Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης

Standard

To 12o τρίλεπτο των «Ενθεμάτων», στο «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» στο Κόκκινο 105.5, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.  Στο μικρόφωνο η Μαρία Καλαντζοπούλου.

Καλησπέρα. Είμαι η Μαρία Καλαντζοπούλου από τα Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής.

Σήμερα μιλάμε για τη γη, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Τα δάση, τις ακτές, τα χωράφια, το υπέδαφος, τις υποδομές, τα ακίνητα κάθε είδους κενά ή όχι, τους ελεύθερους χώρους. Για την γη, αυτόν τον πόρο που είναι βασικό πεδίο αναφοράς για την καπιταλιστική συσσώρευση. Έναν πεπερασμένο και περιορισμένα ανανεώσιμο πόρο που διακυβεύεται σήμερα σ’ αυτό που ζούμε και το λέμε καπιταλιστική αναδιάρθρωση ή νεοφιλελεύθερο εγχείρημα ή, σε ό,τι αφορά τους περισσότερους, απλά, κρίση. Γι’ αυτό που λέμε πως μας κλέβουν, πως ξεπουλιέται, πως υποβαθμίζεται. Για ιδιωτική αλλά και για δημόσια περιουσία, για δημόσια ή / και κοινή κτήση. Για πράγματα εντός και εκτός συναλλαγής.

Για ιδιοκτησία, για δικαιώματα και συλλογικά ερωτήματα: Τίνος είναι τελικά η γη;

………………………………………………………………

Μιλάμε για την γη και το εγχείρημα υφαρπαγής της στην Ελλάδα. Πως αυτό εξελίσσεται ιστορικά, τι μορφές παίρνει και πως νομιμοποιείται στο όνομα της αποπληρωμής του διαβόητου «χρέους» ή ακόμα, πως εγγράφεται στο παγκόσμιο σκηνικό μάκρο και μικρο υφαρπαγών γης.

……………………………………………………………

«Πλήρης αναρχία κρατεί επί του σπουδαιοτάτου για το Δημόσιον αντικειμένου τούτου, πολλά των δημοσίων κτημάτων είναι άγνωστα εις την αρμόδιαν υπηρεσίαν, άλλα τούτων κατέχονται παρανόμως υπό ιδιωτών, διεκδικούντων ταύτα ως ίδια επί τη βάσει ψευδών τίτλων, συνεχίζεται δε η διαρπαγή αύτη της κρατικής περιουσίας μέχρι σήμερον.» λέει ο νομοθέτης του 1938 στον νόμο «περί προστασίας εν γένει των Δημοσίων Κτημάτων».

Από εκεί μέχρι σήμερα φτάσαμε αφενός να μην ξέρουμε ακόμα τι είναι που και τίνος, και, για τα πιο αδιαφιλονίκητα και πολύτιμα κομμάτια της δημόσιας κτήσης, να μιλάμε, πια, για διευκολύνσεις παραχώρησής τους στους καταπατητές, για αποχαρακτηρισμό ή άρση αναδασώσεων αν είναι δασικά, για αποκλειστική χρήση και τουριστική ανοικοδόμηση αν είναι παράκτια. Αλλά και για την ιδιωτική περιουσία, φτάσαμε να συζητάμε ως σημαντικότερο το δικαίωμα της τράπεζας να εισπράξει στην ώρα τους λίγες χιλιάδες ευρώ, από το δικαίωμα ενός ανθρώπου να μη χάσει το μοναδικό του σπίτι.

«Στην οδό Αιγύπτου, πρώτη πάροδος δεξιά, τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών. Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως» Θεσσαλονίκη, 1969 μ.Χ., Μανόλης Αναγνωστάκης

Μιλάμε για όλα αυτά με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία ενός σπουδαίου βιβλίου με τον εύγλωττο τίτλο «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», του Κωστή Χατζημιχάλη, οικονομικού γεωγράφου και ομότιμου καθηγητή στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, απ’ τις εκδόσεις ΚΨΜ. Και με αφορμή μια συνέντευξη που μας παραχώρησε ο συγγραφέας, που μέσα σ’ όλα νοιάζεται και για την αριστερά και για την δική της οπτική απέναντι στη γη και την υφαρπαγή της.

Το βιβλίο κλείνει με ένα ενδιαφέρον παράθεμα, την απάντηση του Καποδίστρια το 1828 στην ερώτηση των τότε Προστάτιδων Δυνάμεων «τι οικονομικά σημαντικό έχει η Ελλάδα». Η απάντηση ήταν «τη γεωστρατηγική της θέση και τη γη με το υπέδαφος». Και συνεχίζει ο Κωστής Χατζημιχάλης: «Σήμερα οι προστάτες – δανειστές και τα τοπικά κεφάλαια δεν ρωτούν, το ξέρουν και γι’ αυτό επιβάλλουν ρυθμίσεις για να τα υφαρπάξουν. Ας αντισταθούμε.»

Περισσότερα, στο φύλλο των Ενθεμάτων της Κυριακής. Καλό σαββατοκύριακο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s