Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011)

Standard

Ο Δημήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1929. Μετά την απόλυση του πατέρα του, στελέχους του ΕΑΜ, από την Τράπεζα, για πολιτικούς λόγους, η οικογένεια εγκαθίσταται στην Αθήνα. Περνάει στην Ιατρική, αλλά ξαναδίνει εξετάσεις και σπουδάζει χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Το 1958 παντρεύτηκε την Αγγελική (Κική) Πρωτονοταρίου· απέκτησαν τρία παιδιά,  τον Νίκο, τη Λένα και την Έφη.

Επονίτης στα μαθητικά του χρόνια, μέλος του παράνομου ΚΚΕ από το 1955 και της ΕΔΑ, μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο  ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια συνδικαλιστής στο χώρο των μηχανικών, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών και στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Μετά το 1991 συμπορεύθηκε με τον  Συνασπισμό και μέχρι τέλους παρέμεινε σκεπτόμενος  και ενεργός αριστερός πολίτης.

Ανέπτυξε έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Ανάμεσα στα βιβλία του: Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης (Ερατώ, 1996), Οι εσταυρωμένοι σωτήρες. Ο ζηλωτής, ο πρίγκηπας και ο διδάσκαλος (Εντός, 1998), Τα έπη των Αριμασπών (Βιβλιοπέλαγος, 2004), Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους (Γνώση 2008), Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες; (Γνώση 2010), Η αποκρουστέα μυθολογία (Αιολίδα, Μυτιλήνη 2011), Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Γνώση, 2011).

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Στην Αίγινα, όπου πέρναγε αρκετό διάστημα του χρόνου, εξέδιδε τη «σατιρική, φωταδιστική, αποκαλυπτική» εφημερίδα Το Φυστίκι. Συνεργαζόταν με διάφορα έντυπα, και τακτικά με την εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης. Ένα εκτενές βιογραφικό, καθώς και κείμενά του, μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ του γιου του, Νίκου (sarantakos.wordpress.com).

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011)

  1. Πίνγκμπακ: Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011) * Αφιέρωμα από την εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” | Lesvosnews.net

Σχολιάστε