Μεξικανικές εκλογές 2012

Standard

της Μαρίνας Δημητριάδου

Αριστερά, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο με τη δεύτερη σύζυγό του, ακριβοπληρωμένη πρωταγωνίστρια σαπουνόπερων της Televisa. Δεξιά, το σήμα ενάντια στο καλοχτενισμένο και γυαλιστερό «κοκκοράκι» του Πένια Νιέτο και σε ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει.

 Πόλη του Μεξικού, Τετάρτη 27 Ιουνίου. Στην κορύφωση ενός φοιτητικού κινήματος που στρέφεται κατά του επικρατέστερου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή. Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο σε ένα κλίμα βαρύ, υπό τον φόβο νόθευσης του αποτελέσματος, με συγκρούσεις και νεκρούς σε κάποιες πολιτείες.

Το δεξιό PRI (Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα), που έχασε το 2000 την προεδρία μετά από 71 χρόνια θητείας, έχει επενδύσει ανυπολόγιστα ποσά στην προώθηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, με θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα. Ο Guardian πριν από είκοσι μέρες δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως προϊόν των ΜΜΕ, ενώ αναρίθμητα δημοσιεύματα τονίζουν την προνομιακή του σχέση με τον επιχειρηματικό μεγα-κολοσσό Televisa, που ελέγχει μεγάλο μέρος των μέσων της χώρας.

Αλλά η γυαλιστερή χωρίστρα και η καλλίγραμμη σύζυγός του δύσκολα καλύπτουν την ανεπάρκειά του. Η αδυναμία του να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων τον έχουν μετατρέψει σε πρωταγωνιστή αναρίθμητων ανεκδότων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι αναγνωρίζουν ψεγάδια στην ηθική του: δύο εξώγαμα, και ένας μυστήριος θάνατος, της πρώτης συζύγου του, για τον οποίο σε μια παλιότερη συνέντευξη δεν κατάφερε να δώσει σαφείς απαντήσεις. Παράλληλα, ένα δυναμικό φοιτητικό κίνημα έχει οργανωθεί εναντίον του, διεκδικώντας διαφάνεια στα ΜΜΕ και ελευθερία έκφρασης. Οι φοιτητές καλούν σε «ενημερωμένη ψήφο», σε μια χώρα όπου η αποχή κινείται μεταξύ του 30 και του 40 τοις εκατό.

Σε «χρήσιμη ψήφο» καλεί, αντίθετα, η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, του δεξιού κόμματος PAN (Εθνικό Κόμμα Δράσης), απευθυνόμενη προς τους πολίτες που δεν ταυτίζονται με το κόμμα της. Αν και δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως δύσκολα θα υπερβεί τη δυσάρεστη κληρονομιά δύο θητειών του PAN στην προεδρία (2000-2012). Ο πόλεμος που κήρυξε ο εν ενεργεία πρόεδρος κατά της εμπορίας ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος αριθμούσε τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 60 χιλιάδες θύματα, σε μια κοινωνική εκκαθάριση που στράφηκε κατά της νεολαίας, των ιθαγενών, των συνδικαλιστών και των οργανωμένων κινημάτων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίδειξη κάποιας προεκλογικής επιτυχίας σε αυτό τον τομέα, κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα υλικό από τη σύλληψη δύο ατόμων, ο ένας εκ των οποίων θεωρήθηκε ο γιος του Τσάπο Γκουσμάν, ενός από τους πλέον καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών. Αφότου η εικόνα είχε κατακτήσει τα μέσα, εμφανίστηκαν οι συγγενείς του νεαρού που αποκάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα…

Ο τρίτος στις δημοσκοπήσεις, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), υποστηρίζεται από το κεντροαριστερό PRD (Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης), το Εργατικό Κόμμα και την Κίνηση Πολιτών. Στις εκλογές του 2006 έχασε για 0,5% από τον υποψήφιο του PAN. Βέβαιοι για τη νοθεία, εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και υπό τις καλοκαιρινές βροχές κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού ζητώντας την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε.

Χωρίς μαθήματα προβολής εικόνας και εκφοράς λόγου, σαφώς λιγότερο ευνοημένος στα μέσα, με μια σημαντική δουλειά από τα κάτω και αδέκαστο προφίλ, ο ΑΜΛΟ, που έχει ήδη κοινοποιήσει τα ονόματα όσων θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, μοιάζει να μοιράζεται αρκετά σημεία του προγράμματος των προοδευτικών κυβερνήσεων της περιοχής: διατροφική αυτάρκεια, παύση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση φυσικών πόρων από το κράτος, φραγμούς στο ελεύθερο εμπόριο, επέκταση του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπιση της βίας με εκπαίδευση και πολιτισμό και όχι με καταστολή, δικαίωμα στην έκφραση και τη διαμαρτυρία, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει ένα λόγο περί ανάπτυξης που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τους όρους του καπιταλισμού. Σε αντίθεση με τον Πένια Νιέτο, που επέλεξε να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα κλειστό στάδιο με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο ΑΜΛΟ μίλησε στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, στην οποία έφτασε μετά από μια μεγάλη πορεία στην οποία είχε τεθεί επικεφαλής.

Τέλος, ο Γκαμπριέλ Κουάδρι, το αουτσάιντερ της αναμέτρησης, με ένα μείγμα προοδευτικών και φιλελεύθερων προτάσεων, φαίνεται να αφαιρεί ψήφους από τη Χοσεφίνα και τον ΑΜΛΟ, ωφελώντας τον Πένια Νιέτο.

Άραγε στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώνεται για τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη, θα ήταν δυνατή μια αλλαγή για τον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή; Τα συνοπτικά αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που θα δοθούν το βράδυ της 1ης Ιουλίου και η υποδοχή τους από τους πολίτες του Μεξικού, μέλλει να το δείξουν…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μεξικανικές εκλογές 2012

  1. Χτες το βράδυ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα γρήγορης καταμέτρησης, σύμφωνα με τα οποία ο Πένια Νιέτο αναδεικνύεται νέος πρόεδρος του Μεξικού με 6-7% διαφορά από τον κεντροαριστερό υποψήφιο ΑΜΛΟ. Η Χοσεφίνα και ο Κουάδρι αναγνώρισαν ήδη το αποτέλεσμα, ενώ ο ΑΜΛΟ ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τα οριστικά αποτελέσματα που αναμένονται την Τετάρτη. Καθώς παρατηρήθηκαν πάμπολλες ανωμαλίες στις εκλογές, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταγγέλλουν νοθεία και προσπάθεια επιβολής του Πένια Νιέτο από τα ΜΜΕ και αρκετά κράτη του εξωτερικού, που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση. Το φοιτητικό κίνημα «Εγώ είμαι ο 132» ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα: έχει καλέσει σε πορεία και λαϊκή συνέλευση σήμερα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν διαπανεπιστημιακή συνέλευση που θα καθορίσει τις κινήσεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s