Στου τουρισμού την ανοχή

Standard

 ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΓΙΝΑΜΕ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογραφία της Τάνια Χαμγιούκα από τη συλλογή «Women of Gaza» (2010),

Στον απόηχο της τριήμερης επίσκεψης του ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρεζ, στην Ελλάδα, σε εξαιρετικό κλίμα όπως είδαμε και διαβάσαμε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας ξανάρχισαν. Ως «αντίποινα σε πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο τμήμα της χώρας» ή ως ένα ιδιότυπο ευχετήριο μήνυμα για τον εορτασμό της λήξης του Ραμαζανιού, λίγη σημασία έχει. Και η ζωή συνεχίζεται, μια ζωή στις ρωγμές της κατοχής και του πολέμου.

Στη φωτογραφία της Τάνια Χαμγιούκα από τη συλλογή της «Women of Gaza» (2010), μια οικογένεια στην πόλη της Γάζας κάνει πικ νικ στην παραλία, μια από τις λίγες επιλογές που έχουν απομείνει εκεί για να ξεφύγει κανείς, έστω για λίγο, από τον ασφυκτικό κλοιό.

 Mάνος Αυγερίδης

(Πηγή: Al Jazeera).

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Στου τουρισμού την ανοχή

  1. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κυκλοφόρησε ένα δελτίο με γεγονότα και αποδείξεις περιγράφοντας την επίδραση των πέντε ετών της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αντίκτυπος της πολιορκίας στην οικονομία της Γάζας αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις στατιστικές, για παράδειγμα, 34 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Γάζας, από το οποίο οι μισοί είναι νέοι, είναι άνεργοι. Επίσης, εξαιτίας των περιορισμών του Ισραήλ το 35 τοις εκατό των γεωργικών εκτάσεων της Γάζας και το 85 τοις εκατό των αλιευτικών υδάτων είναι εντελώς απρόσιτα. Οι περιορισμοί της αλιείας έχουν επηρεάσει σημαντικά την επιβίωση 35,000 ανθρώπων, ενώ όπως εκτιμάται 75,000 τόνοι προϊόντων χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των περιορισμών διακίνησης, σύμφωνα με το OCHA. Η έκθεση του OCHA σημειώνει και έναν επιπλέον κίνδυνο στη Γάζα ως προς την εργασία και τις κατασκευές. »Από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού το 2007, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 318 έχουν τραυματιστεί, ενώ εργάζονται στις σήραγγες μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου» – οι οποίες αποτελούν τις μόνες διεξόδους ζωής που έχουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, χάρη του ερμητικού κλεισίματος των ελεγχόμενων διαβάσεων από το Ισραήλ με τη Γάζα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s