα Βούλγαρο αξιωματικό να γυρίσει πίσω», και πάλι κατηγόρησε το Χαρίλαο Φλωράκη (μάλλον αδίκως) ότι δεν έκανε όσα έπρεπε προκειμένου οι Σλαβομακεδόνες να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Ψάχνοντας γι’ αυτόν βρήκα ένα ντοκιμαντέρ της βουλγαρικής τηλεόρασης με θέμα τον ελληνικό Εμφύλιο και, αν το μετέφρασα καλά, εκεί ο Βαηνάς είπε το αυτονόητο: «Έκανα όσα και όλοι οι άλλοι, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, όμως αυτοί, δύσκολα ή εύκολα, θα πεθάνουν στο τόπο τους!»

Την ημέρα της κηδείας του, που έγινε στον μητροπολιτικό ναό της Σόφιας κατ’ απαίτηση των ελάχιστων εναπομεινάντων Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ, το ΚΚΕ δεν ήταν εκεί, αν και η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση. Για το ΚΚΕ, ο Παντελής Βαηνάς, ο αγέρωχος αντιστράτηγος του ΔΣΕ, ήρωας για το σλαβόφωνο πληθυσμό, ο μαχητής που ακόμη και οι αντίπαλοι σέβονταν, δεν υπήρξε τίποτα άλλο από «μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά το παρελθόν».

17 σκέψεις σχετικά με το “Παντελής Βαηνάς: τραγική μορφή ή επαναστάτης διεθνιστής;

  1. Αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Η αγιοποίηση του βαηνά. Του ξεφωνημένου καριερίστα που δεν δίστασε όχι μόνο φίλους και συντρόφους να βλάψει(σλαβομακεδόνες κιόλας), αλλά να αλλάξει και τρεις φορές εθνικότητα,(ρεκόρ άμα λάχει), προκειμένου να είναι πάντα στη βόλεψη. Ξεκίνησε με την ελληνική, ακολούθησε η μακεδονική και τελείωσε με τη βουλγαρική. Σε όλη δε την στρατιωτική του πορεία, δεν έχει να παρουσιάσει καμιά επιτυχία, πέρα απο τις αυθαίρετες γενικολογίες που αναφέρθηκαν και τα παράσημα λόγω Ζαχαριάδη και σλαβομακεδόνων που πήρε. Αφού τον ψάξατε τόσο πολύ διαβάστε και το γράμμα μεταμέλειας που έστειλε για την συμμετοχή του στο ποκγρομ της Τασκένδης, για να δείτε τη σέρνει στον «αρχηγό». Και τέλος δεν αναφέρατε ότι η διάταξη που έσπασε στο Βίτσι το 49, ήταν η διάταξη της «επίλεκτης» Μεραρχίας του, μέσα σε λίγες ώρες. Όχι και να αποκατασταθεί ο βαηνάς ρε παιδιά. Πάει πολύ.

    • τα όσα παραθέτονται στο σημείωμα της ΑΥΓΗΣ είναι μια μικρή περίληψη από μια ογκώδη εργασία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνει αποκατάσταση του Π.Βαηνά γιατί πολύ απλά δεν κατηγορείται για κάτι. όλα τα στοιχεία που αναφέρονται είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και είναι διασταυρωμένα επιμελώς από τρεις τουλάχιστον πηγές. Αρχεία ΑΣΚΙ και ΚΚΕ, μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, Αρχείο Μακεδονίας των Σκοπίων και Βουλγαρικά αρχεία. επίσης συνομιλίες με χωριανούς, συγγενείς καιστελέχη αντιστασιακών οργανώσεων. Ακόμη δεν υπάρχει προσπάθεια ηρωοποίησης ή κάτι άλλο που να μη βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Τα στοιχεία που επικαλείσθε μου είναι γνωστά και υπάρχουν ως υλικό που θα δημοσιευθεί αργότερα. όντως υπάρχει η επιστολή Βαηνά για τα γεγονότα της Τασκεντ με αυτοκριτικά στοιχεία ,όπως και η απόφαση του ΠΓ του ΚΚΕ για αυτά. ΄0σο αφορά το Βίτσι θα πω μόνο πως έπεσε γιατί πολύ απλά δεν πορούσε άλλο να αντέξει, το αξιοπερίεργο είναι πως άντεξε τόσο και όχι γιατί έπεσε. Ότανκάποτε ανοίξουν τα αρχεία του ΚΚΕ θα μπορέσετε ίσως να δείτε πως όλη η πορεία του Βαηνά μέχρι την τελική κατάληξή του στο Βουλγάρικο στρατό είνα καθορισμένη με αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ τις οποίες ο Βαηνάς σεβάστηκε και συβειδητά ετοίμησε. άλλωστε το ίδιο έγινε με τον Μακρίδη, τον Παπαγιάννη, το Βενετσανόπουλο κα. Όλοι αυτοίεπέστρεψαν έζησαν και πέθαναν στον τόπο τους ο Βαηνάς οχι και αυτό ειναι ανθρώπινο δικαίωμα!!!!!ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

      • Επίσης Κύριε Αλεξίου σας ενημερώνω ότι η Ελληνική πολιτεία δες απαγόρεψε στον Βαϊνά την επιστροφή του στην πατρίδα όπως και σε κανέναν Έλληνα το γένος, καθότι με την βοήθεια ενός ένθερμου πατριώτη και ευπατρίδη ιστορικού-δημοσιογράφου της Μακεδονίας μας και πάνω από όλα δικού μας ανθρώπου για να μην είμαστε και αχάριστοι, του οποίου το όνομα δεν αναφέρω μόνον διότι δεν γνωρίζω εαν το θέλει και αυτός γι’ αυτό που λέτε στο σχόλιό σας, ( Όλοι αυτοί επέστρεψαν έζησαν και πέθαναν στον τόπο τους ο Βαηνάς οχι και αυτό ειναι ανθρώπινο δικαίωμα!!!!!ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ) ο Βαϊνάς ανέκτισε την Ελληνική του Ιθαγένεια και πήρε Ελληνική ταυτότητα το 1998 αν θυμάμαι καλά πράγμα που του προσέφερε τεράστια ηθική ικανοποίηση, για την οποία αν θέλετε υπάρχει καταγραφή στα αρχεία ταυτοτήτων και ο λόγος που δεν επέστρεψε ήταν καθαρά οικονομικός καθότι ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη στην Βουλγαρία ενώ εδώ δεν είχε κάποια ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό αυτό εδώ ήταν μηδαμινό, ενώ σας ενημερώνω εκ των έσω ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να επιβαρύνεται σε συγγενείς καθώς και η απογοήτευσή του από το ΚΚΕ όπως σας είπε και ο ίδιος.

    • Ο Βαϊνάς ανιστόρητε δεν ήτσν σλάβικης καταγωγής, οπως και η πλειοψηφία του χωριού μας που κατάγεται από την Βορεια Ήπειρο και τα Άγραφα πλην όμως αφομειώθηκε στην Μακεδονία γιατί θεωρούσε πολύ σωστά και τους ντόπιους Μακεδόνες ανεξαρτήτος γλώσσας εξίσου Έλληνες. Ο πατέρας του κατάγεται, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ευρυτανικά Άγραφα και στα Ασπρόγεια βρέθηκε ύστερα από ενοπλη καταδίωξη των τούρκων επειδή σκοτωσε μπέη της περιοχής του που παρενοχλούσε την αδελφή του. Δεν θα μας μάθεις και την ιστορία της οικογενειακής μας καταγωγής κιόλας. Οι ντόποιοι Μακεδόνες της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνον αυτοί, τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα γιατί τους αντιμετώπιζε όλους ως ισότιμους Έλληνες και αυτό μπορείς να το εξακριβώσεις έυκολα αν μπεις στον κόπο να απευθυνθείς στους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας. Μακεδονική Εθνικότητα δεν δήλωσε ποτέ και λες ψέματα σεινηδητά και σε προκαλώ να το αποδείξης γιατί γνώρίζα τα »αντιμακεδονικά του» αισθήματα ενώ την Βουλγάρικη την πήρε κατά παρότρυνση του ΚΚΕ στο οποίο πίστευε τυφλά. Το ότι ήταν καριερίστας από που προκύπτει. ‘Ηταν μαρφωμένο παιδί για την εποχή του, απόφοιτος εξαταξίου γυμνασίου Σιάτιστας την στιγμή που την εποχή εκείνη ο κόσμος δεν είχε αποφοιτήσει ούτε του δημοτικού και τον πρόλαβε η κατοχή που έκλεισε το οικοτροφείο Σιάτιστας, όπως και απόφοιτος της σχολής εφέδρων αξιωματικών του ΕΛΛΑΣ γι’ αυτό και ανελίχθηκε στην ιεραρχία του ΔΣΕ κατά παρότρυνση και προσωπική επιλογή του Καπετάν Αμύντα (Σπανός Κοσμάς). Η ηγεσία ‘καριερίστες’ Γούσιας, Βλαντάς, Ζαχαριάδης κτλ τι μόρφωση είχαν;
      Τα εσωτερικά του ΚΚΕ δεν με αφορούν καθόλου αλλά την εποχή εκείνη διακινδύνεψε με αυτονόμηση την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και αυτό είναι το λιγότερο προδοτικό Εθνικά για μένα.

    • Επίσης ο παπούς μου που ήταν Έλληνας αγράμματος από το ίδιο χωριό και ήταν τετράγλωσος (Ελληνικά,Αλβανικά,Τούρκικα και Βουλγάρικα) τι ακριβός κοινό μπορεί να είχε με τους ‘σλαβομακεδόνες’ που χαρακτηρίζεις εσύ που στην πλειοψηφία τους δεν αυτοχαρακτηρίζονται έτσι, αλλά ντόπιοι Έλληνες μακεδόνες. Η ηγεσία του τότε ΚΚΕ πλην Βαϊνά είχε την έμπνευση να τους ‘βαφτίσει’ έτσι για να τους δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι πολεμούν λυσαλαία για την εθνική τους ανεξαρτησία και αυτοί οι αγράματοι τό έχαψαν. Ο Βαϊνάς σου θυμίζω ότι όσες φορές μπήκε στην διαδικασία αυτήν της καταγραφής από την πλευρά του ΔΣΕ κατ’ εντολή της ηγεσίας, με τον Άγγλο ταγματάρχη Κρις Γούντχαουζ δεν έγραψε-μίλησε ποτέ για αυτονόμηση, αλλά ξεκάθαρα και επώνυμα με άρθρα του στο περιοδικό του ΔΣΕ για αυτοδιάθεση εντός Ελληνικής κυριαρχίας που οραματίζονταν γιατί γνώριζε πολύ καλά το μωσαϊκό της Μακεδονίας και ήταν ο λόγος που ξεκίνησε η διαφωνία του με τον »αρχηγό». Για να βάζουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά. Στις εσωτερικές διενέξεις του στο ΚΚΕ που όντως ήταν αθεράπευτος ιδεολογικά καταλόγισέ του ότι θέλεις, αλλά η εμπάθεια επί προσωπικού δείχνουν το λιγότερο ζηλοφθονία γιατί ο ίδιος τίποτε από όλα όσα του καταλογίζεις δεν επιδίωξε αν και θα μπορούσε. Ξεχνάς αρκετούς ομοιόβαθμούς του στον ΔΣΕ που μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ με πολύ μικρότερο διαμέτρημα από αυτόν που τον λες βολεψάκια ότι έγίναν και βουλευτές

    • Ο Βαϊνάς ανιστόρητε δεν ήτσν σλάβικης καταγωγής, οπως και η πλειοψηφία του χωριού μας που κατάγεται από την Βορεια Ήπειρο και τα Άγραφα πλην όμως αφομειώθηκε στην Μακεδονία γιατί θεωρούσε πολύ σωστά και τους ντόπιους Μακεδόνες ανεξαρτήτος γλώσσας εξίσου Έλληνες. Ο πατέρας του κατάγεται, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ευρυτανικά Άγραφα και στα Ασπρόγεια βρέθηκε ύστερα από ενοπλη καταδίωξη των τούρκων επειδή σκοτωσε μπέη της περιοχής του που παρενοχλούσε την αδελφή του. Δεν θα μας μάθεις και την ιστορία της οικογενειακής μας καταγωγής κιόλας. Οι ντόποιοι Μακεδόνες της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνον αυτοί, τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα γιατί τους αντιμετώπιζε όλους ως ισότιμους Έλληνες και αυτό μπορείς να το εξακριβώσεις έυκολα αν μπεις στον κόπο να απευθυνθείς στους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας. Μακεδονική Εθνικότητα δεν δήλωσε ποτέ και λες ψέματα σεινηδητά και σε προκαλώ να το αποδείξης γιατί γνώρίζα τα »αντιμακεδονικά του» αισθήματα ενώ την Βουλγάρικη την πήρε κατά παρότρυνση του ΚΚΕ στο οποίο πίστευε τυφλά. Το ότι ήταν καριερίστας από που προκύπτει. ‘Ηταν μαρφωμένο παιδί για την εποχή του, απόφοιτος εξαταξίου γυμνασίου Σιάτιστας την στιγμή που την εποχή εκείνη ο κόσμος δεν είχε αποφοιτήσει ούτε του δημοτικού και τον πρόλαβε η κατοχή που έκλεισε το οικοτροφείο Σιάτιστας, όπως και απόφοιτος της σχολής εφέδρων αξιωματικών του ΕΛΛΑΣ γι’ αυτό και ανελίχθηκε στην ιεραρχία του ΔΣΕ κατά παρότρυνση και προσωπική επιλογή του Καπετάν Αμύντα (Σπανός Κοσμάς). Η ηγεσία ‘καριερίστες’ Γούσιας, Βλαντάς, Ζαχαριάδης κτλ τι μόρφωση είχαν;
      Τα εσωτερικά του ΚΚΕ δεν με αφορούν καθόλου αλλά την εποχή εκείνη διακινδύνεψε με αυτονόμηση την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και αυτό είναι το λιγότερο προδοτικό Εθνικά για μένα.

  2. Λυπάμαι που το σχόλιό μου, έπεται ενός εμπαθούς ανιστόρητου.
    Απλά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κύριο Κώστα Αλεξίου, γιατί μου έδωσε την δυνατότητα; να μάθω την ιστορία ενός ανθρώπου που είμαι υπερήφανος για την κοινή μας προέλευση.
    Ο Παντελής Βαηνάς δεν έχει ανάγκη αγιογραφιών, γιατί είναι στην συνείδηση όσων τον έζησαν χαραγμένη η μορφή του και η ιστορία θα βρει τρόπο – πάντα βρίσκει- να του αποδώσει τα θετικά και τα αρνητικά για τα πεπραγμένα του.
    Για μένα προσωπικά, μου αρκεί η γνώμη των απλών ανθρώπων που μέχρι σήμερα στα 51 μου, συνάντησα και είχαν ένα καλό λόγο να πουν για το πρόσωπό του.
    Και όταν οι άνθρωποι μιλούν, τα «ντοκουμέντα» σωπαίνουν.
    Ευχαριστώ πολύ Κώστα Αλεξίου για την πολύτιμη συνεισφορά σου να γνωρίσω την ιστορία ενός κομματιού της οικογένειάς μου.
    Βαγγέλης Μίχος

  3. Θα συμφωνήσω με την άποψη του Αλεξίου. Ήταν μία ιστορική παρουσίαση που ασφαλώς δεν είχε σκοπό την αγιοποίηση του Βαινά. Δεν είναι σωστό να συγχέουμε την ιστορία με την τρέχουσα πολική επικαιρότητα. Δεν κατάλαβα την κακεντρεχή κριτική του πρώτου σχολίου. Τι ακριβώς έκανε ο Βαινάς που δεν αξίζει να ασχοληθεί ένας ιστορικός της περιόδου αυτής? Μάλλον αξίζουν επαίνους τέτοιες παρουσιάσεις γιατί μας φωτίζουν λιγότερες γνωστές πλευρές της πρόσφατης και ταραγμένης ιστορίας μας.

  4. Μπορεί το «οργισμένο» μου σχόλιο, που προήλθε περισσότερο από ξάφνιασμα και όχι από τίποτα άλλο, να έδωσε την ευκαιρία στον ερευνητή να εμφανιστεί ως ο ψύχραιμος επιστήμονας, αλλά επανέρχομαι.
    Επανέρχομαι γιατί είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια να ανασκευασθούν οι «ενοχλητικές» πλευρές του βαηνά.
    Ο βαηνάς αποτελεί ένα «φαινόμενο» στην ανέλιξη του στην ιεραρχία του ΔΣΕ που δύσκολα θα βρεθεί αντίστοιχο. Σε δύο χρόνια από διμοιρίτης έγινε στρατηγός. Χωρίς να έχει παρουσιάσει έστω και μια ιδιαίτερη επιτυχία στον στρατιωτικό τομέα. Έστω μια κατάληψη ενός υψώματος. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.
    Η εντυπωσιακή ευκολία με την οποία αυτοπροσδιορίζονταν εθνοτικά, γίνεται προσπάθεια να εξωραϊσθεί, αποδίδοντας το, στον αναπτυγμένο του δήθεν διεθνισμό. Διεθνιστής, ποιος; Αυτός που δεν άφηνε εθνικότητα για εθνικότητα που να μην πάρει. Όταν άλλοι σύντροφοί του αρνούνταν να πάρουν την βουλγάρικη εθνικότητα, με συνέπειες στην εργασία τους, στη μισθοδοσία, στη διαμονή τους, στις σπουδές των παιδιών, ο Βαηνάς όπως πάντα, σαν έτοιμος από καιρό, δήλωσε Βούλγαρος. Και αφού φρόντισε για την καλοπέρασή του εν ζωή, είχε την απαίτηση φυσικά και για έναν «καλό» θάνατο. Ε, δεν γίνεται να τα έχεις πάντα όλα.
    Δεν με ενόχλησε δηλ. το δικαίωμά του να δηλώνει ότι θέλει. Με ενόχλησε η εκ των υστέρων προσπάθεια να ονομασθεί και διεθνιστής, επί πλέον.
    Και τέλος για το Βίτσι, «γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε άλλο να αντέξει, το αξιοπερίεργο είναι πως άντεξε τόσο και όχι γιατί έπεσε». Αν μιλάμε για το ίδιο πράμα, το Βίτσι το 49 δεν άντεξε σχεδόν ούτε μια μέρα. Τη δεύτερη μέρα καταλήφθηκε το Λέσιτς, από διείσδυση καταδρομών και στη συνέχεια κατέρρευσε όλη η αμυντική διάταξη του ΔΣΕ, για να ακολουθήσει τις επόμενες δυο- τρεις μέρες η άτακτη υποχώρηση προς Πρέσπες και Αλβανία. Δεν κατάλαβα δηλ. θα έχουμε ακόμη έναν με βάση τον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί η ιστορία;
    Ρωτήσατε στην έρευνα λέτε αντάρτες, συγχωριανούς κλπ. Τη Βέρα (Φώτεβα) και τους άλλους σλαβομακεδόνες που έστειλε φυλακή ως πράκτορες του Τίτο τους ρωτήσατε για τον Βαηνά;

  5. Θα παρακαλουσα πολυ εαν ειναι δυνατον να δημοσιευθουν τα ονοματα των ηρωικα πεσοντων ανταρτων το διαστημα 23/11/1948 εως 2/12/1948 στο Σινιατσκο που πολεμουσαν στην 18 Ταχιαρχία υπο την ακεπη του Βαινα. 60 χρονια ψαχνουμε το συγγενικο μας προσωπο χωρις αποτελεσμα. το Ηρωικο ΚΚΕ! δεν ειχε την ελαχιστη τσιπα να μας ενημερωσει. Το μαθαμε τυχαια και απο βαρος καρδιας το 1987 απο συγχωριανο μας, πολεμιστη του εθνικου στρατου που ελειπε μεταναστης στην αργεντινη και τον ειχε αναγνωρισει σκοτωμενο. Ο Βαινας δοξαστηκε αλλα οι ηρωικα μαχωμενοι ανταρτες εμειναν στα αζητητα. Εστω και την υσταστη στιγμη.
    Αργυρης Ηργης

    • Ο Αργυρης Κοβατσης παρουσιαζει στο βιβλιο του τα γεγονοτα μεχρι τον βαρυ τραυματισμο του τον Οκτωβριο του 1948. Το κρισιμο διαστημα που ερευνω Οκτωβριος του 48- Δεκεμβριος 48, ο Κοβατσης ηταν σε αναρρωση επειτα απο βαρυ τραυματισμο. Τα μονα στοιχεια που βρηκα τα αναφερει ο Νικος Κυριτσης στο περιοδικο της Εθνικης Αντιστασης τευχος 153 στην μαχη των ΛΟΚ στα Ναμματα και στη ΒΛΑΣΤΗ Κοζανης. Σε αυτη τη μαχη σκοτωθηκε ο Ηργης Αργυρης (30-11-1948). Ηταν ανταρτης του πυροβολικου. Βρεθηκε σκοτωμενος μαζι με δυο αλλους μαχητες στα Ναμματα. Αναγνωριστηκε απο εναν συγχωριανο του που υπηρετουσε στον εθνικο στρατο. Τη μαρτυρια αυτη μας την κατεθεσε το 1987. Ποτε δεν παραδωθηκε το σωμα του στους οικίους του. Οποιος ερευνητης ή μαχητης του ΔΣΕ κατεχει πληροφοριες για το αναφερομενο διαστημα και για μαχες στο Σινιατσικο, θα ημουν πολλαπλα ευγνωμων να τις αναφερει.
      Αργυρης Ηργης

  6. Ο «σχολιαστής» Γιάννης δεν κρύβει την φιλοσλαβική του αντίληψη και γι’ αυτό προσπαθεί να μας πείση για τα χίλια μύρια αρνητικά του Βαϊνά ο οποίος όντας γνήσιος Έλληνας δεν θα αποδεχόταν την σλαβοποίηση της Μακεδονίας όπως πολλοί άλλοι ηγέτες του ΔΣΕ προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία και μεγαλύτερο εχθρό του θεωρούσε τα ΣΝΟΦικά τάγματα παρά τον Εθνικό στρατό, όπως επίσης ο Κος Ήργης ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρεί υπαίτιο τον Βαϊνά για τον θάνατο του συγγενή του και τι ακριβός εννοεί ότι δοξάστηκε. Ο τελευταίος σχολιαστής για τις λίρες μάλλον πρέπει να μπεί στην κατηγορία των troll σχολιαστών γιατί είναι σίγουρο ότι δεν υπήραν λίρες και εκτός αυτού ο Βαϊνάς ήταν τόσο στρατιωτικοποιημένος στο ΚΚΕ που θα τις παρέδιδε όλες σ’ αυτό. Άλλωστε να σας θυμίσω ότι πέθανε το 2008 εν αποστρατία Στρατηγός ευρισκόμενος σε δεινή οικονομική κατάσταση και από όσο γνωρίζω από τους συγγενείς μας ποτέ δεν είχε πλούσια ζωή, απλά ζούσε αξιοπρεπώς και αυτάρκης. Ο δε Κοβάτσης αυτά που γράφει στο βιβλίο του για τον Βαίνά μόνο κόμπλεξ κατωτερότητας και αυτοπροβολή ηρωϊσμού δείχνουν που κανείς αξιωματικός με ήθος δεν αυτοχαρακτηρίζεται και δεν εξυμνεί τους ηρωϊσμούς του διότι γελοιοποιήτε. Την ιστορία σου δεν την γράφεις εσύ όπως σου αρέσει να παρουσιάζεις τα πράγματα Αν και αντίθετος στην ιδεολογία του ΚΚΕ και Έλληνας αξιωματικός, πλην όμως στενός στενός συγγενής του Βαίνα για το μόνο που στεναχωρήθηκα είναι ότι βρέθηκε στην λάθος πλευρά της ιστορίας διότι η καταγωγή του και η πατρική του ιστορία θα έπρεπε να τον αποτρέψουν από την ένταξή του στο ΚΚΕ της εποχής εκείνης, το αποδίδω στην νεανική επαναστατικότητα και εκτιμώ ότι όταν αποστρατεύτηκε το κατάλαβε αλλά υπερασπιζόταν ένα όνειρο. Σαν άτομο ήταν ευγενείς και χαμηλών τόνων ενώ οι στρατιωτική του μόρφωση και οι γνώσεις του θεωρώ ότι ήτσν άξιες προσοχής και σεβασμού.

  7. Επίσης Κύριε Αλεξίου σας ενημερώνω ότι η Ελληνική πολιτεία δες απογόρεψε στον Βαϊνά την επιστροφή του στην πατρίδα όπως και σε κανέναν Έλληνα το γένος, καθότι με την βοήθεια ενός ένθερμου πατριώτη και ευπατρίδη ιστορικού-δημοσιογράφου της Μακεδονίας μας και πάνω από όλα δικού μας ανθρώπου για να μην είμαστε και αχάριστοι, του οποίου το όνομα δεν αναφέρω μόνον διότι δεν γνωρίζω εαν το θέλει και αυτός γι’ αυτό που λέτε στο σχόλιό σας, ( Όλοι αυτοί επέστρεψαν έζησαν και πέθαναν στον τόπο τους ο Βαηνάς οχι και αυτό ειναι ανθρώπινο δικαίωμα!!!!!ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ) ο Βαϊνάς ανέκτισε την Ελληνική του Ιθαγένεια και πήρε Ελληνική ταυτότητα το 1998 αν θυμάμαι καλά πράγμα που του προσέφερε τεράστια ηθική ικανοποίηση, για την οποία αν θέλετε υπάρχει στα αρχεία ταυτοτήτων καταγραφή και ο λόγος που δεν επέστρεψε ήταν καθαρά οικονομικός καθότι ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη στην Βουλγαρία ενώ εδώ δεν είχε κάποια ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό αυτό εδώ ήταν μηδαμινό, ενώ σας ενημερώνω εκ των έσω ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να επιβαρύνεται σε συγγενείς καθώς και η απογοήτευσή του από το ΚΚΕ όπως σας είπε και ο ίδιος.

  8. Ε ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΑΝ ΛΙΡΕΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΟΥ.

Σχολιάστε