Για μια χούφτα δέντρα

Standard

WEB ONLY – ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΩΝ «ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ»

του  Βαγγέλη Κεχριώτη

taxim2Από  την Κωνσταντινούπολη όπου ζει και διδάσκει, ο Βαγγέλης Κεχριώτης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μας έστειλε, σήμερα το πρωί, το κείμενο που ακολουθεί: μια αποτύπωση και ένα πρώτο σχόλιο για τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης, που χθες κορυφώθηκε και πήρε δραματική τροπή. Καθώς το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής ήδη έχει τυπωθεί, το δημοσιεύουμε  αμέσως στο μπλογκ. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα.

Η γέφυρα του Βοσπόρου γεμάτη από διαδηλωτές που τη διασχίζουν #occupygezi pic.twitter.com/Qqsz7VQawj

Η γέφυρα του Βοσπόρου γεμάτη από διαδηλωτές που τη διασχίζουν #occupygezi pic.twitter.com/Qqsz7VQawj

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

annna Παρασκευή 1 Ιουνίου. Το κέντρο της Πόλης απόψε ξαγρύπνησε. Οι επιθέσεις της αστυνομίας συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Είναι η τέταρτη μέρη των διαδηλώσεων που τώρα πια εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Αφορμή υπήρξε το ξερίζωμα δύο δέντρων στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία του Τάξιμ. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δύο χρόνια τώρα, μια μαζική πρωτοβουλία πολιτών, που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, προσπαθεί , με κάθε τρόπο να τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να πείσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδιά της να κατασκευάσει ανισόπεδους κόμβους που σχεδόν καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στην ιστορική πλατεία σε πεζούς, κι έτσι δεν επιτρέπει την χρήση της για μαζικές διαδηλώσεις. Φέτος, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην πλατεία,  κι αυτό οδήγησε  σε μεγάλης κλίμακας επεισόδια. Η αστυνομία έπνιξε την Πόλη στα δακρυγόνα. Αυτό κράτησε μια μέρα. Τα έργα για τις ανισόπεδες διαβάσεις συνεχίζονται.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την  μετατροπή του πάρκου δίπλα στην πλατεία του Τάξιμ σε ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, που ωστόσο θα πάρει τη μορφή ενός οθωμανικού στρατοπέδου που είχε οικοδομηθεί εκεί τον 19ο αιώνα και κατεδαφίστηκε στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας. Ο Ερντοάν έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση αυτή, που έχει αποκτήσει τεράστια συμβολική σημασία και είναι αποφασισμένος να την ολοκληρώσει ό,τι και να γίνει.

Το κόστος μέχρι αυτή τη στιγμή είναι δύο  νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης που ανασαίνει δακρυγόνα. Το διακύβευμα όμως δεν είναι πια τα δέντρα που τα αγκαλιάζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και πολιτικής απόχρωσης, ακόμη και ισλαμιστές, για να τα προστατεύσουν. Το διακύβευμα είναι η ποιότητα ζωής σε μια πόλη όπου κάθε πνεύμονας οξυγόνου, κάθε ίχνος πράσινου ξεριζώνεται· το διακύβευμα είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που εστιάζεται μόνο στο κέρδος, και αγνοεί τον άνθρωπο, που δημιουργεί οικιστικά τέρατα στα οποία μόνο δυστυχισμένοι μπορεί να είναι οι αποκομμένοι από κάθε αστική δράση ένοικοί τους· το διακύβευμα είναι η δημοκρατία σε μια χώρα βαθιά διχασμένη πολιτικά, και στην οποία η κυβέρνηση, επειδή διαθέτει την στηρίξη του μισού πληθυσμού θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Οι ταραχές θα συνεχιστούν και τα θύματα θα αυξηθούν. Ο κόσμος όμως είναι αποφασισμένος. Η βία της αστυνομίας τον εξαγριώνει ακόμη περισσότερο.

Χθές το πρωί είδα θωρακισμένο όχημα να επιτίθεται στου ξενυχτισμένους καταληψίες της πλατείας την ώρα που έτρωγαν πρωινό και κερνούσαν μπουρέκι τους αστυνομικούς. Πολύ οικείες εικόνες σε όσους έζησαν το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και αλλού στην Ελλάδα. Αυτά που χιλιάδες άνθρωποι έζησαν όλη τη μέρα και τη νύχτα χθές εδώ στην Πόλη πρέπει να τα μάθει όλος ο κόσμος. Θα επανέλθω με πιο αναλυτικές σκέψεις. Το μήνυμα προς το παρόν είναι ένα: Μην υποτιμάτε τον λαό, όσο μπορεί να αντιστέκεται στην ανέχεια, το ίδιο μπορεί να αντισταθεί και στην ευμάρεια, αν αισθανθεί ότι όλα γίνονται ερήμην του.

Ο  Βαγγέλης Κεχριώτης, διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

9 σκέψεις σχετικά με το “Για μια χούφτα δέντρα

 1. Πίνγκμπακ: Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Του Βαγγέλη Κεχριώτη

 2. Πίνγκμπακ: Per un pugno di alberi | AteneCalling.Org

 3. Η Τουρκία …εκσυγχρονιζεται, εν μέρει “εξευρωπαΐζεται”. Καμμιά σχέση με Συρία και πλατεία Ταχρίρ.
  Η Κων/πολη έγινε Στουτγκάρδη, Αθήνα, Χάκνευ του ανατολικου Λονδίνου.
  Το πάρκο της έγινε σαν το πάρκο Χίμκι της Μόσχας:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/12/2010_425936

  Προχθές, ολόκληρο το μετρό της Άγκυρας έγινε σχεδόν σαν την στάση του Παρισινού μετρό στην Μονμάρτρη (“ψήφιζαν” μέσα στο Μετρό με …φιλιά διαμαρτυρίας).

  Είναι η αντίδραση του κόσμου για το πάρκο, για τα μνημεία, το mall κτλ. Μήπως και κάτι “τρίζει” πιό βαθειά ;
  Μήπως ετοιμάζεται να σκάσει και η “αναπτυξιακή” φούσκα της Τουρκίας; Προπάντων στεγαστική φούσκα, όπως παντού – με τις τιμές ακινήτων να έχουν γίνει πύραυλος. “Η μητέρα όλων των φουσκών”. Μήπως υπάρχει πολιτικός κορεσμός με το ρεύμα Ερντογάν; Mήπως ξεσηκώνονται όσοι δεν επωφελήθηκαν απο τη φούσκα;
  Θυμίζω, τον “προσεισμό” του Δεκέμβρη του 2008 στην Ελλάδα.
  Θυμίζω Στουτγκάρδη 2010-2011, ξύλο της αρκούδας για την καταστροφή του μεγάλου πάρκου στο σταθμό. Οι χουλιγκάνοι της Stuttgart FC από τα λαικά προάστεια είχαν ενωθεί με τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους “καθως πρέπει” πολίτες του κέντρου. Λίγο μετά το παλιό προπύργιο των Χριστανοδημοκρατών Βάδη Βυρτεμβέργη απέκτησε Πράσινο πρωθυπουργό. Και όλοι οι μεγάλοι δήμοι, Πράσινους δημάρχους.

  Ακούγεται «βουητό μεγάλου υπόγειου κύματος» στην Τουρκία. Άν σηκωθεί, θα είναι τεράστιο. Θα μας ταρακουνήσει πάλι και εδω, στην Ελλάδα…

 4. Πίνγκμπακ: Per un pugno di alberi | Informare per Resistere

 5. Πίνγκμπακ: Per un pugno di alberi | FiascoJob Blog

 6. Πίνγκμπακ: Το Μώλυ » Τουρκία: Ξεσηκωμός!

 7. Πίνγκμπακ: All Newspapers in one place | Τουρκία: Τι συμβαίνει και γιατί;

 8. Πίνγκμπακ: Per un pugno di alberi | lo specchio del pensiero

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s