Ο νέος Επίτροπος μαζεύει όλο το χαρτί

Standard

Ο ΔHMHTΡHΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

του Αποστόλη Φωτιάδη

Η εμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), στο πλαίσιο της ακρόασής του για τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρήθηκε επιτυχημένη. Για την ακρίβεια, είναι παράδειγμα του πώς ένας έμπειρος πολιτικός «μαζεύει όλο το χαρτί», λέγοντας στο κοινό του εκείνα που περιμένει να ακούσει. Παρακολουθώντας τον ωστόσο κανείς, μένει έκπληκτος από το πόσο μετακινήθηκε ο ίδιος από την πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει από το 2012, στα μεταναστευτικά θέματα. 

Έργο του Κυριάκου Κατζουράκη από το λεύκωμά του «Ο δρόμος προς τη Δύση», Μεταίχμιο, Αθήνα 2001.

Έργο του Κυριάκου Κατζουράκη από το λεύκωμά του «Ο δρόμος προς τη Δύση», Μεταίχμιο, Αθήνα 2001.

Ο νέος Επίτροπος είπε στα μέλη της LIBE ότι ο μόνος πραγματικός φραγμός στην παράνομη μετανάστευση και την εκμετάλλευση των μεταναστών είναι η εξασφάλιση νόμιμων μεταναστευτικών δρόμων. Μάλιστα, φάνηκε να αδειάζει και την επιλογή για τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Έχει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, αναζητώντας συνέπεια λόγων και έργων, δύσκολα θα βρει κανείς κάποια κριτική αναφορά του ίδιου για τη μεθόδευση της πολιτικής της κράτησης ως μέτρου πίεσης και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Φιλοσοφία που αποτυπώθηκε γραφικότατα στην περίφημη διαρροή «Να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Πολιτικό επακόλουθό της αποτελεί και η απόφαση για περιοριστικό εγκλεισμό όλων των χωρίς χαρτιά μεταναστών πέραν του δεκαοχτάμηνου — άλλο ένα μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης που ο Αβραμόπουλος άδειασε κατά την ακρόαση, λέγοντας οτι «απαγορεύεται». Η προκάτοχός του είχε αντιμετωπίσει το θέμα της κράτησης στην Ελλάδα βήχοντας αμήχανα και πληρώνοντας αδρά για τα ανάλογα μέτρα· θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσει ο νέος Επίτροπος.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε, επίσης, ότι βασικός πολιτικός του στόχος είναι η ενίσχυση της Frontex και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης. Εδώ ο Επίτροπος πέφτει σε μια αντίφαση, την οποία οι συνεργάτες του θα πρέπει να αναλύσουν και κατανοήσουν καλά, προτού προσπαθήσει να ξαναπαντρέψει τη Frontex με κάθε είδους ανθρωπιστική παρέμβαση. Εάν η Frontex αποκτήσει άμεση επιχειρησιακή δυνατότητα, θα απολέσει τον ρόλο συμβούλου με τον οποίο παρίσταται στο πεδίο, λόγω του οποίου δεν απολογείται για όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τις οποίες συνεπικουρεί και συντονίζει. Η άτυπη αυτή ασυλία είναι άλλο ένα σαθρό νομικά καθεστώς, θέμα το οποίο έχει υπογραμμίσει παλαιότερα στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς να συγκινήσει ιδιαίτερα τους ευρωβουλευτές.

 Μάλιστα, το θέμα αποδείχθηκε αρκετά σύνθετο ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες των περισσότερων μελών της LIBE σε μια διαδικασία τυπικής ακρόασης. Για όποιον παρακολούθησε την ακρόαση του κ. Αβραμόπουλου έγινε αντιληπτό ότι το μενού περιλαμβάνει βασικά πολιτική κονσέρβα, με προβλέψιμα και όχι πολύ δουλεμένα επιχειρήματα. Η πιο πικάντικη ήταν της Μπάρμπαρα Σπινέλι, που ξεσπάθωσε εναντίον του, ουσιαστικά κατηγορώντας τον για ανειλικρίνεια. Η κριτική γαργάλισε τα εθνικά αντανακλαστικά της Εύας Καιλή η οποία, μην έχοντας ακόμα καταλάβει το καινούργιο job description, έσπευσε να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επειδή η Ελλάδα παρουσιάζεται στα ευρωπαϊκά fora ως μια χώρα ξενοφοβική.

Σε άλλα σημεία, ο νέος Επίτροπος αναφέρθηκε σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών στο θέμα των προσφύγων και επικαιροποίησε την δέσμευση της Επιτροπής να πάψουν οι επαναπροωθήσεις, που λίγο πολύ όλα τα κράτη εφαρμόζουν συστηματικά στη Νότια Ευρώπη. Δεν έχει κανείς λόγο να αμφιβάλει γι’ αυτές τις δεσμεύσεις, προτού δει τα πρώτα δείγματα γραφής. Η εμπειρία όμως λέει ότι τα κράτη-μέλη αντιλαμβάνονται τα θέματα διαχείρισης των μεταναστών και προσφύγων με αυστηρά εθνικούς όρους — εκτός από το σκέλος της χρηματοδότησης των πολιτικών τους. Κάτι που ο νέος Επίτροπος, ακόμα και εάν επιθυμεί να το αλλάξει, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να αποδεχτεί.

Τέλος, ο κ. Αβραμοπουλος ανέφερε ότι σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά το μπάτζετ της Frontex. Αν και δεν είπε πολλά πάνω σ’ αυτό, εκεί που αρχίζει να μιλάει το χρήμα αξίζει να σταθεί κανείς λιγάκι παραπάνω. Πίσω από τα λίγα λόγια του Επιτρόπου στριμώχνεται όλη η ουσία για το τι βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας, τη διεκπεραίωση της οποίας θα αναλάβει στις Βρυξέλλες. Εδώ και πέντε χρόνια, η προκάτοχός του, Σεσίλια Μάλμστρομ, αργά αλλά σταθερά προσάρμοσε τη μεταναστευτική της ατζέντα στις προτεραιότητες του συμπλέγματος της βιομηχανίας της ασφάλειας και των λόμπι της, ουσιαστικά μην εμποδίζοντας τη ραγδαία μετεξέλιξη του μεταναστευτικού σε θέμα ασφάλειας. Ειδικά η Frontex έχει πρωτοστατήσει στο ρόλο του συνδέσμου πολιτικών και βιομηχανίας σε τέτοιο βαθμό που να μην την αδικεί κανείς ονομάζοντάς τη «μαζορέτα της στρατιωτικοποίησης».

Εάν η Μάλμστρομ πήρε τη θέση της Επιτρόπου με την έξωθεν καλή μαρτυρία της ευαίσθητης πολιτικού σχετικά με τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών για να καταλήξει προνομιακός συνομιλητής του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφάλειας (security-industrial complex) και αρωγός της στρατιωτικοποίησης των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, τι θα μπορούσε άραγε να περιμένει κανείς από τον Αβραμόπουλο, που έρχεται στη θέση αυτή από το πόστο του υπουργού Άμυνας;

 Πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως φαίνεται από πρόσφατο δείγμα γραφής του ιδίου. Την πρώτη μέρα του περασμένου Ιουλίου μίλησε ενώπιον πρεσβευτών και πρεσβευτικών ακολούθων σε θέματα άμυνας για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στα ζητήματα άμυνας και ασφαλείας (goo.gl/5GFxzv). Εκεί, φαίνεται να κατανοεί και να αποδέχεται το σύνολο της ορολογίας και των επιχειρημάτων που περιλαμβάνει η ατζέντα του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφαλείας. Τα επόμενα πέντε χρόνια αυτά αποβλέπουν σε δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία μιας αγοράς βιομετρικών, μη επανδρωμένων εναέριων και επίγειων μέσων επιτήρησης και πολλών άλλων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων ασφάλειας. Η εφαρμογή των μέσων αυτών στο πεδίο θα μετασχηματίσει ραγδαία τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εν συνέπεια και την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. Πολύ από αυτό το χρήμα θα το διαχειριστεί και ο κ. Αβραμόπουλος από τη νέα του θέση. 

 

Ο Αποστόλης Φωτιάδης είναι δημοσιογράφος, διατηρεί το μπλογκ apostolisfotiadis.wordpress.com και στο twitter τον λογαριασμό @Balkanizator

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο νέος Επίτροπος μαζεύει όλο το χαρτί

  1. Πίνγκμπακ: Ο νέος Επίτροπος μαζεύει όλο το χαρτί | Apostolis Fotiadis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s