Νεοναζισμός 4 x 4

Standard

του Στρατή Μπουρνάζου

Τζωρτζ Γκρος, «Ο προπαγανδιστής» (αλληγορία για τον Χίτλερ), 1928

Τζωρτζ Γκρος, «Ο προπαγανδιστής» (αλληγορία για τον Χίτλερ),
1928

Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για την εκπομπή Τράγκα με τους Χρυσαυγίτες βουλευτές. Κι αν γράφω  σήμερα δεν είναι τόσο από τσαντίλα ή  επειδή όσα κι αν γραφτούν, λίγα είναι γι’ αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής. Ο λόγος είναι διπλός:  ενώ από τη  μια είναι αφελές να εκπλησσόμαστε, από την άλλη δεν μπορούσε να μην εκπλησσόμαστε. Δεν δικαιούμαστε να εκπλησσόμαστε, αφού η εκπομπή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία· και δεν μπορούμε να μην εκπλησσόμαστε, επειδή από πολλές απόψεις αποτελεί τομή. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη σκέψη μου.

Πρώτον, για να ξεκινήσω από τα σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να πέφτει από τα σύννεφα, καθώς τα κανάλια έχουν, δυστυχώς, αρκετή προϋπηρεσία στον τομέα αυτό. Η γκάμα βέβαια και οι αποχρώσεις, ως προς την ευθύνη τους για τη διάδοση των  νεοναζιστικών ιδεών και πρακτικών, ποικίλλουν:  αδιαφορία, ανοχή, εθελοτυφλία, χάιδεμα, προβολή και προμοτάρισμα της Χρυσής Αυγής (και ας μην ξεχνάμε εδώ ότι ο πρώτος που κάλεσε στο στούντιο τον Ν. Μιχαλολιάκο, σε ανύποπτο χρόνο, πριν αρκετά χρόνια, ήταν ο «έγκριτος» Γιάννης Πρετεντέρης).

Δεύτερον, για να συνεχίσω στα λιγότερα σίγουρα, μου φαίνεται παράδοξο αλλά και εξόχως προβληματικό να εκπλησσόμαστε που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεξιώθηκε τους Χρυσαυγίτες. Ακόμα χειρότερα, αν η έκπληξή μας πηγάζει από το ότι αυτό το έκανε ο «αντιμνημονιακός» Τράγκας. Γιατί είναι στοιχειώδες, πολιτικά, να διακρίνουμε πώς, για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, η αντιπολίτευση, η «υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων», η «πάλη ενάντια στο Μνημόνιο» είναι  μόνο το επίχρισμα. Άμα το ξύσουμε  –λιγάκι, όχι πολύ– θα βρούμε μπόλικο αντικοινοβουλευτισμό, συνωμοσιολογία, αγοραίο εθνικισμό,  δημαγωγία, χυδαίο λαϊκισμό και σκέτη χυδαιότητα – με λίγα λόγια, πολλά βασικά συστατικά του φασισμού και του  φασιστικού ήθους. (Και είναι μια μεγάλη κουβέντα,  από εκεί και πέρα, που χρειάζεται να την  κάνουμε επειγόντως, πώς ακροδεξιές νοοτροπίες μπορούν να φωλιάζουν και στο πλαίσιο του αντιμνημονιακού λόγου. Θα μπορούσαμε να την ξεκινήσουμε και από την  προχθεσινή ρεβεράντζα του Τράγκα προς τους Χρυσαυγίτες: η κυβέρνηση Μέρκελ σας λέει νεαναζιστές, αλλά η πραγματική ναζί είναι εκείνη!).

Γιατί λοιπόν, παρά ταύτα, μπορούμε και να ενοχλούμαστε και να εκπλησσόμαστε; Επειδή η εκπομπή της Κυριακής αποτελεί σκάνδαλο. Δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα: 4 στους 4 καλεσμένοι Χρυσαυγίτες, ο οικοδεσπότης τους καλοδέχτηκε, μίλησε για τον «φίλο του Νίκο Μιχαλολιάκο» (διευκρινίζοντας, βεβαίως βεβαίως, ότι έχει σοβαρές πολιτικές διαφορές μαζί του), μας είπε πώς ο «φίλος του» αυτός του ζήτησε να μη χαριστεί στους προσκεκλημένους, μας είπε πώς νεοναζιστές δεν είναι οι Χρυσαυγίτες, αλλά η γερμανική κυρβέρνηση· και, στη συνέχεια, αυτοί οι υπέροχοι «μη νεοναζιστές» άρχισαν να λεν πώς δεν πρέπει να αναπαράγονται οι ψυχικά ασθενείς για τον παρεξηγημένο Μένγκελε και άλλα αηδέστατα, που διάβασα και δεν θέλω, ούτε χρειάζεται να  τα επαναλάβω… Το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι πως όλα αυτά μεταδόθηκαν πανελλαδικώς και μάλιστα όχι από κάνα λαθρόβιο σταθμό, αλλά  από ένα κανάλι που όταν ξεκίνησε ήθελε –τρομάρα του και τρομάρα μας– να είναι το ελληνικό BBC…

Τελειώνω με δυο σημεία που τα θεωρώ κρίσιμα.

Το πρώτο είναι είναι ότι πολλές φορές έχω ακούσει, και  από καλοπροαίρετους ανθρώπους, ότι «πρέπει να ακούγεται και η αντίθετη άποψη, όσο κι αν διαφωνούμε». Η συζήτηση αυτή έχει μεγάλη σημασία, πιστεύω όμως ότι διαπράττουμε τεράστιο λάθος (λάθος πραγματολογικό, συλλογιστικό, μεθοδολογικό και πολιτικό) αν  θεωρούμε ότι σε αυτή τη βάση πρέπει να τοποθετήσουμε και να  κρίνουμε την εκπομπή Τράγκα. Η συγκεκριμένη εκπομπή δεν είναι απόρροια μιας εσφαλμένης ή  κάποιας διεσταλμένης αντίληψης για την ελευθερία του λόγου, ούτε μιας σούπερ ελευθεριακής προσέγγισης στη δημοκρατία. Είναι, απλούστατα, μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση ξεπλύματος του νεοναζισμού – μια ματιά στην πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία και στα όσα έχει γράψει στα ελληνικά ο Δημήτρης Ψαρράς, για ανάλογες περιπτώσεις, μας το αποδεικνύουν καθαρά. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να συζητήσουμε γενικότερα, στο πνεύμα της γνωστής ρήσης «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», καλό είναι να θυμόμαστε ότι η ρήση  είναι γέννημα του Διαφωτισμού, προϋποθέτει λοιπόν ότι ο αντίπαλος αρθρώνει μια άποψη, κάτι με το οποίο μπορούμε έλλογα να διαφωνήσουμε. Μπορεί όμως να θεωρηθεί «άποψη», για να διαφωνήσουμε με αυτήν, το ότι το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε ποτέ, τα αστεία για τα «γυμνά φούρνου» στο Άουσβιτς ή  το ότι οι μετανάστες είναι «υπάνθρωποι»; (και δεν μιλάω φυσικά για την καθαυτό δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και με την πιο διευρυμένη, ελευθέρια και ελευθεριακή ερμηνεία, πρέπει μάλλον να τροποποιήσουμε τη ρήση και το μάξιμουμ που μπορούμε να πούμε είναι:  «Διαφωνώ πλήρως με αυτό που λες, θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να το λες (για λόγους που σχετίζονται όχι με σένα, αλλά με τη δική μου αντίληψή μου περί ελευθερίας), και θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου ώστε η άποψή σου να γίνει καταγέλαστη και να μην την ασπάζεται κανένας».

Το δεύτερο σημείο είναι η αντίδραση των εργαζόμενων στην Καθημερινή  και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που καταδίκασαν απερίφραστα την εκπομπή, δηλώνοντας  ότι «από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος». Και εδώ, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «Μπράβο». Ένα μεγάλο μπράβο, γιατί αυτή η αντίδραση συνιστά διάβημα με μεγάλη ηθική και πολιτική αξία, ειδικά επειδή αφορά έναν «συνάδελφο» που τον καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον ίδιο όμιλο. Και, μετά τα μπάνο, ας σκεφτούμε τι κάνουμε εμείς. Το θέμα δεν είναι (μόνο) τι κάνουν οι Χρυσαυγίτες· οι Χρυσαυγίτες θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν  καλά: να σπέρνουν το μίσος, να τρομοκρατούν, να οργανώνουν δολοφονικές επιθέσεις. Το θέμα είναι τι κάνουν όλοι οι άλλοι, όσοι νιώθουν ότι απειλείται η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, είτε είναι  δημοσιογράφοι είτε παπάδες είτε ζευγάδες είτε  δικαστές είτε μαθητές είτε κάτοικοι μιας γειτονιάς. Αν όλοι αυτοί αρχίσουμε  να κάνουμε ό,τι οι εργαζόμενοι στην Καθημερινή  και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθένας στον τομέα του και τον χώρο του, τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα: για τη δημοκρατία μας, για την κοινωνία μας, για την ανθρωπιά μας.

9 σκέψεις σχετικά με το “Νεοναζισμός 4 x 4

 1. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η αναφορά στην Καθημερινή παραείναι ευγενική, με δεδομένη τη στάση που έχει κρατήσει τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αν δεν κάνω λάθος, η αρχή έγινε με το άρθρο του Μ. Κατσίγερα, όταν έλεγε πως «ίσως (!) δεν είναι σωστό να αναμένει κανείς από τους ακτιβιστές της Χρυσής Αυγής τη λύση, έτσι και αλλιώς, όμως, στις γειτονιές μας, η πολιτεία δεν προστατεύει τους πολίτες της», αλλά έκτοτε υπάρχει πλειάδα άρθρων που λίγο πολύ μας εξηγούν ότι η βία των φασιστών συνιστά απλώς την άλλη όψη της αριστερής ανομίας. Κερασάκι στην τούρτα αυτής της ήπιας αποδοχής των νεοναζί αποτέλεσε το άρθρο του Στ. Κασιμάτη με τίτλο «Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη δημοκρατία», όπου ευχαριστούσε τους ναζί που μας έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι κατά βάση η μεταπολίτευση! Δεν νομίζω ότι όλα αυτά ξεπλένονται με την ανακοίνωση κατά του Τράγκα.

 2. Μια σύντομη απάντηση στο σχόλιο του Κ. Πουλή. Συμφωνώ και επαυξάνω ότι η «Καθημερινή» έχει μεγάλες ευθύνες για το ξέπλυμα της «Χρυσής Αυγής» (για τους λόγους που λες). Ίσως έπρεπε και να το γράψω, και θα το έγραφα σίγουρα αν η καταγγελία ήταν της διεύθυνσης ή της εργοδοσίας (οπότε θα τη θεωρούσα είτε λίγη είτε υποκριτική). Η καταγγελία είναι όμως των εργαζομένων στην «Κ» και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (όπως επισημαίνει και ο/η lol) και (και για τον επιπρόσθετο λόγο της στάσης της «Κ») θεωρώ ότι έχει αξία. Κατά τα λοιπά, συμφωνούμε. Στρατής

 3. Μη φιμωνετε τα ακρα.. Δωστε τους βήμα ώστε να μαθαίνει ο κόσμος τι πραγματικά είναι. Να υπάρχει υλικό , εστω, να του δείξεις αν δεν καταλαβαίνει καν τι βλέπει – ακουει – διαβάζει. Μην κρύβετε τις ακαθαρσίες, βγαλτε τις στην επιφάνεια μπας και ξεστραβωθούμε και τις καθαρίσουμε , κάποια στιγμη.

 4. Η ρήση που αποδίδεται στο Βολταίρο, μολονότι συνοψίζει αρκετά ικανοποιητικά την ουσία του στοχασμού του, έχει διατυπωθεί από μεταγενέστερη μελετήτριά του, την Evelyn Beatrice Hall, το 1906. Έχει, όμως, γράψει κάτι άλλο εξαιρετικά επίκαιρο ο συγκεκριμένος διανοητής: ότι στους μεν ζωντανούς οφείλουμε σεβασμό, στους δε νεκρούς μονάχα την αλήθεια (lettre a M. de Grenonville, 1719, αν δεν με απατά η μνήμη μου). Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να κατανοήσω το πώς οι αρνητές του Ολοκαυτώματος και εν γένει υμνητές της λήθης εντάσσονται στην παράδοση του Διαφωτισμού, όσο χωλός κι ανολοκλήρωτος και αν παρέμεινε ο τελευταίος.

 5. Πίνγκμπακ: Για την εκπομπή του Τράγκα με τους Χρυσαυγίτες: Νεοναζισμός 4 x 4 | Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος

 6. Πίνγκμπακ: Άρθρα και συνεντεύξεις για τη Χρυσή Αυγή και τον νεοναζισμό στα “Ενθέματα” | ΕΝΘΕΜΑΤΑ

 7. Reblogged this on ΕΝΘΕΜΑΤΑ and commented:

  Τότε που ο Γ. Τράγκας ξέπλενε τους νεοναζί
  Ο Γιώργος Τράγκας, απαντώντας στην κριτική που του έκανε ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο τελευταίο «Unfollow» διαμαρτύρεται ότι τον τελευταίο καιρό » όλα τα έντυπα που πρόσκεινται στην Κουμουνδούρου, αναλαμβάνουν να μου πετάνε πότε το ένα και πότε το άλλο. Ένα καντάρι… χοντρομαλακίες και βρωμιές εναντίον μου» (βλ. http://unfollow.com.gr/web-only/15168-crashonline/).
  Αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο άρθρο των Ενθεμάτων πριν από ενάμιση και χρόνο, τότε που ο Γ. Τράγκας διήνυε την πούρα αντιμνημονιακή και αντικυβερνητική φάση του. Γιατί και τότε (και όχι το «τελευταίο διάστημα», όπως διαμαρτύρεται) και τώρα λέμε: » Η «πάλη ενάντια στο Μνημόνιο» του Γ. Τράγκα είναι μόνο το επίχρισμα. Άμα το ξύσουμε –λιγάκι, όχι πολύ– θα βρούμε μπόλικο αντικοινοβουλευτισμό, συνωμοσιολογία, αγοραίο εθνικισμό, δημαγωγία, χυδαίο λαϊκισμό και σκέτη χυδαιότητα – με λίγα λόγια, πολλά βασικά συστατικά του φασισμού και του φασιστικού ήθους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s